Àngela Camp, l’art de lliscar sobre el gel

Encara no ha complert els 15 anys i ja coneix a fons tots els secrets del patinatge artístic sobre gel. A més, l’Àngela Camp és una bona estudiant que es vol llançar al terreny de l’economia, i li encantaria poder compaginar els estudis amb la seva passió.

Des de quan patines sobre gel?

Era molt petita… Vaig començar a patinar sobre gel quan tenia només 6 anys. La meva germana, l’Andrea, patinava i em va aficionar a aquest esport. A més, vivim just al costat del Palau de Gel d’Andorra, a Canillo, i això facilitava molt anar a entrenar.

Formes part d’algun club?

Sí, pertanyo a l’Andorra Club Gel i estic federada. Vaig entrar a formar part del club des del principi, quan tenia 6 anys.

Participes a campionats a fora d’Andorra?

L’any passat vam anar a Itàlia i a París a competir amb altres dues patinadores. I aquest any, com que soc l’única júnior d’Andorra, vaig anar a un Junior Grand Prix a Liltuània i també a la República Txeca.

Angela Camp patinatge artístic
Foto: McGrau
I quins resultats vas fer?

Ui… Allà hi havia molt nivell, no vaig pas pujar al podi! Però és important participar en aquests campionats perquè això dona experiència i veus patinadores que són molt bones.

Alguna anècdota que t’hagi passat durant els viatges?

Més que anècdota, vaig passar un bon ensurt a Lituània… Acabava de competir i ja era al bus de tornada a l’hotel quan em vaig adonar que m’havia oblidat els patins a la pista i havia de competir l’endemà! Sort que els vaig poder recuperar.

Quina va ser la teva sensació al portar el nom d’Andorra a l’estranger?

Un gran orgull, em va fer molta il·lusió… Som un petit país i crec que és molt important competir a nivell internacional. Tot i que m’hauria agradat fer un millor resultat, però ja és molt positiu poder-hi participar.

A Andorra també prens part a campionats?

Sí, vaig quedar segona a la Copa d’Andorra de patinatge aquest any. També vaig quedar segona al campionat Novice Advance, ara he canviat de categoria, aquest és el meu primer any com a júnior.

Quantes hores entrenes al dia?

En temporada baixa fem una hora i quart de gel cada dia de la setmana, tret dels dilluns. També fem escalfament de mitja hora abans de fer gel, a més, dimarts, dijous i dissabtes fem entrenament físic i els dimecres, dansa.

“Vaig començar a patinar sobre gel quan tenia només 6 anys”

Quina és la teva especialitat?

Jo faig individual, també hi ha la modalitat de parelles i dansa. En la meva categoria hem de fer dos programes, el curt que dura dos minuts i mig i el llarg tres minuts. Llavors s’hi afegeixen elements com salts, piruetes i una sèrie de passos. Llavors els jutges et puntuen en funció de les figures que fas.

Són figures obligades?

Sí, però tu hi pots incloure les variacions que vulguis.

No t’has plantejat fer cap altra modalitat que l’individual, per exemple, amb parella?

En les parelles, el noi llança la noia enlaire i això no m’acaba de fer el pes… (riu).

Quants patinadors sou al club?

Al nostre club, l’Andorra Club Gel, hi ha una sènior, que és la categoria més alta, jo que soc júnior, una júnior segona, una “novice” i 6 “basic novice”. Després hi ha els petits, que són una bona colleta.

Majoritàriament noies, imagino…

Sí, hi ha molts pocs nens, els hi costa posar-s’hi. Ara n’hi ha dos, un que té 10 anys i l’altre és més petit.

Angela Camp patinatge andorraQuè és el que més t’agrada del patinatge sobre gel?

A mi m’agrada saltar, tot i que caus i et fas mal! M’encanta el patinatge en general.

Quina importància té la indumentària en la disciplina del patinatge?

La manera d’arreglar-se i de vestir-se és molt important. Per a cada competició m’he de maquillar, pentinar i posar-me un vestit elegant creat especialment per a l’ocasió, en funció de la música i del que nosaltres demanem a la dissenyadora.

Quins són els projectes de cara a la nova temporada, ara que encetes la teva etapa com a júnior?

En aquesta nova categoria intentaré millorar en tots els aspectes, serà tot un repte… Competiré a la Lliga Catalana i també anirem a competir a San Sebastián i a Logronyo.

T’agradaria dedicar-te professionalment al patinatge artístic?

Potser en un futur… encara no ho sé, intentaré arribar a sènior i després potser ser monitora de patinatge.

Si et proposessin fitxar per un equip important espanyol, marxaries?

Doncs sí, perquè així podria compaginar millor els estudis amb el patinatge, cosa que aquí no puc fer.

Ets una bona estudiant?

Sí… trec bones notes. M’agradaria estudiar economia, és el que més m’atrau.

__________________________________________________

Angela CampL’Àngela Camp Torres neix a Andorra el 2 de desembre del 2003. Comença a estudiar a l’École Française de Canillo i després entra al Lycée Comte de Foix, on actualment està fent Seconde. Filla del Francesc Camp i de la Meritxell Torres, l’Àngela té una germana gran de 22 anys, l’Andrea, que la va iniciar en el patinatge sobre gel, que s’ha convertit en la seva passió.  Entre les seves aficions destaca el ball, el hip-hop, que ha deixat una mica de banda per dedicar-se al patinatge.