Andorra esdevé amfitrió de la Trobada de les Societats Nacionals dels Petits Estats de la Creu Roja

Va ser la primera vegada que Andorra va esdevenir seu de la trobada en què van participar les delegacions de Geòrgia, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg i Mònaco, per a debatre sobre el rol que juguen dins de l’organització d’ajuda humanitària mundial.

Fotos: Creu Roja Andorrana

Entre el 28 de setembre i l’1 d’octubre, la Creu Roja Andorrana va escriure una nova pàgina en el llibre de la seva història, ja que, per primera vegada en els seus 41 anys, va acollir la Trobada de les Societats Nacionals dels Petits Estats de l’organització internacional. Geòrgia, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg i Mònaco van ser les delegacions que van atendre la convocatòria, que va tenir el seu punt de partida amb un sopar a l’Hotel Golden Tulip Inn Andorra Fènix.

Andorra havia d’acollir la Trobada de les Societats Nacionals dels Petits Estats de la Creu Roja durant el 2020, però la pandèmia ho va impedir

L’endemà, les delegacions van ser rebudes per la síndica general, Roser Suñé, que els va acompanyar a una visita a Casa de la Vall. En aquest monument, els membres de les diferents comitives es van interessar per les característiques polítiques d’Andorra i per la història del parlament. Durant la mateixa jornada, també van fer una visita turística a Ordino i un sopar institucional al Coll de la Botella.

L’epicentre de les activitats oficials va ser el divendres, 30 de setembre, dia en què les diferents representacions van visitar les instal·lacions de la Creu Roja Andorrana. Aleshores, previ discurs d’un representant del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), s’hi va dur a terme el debat sobre el rol de les societats dels petits Estats dins de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mijta Lluna Roja (IFRC).

David Fraissinet, vicepresident de la Creu Roja Andorrana, va valorar de manera positiva la trobada, ja que, a banda de servir de pont per a interconnectar amb altres perspectives, es posen sobre la taula diferents alternatives per contribuir a la millora del moviment internacional. “Hem sentit idees interessants, però caldrà presentar-les a l’equip, pressupostar-les, prioritzar-les”, va assenyalar Fraissinet.

El passat 28 de setembre, coincidint amb l’arribada de les delegacions al Principat, el Consell de Ministres va aprovar, a proposta de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, una contribució voluntària de 15.000 euros a favor del CICR, per a impulsar les activitats humanitàries que l’organització realitza al Iemen. Cal recordar que, en el marc de la visita oficial a Liechtenstein, la mateixa ministra va visitar les instal·lacions de la Creu Roja d’aquell país, on va ser rebuda per la seva presidenta, la princesa hereva Sophie de Liechtenstein, i per la secretària general, Nicole Matt-Schlegel.