Alèxia Lladó: “Tinc previst fer el salt al Women Trial2 el 2023”

El novembre passat, a Tortosa, la pilot andorrana Alèxia Lladó va segellar el seu títol de Campiona de Catalunya de Trial en la categoria Open Femenina, un guardó que va rebre, finalment, en la gala de premis de la Federació Catalana de Motociclisme, celebrada el passat 22 de gener. Lladó, contenta per la fita, però amb la mirada posada en nous reptes, es prepara per encarar una nova temporada a sobre de la seva moto.

Fotos: César De Pablos
Ets campiona de Catalunya de Trial en la categoria Open Femenina durant l’any 2021. Això estava entre els teus plans?

No, realment no m’ho esperava. La veritat és que sí que veia que hi havia alguna possibilitat, però era conscient que tot podia canviar en qualsevol moment. El treball, la constància i, sobretot, la concentració –que enguany n’he tingut molta– han estat la clau. Així i tot, he de dir que guanyar el campionat no entrava en els plans.

Vas demostrar el teu talent durant cinc proves del calendari català. Quina va ser la més dura de totes?

Crec que la cursa més complicada va ser la de Castellolí (07/11/2021), ja que vaig tenir un munt de problemes. La moto se’m va danyar i em va donar molts problemes tècnics, per la qual cosa vaig haver de culminar la prova amb una moto d’un altre pilot. Es va complicar molt la cosa! (Riu).

No vas faltar a cap ni una de les competicions catalanes. Creus que aquest campionat és producte de la perseverança o va incidir-hi un altre factor?

Crec que és fruit de la perseverança al màxim! Faltar a una cursa et penalitza amb molts punts, així que em va servir de molt assistir a totes les cites.

Qui va ser la rival més forta en aquesta categoria?

Penso que la Maria Feliu Alcaina, una molt bona pilot del Motoclub 2D Trial de Costa Brava.

Vas aconseguir el títol el novembre passat, però vas rebre el guardó en la gala de premis de la Federació Catalana de Motociclisme. Què va representar ser partícip d’aquesta cerimònia, en companyia de tants exponents de la moto?

És la segona vegada que hi soc i, cada vegada que entro a la cerimònia, és una experiència molt emocionant. Recordo que ens mostren un vídeoresum de tota la temporada i penso “ostres, quins moments més durs!”, però, al mateix temps, m’alegro de rebre el títol. Realment estic contenta de mi mateixa.

El 30 de març faràs 18 anys i, si no recordo malament, vas debutar com a pilot de trial de competició quan tan només tenies 11. Creus que començar de manera precoç t’ha ajudat en la teva carrera?

Sí, sense cap mena de dubte.

En què ha canviat l’Alèxia d’11 anys respecte de l’actual, que està a punt d’arribar a la majoria d’edat?

Han canviat moltes coses, però una de les més importants és que estic més centrada en la competició. La concentració era un factor al qual no prestava tanta atenció, però, actualment, és una cosa que entreno dia a dia. D’altra banda, amb el suport d’una entrenadora personal, estic potenciant l’aspecte físic al gimnàs del Centre de Tecnificació d’Ordino. Això m’ha ajudat moltíssim. Aquests petits detalls realment fan la diferència.

També ets més curosa de les pautes nutricionals?

Sí! Amb la mateixa entrenadora, preparem plans nutricionals per poder assolir el màxim rendiment.

Alèxia Lladó
Recentment, el Govern d’Andorra t’ha acreditat com a esportista d’alt rendiment. Què comporta això? Et donen algun tipus d’ajut?

Des del punt de vista econòmic, no rebo cap beca o subvenció directa, però sí que em faciliten, de manera gratuïta, l’accés a fisioterapeutes, a l’entrenadora personal, entre altres ajuts, que resulten molt beneficiosos per continuar millorant com a esportista.

Després d’aquesta fita, et sents preparada per fer el salt al Women Trial2?

Sí. La temporada actual, que comença a Aitona, la disputaré igualment en la categoria Open Femenina, però sí que tinc previst fer el salt al Women Trial2 el 2023.

Per descomptat hi haurà molt més nivell.

Sens dubte. És el triple de feina, però estic mentalitzada en tot allò que caldrà millorar.

Enguany tens previst repetir experiència en un mundial?

Ja vaig disputar un mundial a Portugal, el setembre de l’any passat, així que, si tot surt bé, aquest 2022 aniré a Itàlia i Alemanya.

Com va la recerca de patrocinadors? Entenc que és molt complex complir un calendari tan ajustat sense suport econòmic.

És clar que aquest esport i els viatges en si mateixos comporten unes despeses molt importants. De moment, els meus patrocinadors principals són els meus pares. Actualment, pertanyo a l’Andorra Women Trial Team, equip que compta amb els seus propis patrocinadors que ens ajuden amb la mecànica de les motos, amb dotació econòmica, entre altres ajuts. No obstant això, en aquest procés de professionalització i competicions internacionals sí que em vindria molt bé comptar amb més suport, tot i que és veritat que m’he de posar a tocar més portes. Afortunadament, Andorra és un país que aposta per l’esport.

Quins altres objectius visualitzes per 2022?

Malgrat que encara hi ha detalls per afinar, es disputarà pròximament un Trial de les Nacions femení, en el qual la Maria Font i jo seríem les representants d’Andorra. N’estic molt emocionada, ja que farem història!