Carles Areny: “Valira Seguretat té una visió integral de la seguretat”

No és cap secret que Andorra és un dels països més segurs del món, però que, durant els temps recents, s’hi han suscitat situacions que amenacen aquest paradigma. Carles Areny, director general de Valira Seguretat, ens explica quines accions es poden aplicar per protegir el benestar de les persones i del seu patrimoni.

Per: César De Pablos · Fotos: César De Pablos · Valira Seguretat/Hikvision/Cofem
Durant l’estiu, vam sentir que es van perpetrar diferents furts a habitatges del país. Recentment, va haver un incident similar a un reconegut restaurant de la capital. Andorra s’ha tornat insegur?

Andorra no és un país insegur, però, evidentment, no és aliè a la realitat que ens envolta. Si bé el Principat és dels entorns més segurs del continent i fins i tot del món, cal ser conscients que la previsió i la prevenció són fonamentals per a continuar gaudint del benestar i seguretat ciutadana que sempre ens ha caracteritzat.

Quina és la causa principal d’aquest tipus d’actes?

Potser el Cos de Policia és la figura més idònia per a donar-te la resposta específica que mereix aquesta pregunta, però pensem que, fins fa poc, els sistemes d’alarmes i de seguretat només s’instal·laven als llocs més susceptibles de patir una intrusió, furt o robatori, com ara bancs, joieries o establiments amb productes de valor. Però, en l’actualitat, notem un canvi en la predisposició de particulars i empreses que acuden a nosaltres per ajudar-los a protegir-se de qualsevol incident.

Quin és el primer pas per dissuadir un possible intrús?

Tot comença amb un dispositiu tan bàsic com una alarma d’intrusió, que pot anar enllaçada a altres dispositius com ara detectors de fum, alarmes d’incendi, càmeres, botons de pànic, panels de control, entre altres, fins a aconseguir des d’instal·lacions bàsiques fins a xarxes de seguretat molt sofisticades.

Entenem que tots aquests dispositius van interconnectats en xarxa, sigui per cable o de forma wireless, però què feu amb la informació rebuda?

Si el client ho desitja, els dispositius es poden connectar a la nostra Central Receptora d’Alarmes (CRA), que està ubicada en un búnquer protegit en el qual, durant les 24 hores del dia i els 365 de l’any, monitorem en temps real qualsevol incidència que s’hi pugui suscitar. També es poden enregistrar les imatges de les càmeres en un disc dur custodiat pel client, perquè, si ho prefereix, sigui l’única persona amb accés directe a través d’una aplicació per al mòbil. Si ens dona la seva autorització, també podem veure les imatges preses per les càmeres.

Aquest és el funcionament global de Valira Seguretat, però quin és el protocol d’actuació una vegada rebeu una alerta a la vostra CRA?

El protocol d’actuació s’estableix entre el client i Valira Seguretat. Plegats definim què s’ha de fer en cada escenari. Per exemple, si salta una alarma d’intrusió, podem enviar un vigilant, podem trucar el propietari, ens coordinem amb la policia…

La vostra CRA s’ubica a Andorra o a l’estranger?

La nostra CRA s’ubica a Andorra i ens permet ser molt més fiables i pròxims amb el client. Que tinguem la CRA al país, ens garanteix la possibilitat d’intervenir immediatament i amb els nostres efectius en cas de qualsevol incidència.

Connectar-se a la CRA de Valira Seguretat és costós?

Penso que la seguretat no té preu, però et puc dic que la connexió a la nostra CRA representa només 40 euros al mes, una xifra que considerem assumible per la majoria de persones. Si a més tenim en compte que, en cas de saltar una alarma, nosaltres ens n’encarreguem de la gestió i d’enviar un vigilant uniformat i armat les vegades que siguin necessàries, honestament ho veiem com un punt molt favorable. També s’hi inclou un servei de custòdia de claus en el nostre búnquer. Normalment, les persones creuen que gaudir d’un sistema de seguretat és molt complicat i molt costós, però això ja no és així.

“Normalment les persones creuen que gaudir d’un sistema de seguretat és molt complicat i molt costós, però això ja no és així”

La seguretat no només es limita a l’individu sinó també cal considerar els grans col·lectius.

Evidentment. Valira Seguretat té una visió integral de la seguretat. En el nostre equip comptem amb especialistes en el muntatge logístic i operatiu de dispositius de seguretat per a esdeveniments massius, com ara l’X-Trial, els partits de l’FC Andorra, Festes Majors, la Fira d’Andorra la Vella, La Vuelta o Le Tour de France, entre molts altres. Oferim als nostres clients, grans o petits, solucions per resoldre tots els problemes que puguin tenir.

Recentment, el sector ha fet un gir important amb l’entrada d’un grup estranger que ha comprat diferents empreses de seguretat. Com us ha afectat?

Hi ha cabuda per a tothom i creiem que la nostra filosofia ha estat clau perquè aquesta entrada no ens afectés de forma negativa. Si una cosa ens caracteritza, és que, des del 1963, ens hem mantingut com a una empresa familiar, de capital 100% andorrà i amb un caràcter pròxim i accessible. No només es tracta d’instal·lar alarmes o sistemes de seguretat, sinó de ser-hi presents sempre que ens necessitin i de cuidar de les persones que ens envolten.

VALIRA SEGURETAT

  • Ctra. de la Comella, 140
  • valiraseguretat@andorra.ad
  • +376 810 810
  • valiraseguretatandorra.com