Amadeu Codina, una vida d’assegurances

Amadeu Codina ha dedicat la major part de la seva vida a les assegurances. Fa 50 anys que va entrar a la Companyia Andorrana d’Assegurances com a meritori, i avui n’és director general, sempre ferm al peu del canó.

Quan comença la seva relació amb les assegurances?

L’any 1968, amb 20 anys, entro a la Companyia Andorrana d’Assegurances com a meritori, i vaig anar passant per tots els nivells i departaments, sinistres, reassegurances… I d’aquí no m’he mogut!

Com ha vist evolucionar el sector?

Ha estat un salt estratosfèric… Quan vaig entrar a la companyia, també hi van entrar els dos agents, el Joan Santamaria i el Josep Maria Cosan, que tenien la missió de buscar els clients. En aquell moment només s’assegurava cotxes, alguna botiga i algun pis. Es feia tot a mà, funcionàvem amb fitxes! No hi havia ordinadors… Durant 50 anys hem vist evolucionar el país, hem estat en un sector clau per ajudar als clients a tenir bones assegurances, som una companyia petita, vam haver de treballar a fons per trobar cobertures i reassegurances, que vam trobar al mercat internacional, per donar sobretot seguretat als clients. Ens hem capitalitzat molt i això ens ha permès ser capdavanters del sector. Fa molts anys que tenim les assegurances institucionals, el Govern, els comuns i les grans empreses del país.

“Som una companyia andorrana que sempre ha buscat, per sobre de tot, donar seguretat als clients i als accionistes”

Esteu en procés d’expansió?

Mai no hem volgut expandir-nos de manera exponencial, sinó que hem anat creixent de forma controlada, som una companyia andorrana, no depenem de cap multinacional. Sempre hem buscat, per sobre de tot, donar seguretat als clients i als accionistes.

Quines són les principals assegurances que proposeu?

Oferim tota mena d’assegurances, el ram d’automòbils, comerços, llar, PIMES, responsabilitat civil, construcció, entre d’altres.

Com veieu els canvis que ha comportat la nova llei d’assegurances?

L’antiga llei del 1989 era una llei obsoleta, els canvis eren molt necessaris i importants per al país. La nova llei es va aprovar el juny del 2017, i entre d’altres punts, regula la solvència de les companyies i això ens obliga a dotar-nos de personal tècnic. Arran dels nous controls, ens hem vist obligats a preparar-nos tècnicament, tot i que la nostra companyia ja havia fet els deures i no ens va agafar per sorpresa, ens havíem avançat. En aquest sentit, t’he de dir que fa anys que soc president de l’ASAAR que es l’associació de les companyies andorranes d’assegurances i vam lluitar molt per aconseguir que s’aprovés la llei, que dona garanties als assegurats.

Què canviarà pel sector de les assegurances l’acord amb la UE?

No sabem què pot representar pel sector aquest acord. Les assegurances les venem en l’àmbit d’Andorra, és un mercat petit i controlat.

Amadeu Codina
Foto: McGrau
Sempre hi ha hagut polèmica entre les companyies d’assegurances i els bancs que venen assegurances. Com està el tema?

Des de les tres associacions d’assegurances, l’ASAAR, l’AAA i l’associació de corredors d’assegurances, estem treballant amb l’AFA per tractar la qüestió. Nosaltres defensem que els bancs  puguin vendre assegurances com fins ara, d’una manera reglamentada i limitada. Si hi hagués una obertura total, podria significar la mort de les companyies d’assegurances.

Deu haver viscut moltes anècdotes…

Ui sí… moltes! En recordo una, ja fa molts anys, més de 40, quan encara no hi havia els edificis construïts al darrere nostre, des de la meva finestra vaig veure dos cotxes, un dels quals era client nostre. Estaven tan a prop que els sentia parlar i vaig veure com s’estaven posant d’acord per simular un accident i fer frau a la nostra companyia… Quan al cap d’una estona va venir el client a fer la declaració de sinistre, li vaig començar a fer preguntes sobre si coneixia o no l’altre xofer, es va adonar que l’havia descobert i va acabar estripant la declaració! Evidentment, li vam rescindir el contracte.

“El nostre paper és aconsellar els clients i buscar-li l’assegurança més adequada a les seves necessitats”

Us hi trobeu sovint amb fraus?

En determinats casos, ho sospitem. A Espanya, els estudis xifren el frau en un 10%. Aquí no tenim estadístiques, però si tenim dubtes sobre algun sinistre, rescindim la pòlissa.

Les persones compleixen amb l’obligació d’assegurar-se?

En general, sí. Hi ha les assegurances obligatòries, la del cotxe, la de la llar, responsabilitat civil… Les persones són conscients que val la pena estar assegurat i ben cobert. El nostre paper és aconsellar els clients i buscar-li l’assegurança més adequada a les seves necessitats.

Quantes persones treballeu a la companyia?

Aquí tenim 10 empleats, a banda del personal de l’Agencia  Santamaria & Cosan. A més, tenim perits de diversos i automòbils,  però són autònoms.

Hi ha alguna novetat en les assegurances?

Ara hem començat a assegurat qüestions relacionades amb la cibernètica i la pirateria informàtica es un nou tipus  d’assegurances que cada dia interessa més les empreses.

______________________________________________

L’Amadeu Codina Valls neix a Andorra la Vella el 8 de desembre de 1948. Va a l’escola a Andorra la Vella, amb la mestra Arana i el mestre Plana, i fa el batxillerat a la Seu d’Urgell. Durant dos anys estudia Econòmiques a la Universitat de Barcelona, fins que el seu pare emmalalteix i el fa tornar a Andorra per ocupar-se de la companyia d’autocars Hispano Andorrana. Tenia 20 anys i durant 4 o 5 mesos va fer de gerent de l’empresa, seguint les instruccions del seu pare.

L’any 1968 entra a la Companyia Andorrana d’Assegurances. Va estar molts anys a la directiva de l’Automòbil Club d’Andorra. Amb el Partit Socialdemòcrata, va formar part del comú d’Andorra la Vella durant dos mandats, del 2004 al 2011, com a conseller de Comerç i Indústria. Està casat amb la Marie-France Cuberes i té un fill, l’Eloi, de 41 anys, i un net, l’Eloi petit, que té 5 anys.

És un gran aficionat a l’automobilisme, amb el seu amic Joan Aleix van córrer en cotxes durant quatre o cinc anys. Va ser campió d’Andorra de copilot de ral·lis el 1973 i 1974, i també va fer el Campionat d’Espanya de ral·lis. Una de les seves altres passions és el golf, que practica des de l’any 1976, i també li agrada la caça.