Àlex ‘Sito’ Español “Tinc un objectiu molt clar, que és aprendre, agafar experiència i sumar quilòmetres”

Ha debutat a la Copa d’Espanya de Ral·lis de Terra, amb una excel·lent actuació, i al Terres Altes de Lorca, amb un meritori cinquè lloc, a la classificació de dues rodes motrius, i al volant d’un Renault Clio Rally5. A més a més, ha començat amb bon peu la temporada d’asfalt, en la prova organitzada per l’Escuderia Costa Daurada, on va acabar en una meritòria 8a posició de la classificació absoluta. Tot i tractar-se d’un pilot de només 20 anys, Àlex ‘Sito’ Español ha tornat a demostrar que pot anar molt, però que molt ràpid.

Fotos: Àlex Español
Com va néixer la teva afició pel motor?

Des de sempre he tingut una afició molt gran pel motor. De petit deia: mama, papa, vull un kart, però com també jugava molt a futbol, ells em deien que no podia fer-ho tot, que m’oblidés del kart perquè era una cosa passatgera, i que després, de més gran, ja no faria res amb ell. Quan tenia 18 anys vaig demanar que em regalessin un curs de conducció en neu, llavors, això del kart el tenia una mica apartat en aquell moment. En el curs vaig conèixer a l’Àlex Bercianos, li vaig dir que m’agradava córrer i em va proposar fer les GSeries.

L’any passat vas guanyar el Campionat de Catalunya de Promoció i aquest 2021 l’has començat a velocitat de vertigen.  Campió de les GSeries sobre gel, en dues rodes motrius, i també has debutat en el campionat d’Espanya de ral·lis de terra. Amb només 20 anys, tens la sensació que tot va molt de pressa?

Sí, córrer un campionat, com ara les GSeries, per a mi era increïble, és una competició molt maca. Va tot molt de pressa i poder disputar el campionat d’Espanya és un orgull. No m’esperava mai de la vida que podria tenir aquesta oportunitat.

Com valores la teva actuació a la primera prova de l’Espanyol de terra?

De manera molt positiva. S’ha de tenir en compte que tinc molt poca experiència, no obstant això vaig poder fer un top 5 a la primera carrera. Valoro molt el gran esforç que fan per mi l’Àlex, i també el que realitzen la resta de components de l’equip, com ara el Jordi, que és el mecànic, i el meu pare i la meva mare, que també em donen el seu suport perquè jo pugui estar al 100% i pugui donar-ho tot a la pista.

Tens al teu costat un copilot força expert, com ara el Claudi Ribeiro. Això fa que tot sigui una mica més fàcil, no?

El Claudi és un molt bon copilot, i sí, ell em dona un plus d’experiència que a mi em falta.

Quins objectius et poses aquesta temporada, tenint en compte que pilotes un cotxe nou i participes en un campionat nou?

L’objectiu de la temporada és aprendre molt i agafar tota l’experiència que ara mateix no tinc. Sí que m’agradaria guanyar el campionat, però ara vull agafar experiència i si poguéssim colar-nos al podi del Campionat d’Espanya, de dues rodes motrius, estaria molt bé. Tinc un objectiu molt clar, que és aprendre i sumar quilòmetres perquè el pròxim any pugui fer un salt qualitatiu i aspirar a un objectiu més important.

Com et defineixes com a pilot?

Em defineixo com a un pilot molt lluitador i perseverant, perquè no era gens evident que un noi, sense experiència i amb només 20 anys, pogués fer un top cinc. No em vaig donar per vençut en tota la prova, vaig perseverar i vaig aconseguir bons resultats.

Ets un dels esportistes patrocinats per Vall Banc. Sense aquest suport seria possible obrir-te camí en un món com el del motor, tan exigent i costós econòmicament?

Seria molt difícil, i és veritat que tracta d’un món molt costós en l’àmbit econòmic, però Vall Banc fa tot el possible per poder-me ajudar. Estic molt agraït i molt content que en la primera temporada de la GSerie m’hagin volgut donar suport i esperem que pugui continuar amb aquest patrocini.

Ets estudiant de Dret. Com compagines l’esport amb les aules i els llibres?

És bastant difícil, la veritat. És molt complicat, perquè em consumeix molt de temps. Però, quan acabo les proves de ral·li, els entrenaments i fins que comença el següent, sempre em faig un lloc per a recuperar les classes que he perdut i per a seguir el ritme dels estudis.

En quins pilots et fixes, i quins han estat els teus mestres?

Em fixo molt en els pilots francesos com ara Nicolas Bernardi i Adrien Fourmaux. Ara mateix són alguns dels meus referents en el món del motor. Nicolas Bernardi és entrenador nacional de ral·lis, a França i també expilot. No fa gaire em van citar per a un entrenament amb el guanyador del Ral·li Jones, que es disputa a França, i on s’escullen els millors pilots, d’entre cinc mil inscrits a la prova. Des d’aquell dia, el Nicolas em dona alguns consells que m’ajuden al fet que la meva carrera evolucioni correctament. També em fixo en Adrien Fourmaux, un jove pilot francès, que ha arribat a Ford. És un exemple per mi, perquè és un noi molt jove, que estava estudiant com jo, quan li va arribar l’oportunitat de participar en el ral·li.

Darrerament ha sortit una molt bona fornada a Andorra, amb pilots com Raül Ferré, Edgar Montellà, Àlex Machado o tu mateix. Creus que amb els anys podeu arribar al nivell de pilots com De la Casa, Vinyes, Llovera i companyia?

Tot depèn d’un mateix. Crec que, esforçant-te i perseverant, es pot aconseguir. El motor ha d’apassionar-te per poder practicar-lo. Si bé no podem estar al nivell d’aquests grans pilots, perquè porten molts anys donant guerra en aquest món sense parar i disposen del pressupost per poder seguir endavant, intentarem fer-ho de la millor manera possible.

Quins somnis tens per al futur, com a pilot, i quina prova o campionat t’agradaria disputar i guanyar?

El meu somni és arribar a l’elit del meu esport, en la modalitat de Rally Car. Sé que és molt difícil i que s’ha de treballar molt intensament per aconseguir-lo, però continuaré entrenant i donant el millor de mi per aconseguir-ho. Somio amb guanyar proves amb un ‘World Rally Car’.