Dra. Marion Chávez: “Les cremades solars abans dels 20 anys, augmenten el risc de patir un melanoma en edat adulta en un 80%”

El pròxim 23 de maig se celebra el dia mundial del melanoma, un tipus de càncer de pell que, si bé no és el més freqüent, és el més perillós. La Dra. Marion Chávez, dermatòloga  de l’equip de la Clínica Dermandtek, ens explica com cuidar i identificar a temps qualsevol lesió en la nostra pell.

Quines recomanacions li donaria a la gent per prevenir el melanoma?

El melanoma té diferents factors de risc, el primer és el genètic, per això, és recomanable realitzar revisions dermatològiques freqüents, en el cas que hi hagi antecedents familiars. D’altra banda, està el factor ambiental, que és la radiació solar. En aquest cas, per prevenir les lesions en la pell cal evitar les cremades i les exposicions perllongades. Ens hem de protegir del sol amb protectors solars químics i físics durant tot l’any, i prestar sobretot atenció en aquelles zones que tenim més exposades al sol, realitzar autoexploracions de forma habitual i un cop l’any visitar al dermatòleg. Malauradament, la major part del dany per radiació solar té lloc durant la infantesa i l’adolescència. Les cremades solars abans dels 20 anys, augmenten el risc de patir un melanoma en edat adulta en un 80%.  El mal que li fem avui a la pell, passa factura al cap dels anys. La pell té memòria.

Quan hem d’estar atents i visitar un dermatòleg, sí o sí?

Qualsevol taca estranya ens ha de cridar l’atenció. Les lesions que canvien de
manera brusca de color i/o forma, taques fosques, d’aparició recent, asimètriques i amb els marges irregulars. Pot afectar a qualsevol part de la superfície corporal, de les mucoses i  ungles. I sobretot, tenir en compte que pot aparèixer a qualsevol edat.

“Una pell vermella és una pell cremada; i una pell  cremada és una pell danyada”

Com es realitza el diagnòstic?

En una revisió dermatològica, un especialista de la pell detecta un melanoma. Sempre ens ajudem, per un costat de la dermatoscòpia digital, que ens permet veure qualsevol lesió ampliada i digitalitzar-la, i per tant, detectar qualsevol mínim canvi o lesió que pugui ser maligna. I per un altre costat, de la biòpsia per confirmar o descartar el diagnòstic.

 A quins tractaments s’ha de sotmetre el pacient a qui se li ha diagnosticat un melanoma?

En la majoria dels casos, el tractament consisteix en extirpar el melanoma, mitjançant una cirurgia amb ampliació de marges, per netejar bé tota la zona. En els pacients en estadis més avançats, es requereixen, generalment, tractaments  multidisciplinaris que impliquen estudis més extensos i teràpies específiques.

 Després del tractament, existeix risc que el melanoma torni a aparèixer?

Sempre existeix el risc que el melanoma torni a aparèixer, res assegura en un 100% que no torni a sorgir o bé patir un segon cas. Per aquest motiu, hem de recalcar la importància de fer revisions amb l’especialista de la pell de forma periòdica.

Una persona es pot bronzejar utilitzant protector solar?

Una persona que s’aplica protector solar SPF50 es pot bronzejar.  Ara hem de tenir en compte que una pell vermella és una pell cremada; i una pell  cremada és una pell danyada. Recomanem adequar les activitats a l’aire lliure a les hores de menys radiació solar i amb exposicions curtes de temps. Tenir l’hàbit de protegir la nostra pell del sol cada dia amb protector solar i fer ús de gorres i ulleres.