Antoni Manzana: “Fa 50 anys que estem evolucionant”

Instal·lacions AMAC ha sabut adaptar-se als nous temps i avui proposa als seus clients la tecnologia més avançada. Antoni Manzana, president de la societat, fa 50 anys que està al capdavant d’una de les empreses més dinàmiques del seu ram.

Quan vau crear l’empresa?

Era l’any 1969. Llavors érem dos socis, l’Àngel Castillo i jo mateix, d’aquí l’origen del nom, AMAC: Antoni Manzana i Àngel Castillo… Dos anys després vaig convertir-me en l’únic propietari.

Ja vau anar a Engordany?

Sí, en un local de planta baixa, a la casa antiga Vergés d’Engordany, que era una cort on hi havia un abeurador de bestiar… Compartíem l’espai amb les vaques i els corders!

Antoni Manzana propietari d'Instal·lacions AMACDe veritat?

I tant! Fèiem instal·lacions elèctriques i veníem material, principalment grups electrògens. Ben aviat ens vam traslladar a la casa Ribot, a l’avinguda del Pessebre, 46 i l’any 1972 ja vam venir cap aquí, al número 37 del mateix carrer.

En aquella època Andorra era molt diferent…

Molt diferent… hi havia més bona gent (riu). Llavors ens dedicàvem sobretot a les instal·lacions elèctriques a les cases particulars, a les botigues i als hotels. L’any 1972, quan ens vam traslladar a aquest local, obríem ja la primera botiga d’electrodomèstics.

Hi havia molta competència?

Sempre hi ha hagut competència, dels que vam començar, avui en queden ben pocs. Aquí hi havia el Moles, el Vidal i el Travé, però han anat plegant o canviant de nom. A Andorra la Vella hi havia el Campei, a Sant Julià de Lòria el François Roca, que encara hi és, i el Loan, mentre que a Encamp, hi havia l’Evaristo i el Recasens.

“Estem satisfets del camí recorregut, ja que Instal·lacions AMAC presenta avui una gran implantació local”

Quina realització recorda especialment dels seus inicis?

Una de les primeres feines que vam fer va ser a la discoteca Les Tines, va ser fantàstica, vam instal·lar uns llums fetes amb els ceps de la vinya i amb els portalàmpades col·locats als sarments.

Com ha anat evolucionant l’empresa?

La primera denominació va ser Electricitat AMAC SA, l’any 1998 vam canviar el nom per Instal·lacions AMAC SL, quan vam ampliar l’activitat amb instal·lacions de lampisteria, calefacció i sistemes de protecció contra incendis. Finalment, l’any 2005 vam esdevenir Instal·lacions AMAC SA. Avui estem a la punta de les noves tecnologies, treballem amb les millors marques del mercat, fem instal·lacions d’aerotèrmia i geotèrmia, energies renovables, domòtica… sempre amb les tècniques més innovadores. Abans l’empleat anava a fer les reparacions amb el tornavís, mentre que ara va amb la tauleta! Estem satisfets del camí recorregut, ja que l’empresa presenta avui una gran implantació local, solidesa, coneixement i un equip tècnic amb experiència, capaç de satisfer el client més exigent.

Quines obres heu fet en els últims anys?

Les dues fases de Caldea, amb Inúu, també el telecabina de Soldeu, el nou edifici de MoraBanc, l’Hotel Plaza…. entre moltes altres. Però també treballem molt per a particulars, tan aviat canviem un endoll com instal·lem plaques solars! Som ben polivalents…

Quantes persones treballen a AMAC?

Depèn de les èpoques, habitualment entre 40 i 50 empleats. Val a dir que tenim un gran nombre d’empleats que treballen a l’empresa des de fa molts anys.

Com celebrareu el 50è aniversari?

Doncs farem una festa! Volem fer un sopar de gala per commemorar aquest aniversari, renovem la botiga i farem una publicació per explicar la història de l’empresa.