Mateu Bracque: “Fridays For Future vol acabar amb la contaminació”

Mateu Bracque forma part de la versió andorrana del moviment internacional Fridays For Future, que va impulsar la sueca Greta Thunberg per impedir l’escalfament global i el canvi climàtic que afectarà a tot el planeta. Són joves entre 16 i 17 anys que el divendres 22 de març van organitzar la primera concentració a Andorra i tenen la intenció de seguir amb les seves reivindicacions. 

Fotos: FFF
Qui és Fridays For Future Andorra?

Som un grup d’11 joves entre 16 i 17 anys del Lycée Comte de Foix que formem una junta, que presideixo jo mateix, amb Nerea Mourelo com a secretària general. Comptem amb una colla de voluntaris de totes les edats i de tots els sistemes educatius, que donen suport a les nostres accions, totes encaminades a impedir l’escalfament global i el canvi climàtic. 

Mateu Bracque
Com va néixer el vostre moviment?

Tot va començar quan vaig veure un programa a la televisió francesa que es diu “Quotidien” on van convidar la Greta Thunberg, que parlava del seu moviment, que reclamava canvis al sistema de cara al medi ambient. Li vaig comentar a la Nerea, que em va dir que estava al corrent del moviment a través de les xarxes socials. Ho vam comentar a un grup d’esquí que tenim i tots vam decidir que calia actuar.   

Mateu Bracque
Quina va ser la primera acció?

Una concentració el passat divendres 22 de març a la plaça del Consell General, que va reunir més de 200 persones. Va coincidir amb el Dia mundial de l’aigua i era just abans de l’inici de la campanya electoral. Volíem un impacte potent i ho vam aconseguir. Vam fer una altra concentració el 24 de maig, i després vam fer una marxa. També hem organitzat dues jornades “Clean-up-day”, una a la Comella on vam recollir 215 quilos de brossa, i l’altra en col·laboració amb La Central del comú d’Andorra la Vella, on vam recollir deixalles a Santa Coloma on vam recollir 50 quilos de brossa i ampolles. 

Mateu Bracque
Què teniu previst a partir d’ara?

El 29 de novembre farem una altra acció que coincidirà amb una vaga mundial, així tindrem més repercussió. La idea és sensibilitzar la ciutadania sobre el problema del canvi climàtic perquè s’hi impliquin en aquesta greu crisi greu. També tenim previst fer una acció que es dirà Plastic Attac, per evitar els plàstics en els envasos. Ens posarem davant dels supermercats i canviarem els envasos de plàstic que hauran comprat els clients per bosses de paper. Llavors tornarem els plàstics als supermercats perquè els reciclin. 

Mateu Bracque
Esteu en contacte amb la resta d’organitzacions del món?

Sí, tenim relació amb les associacions Fridays For Future d’arreu del món, també amb entitats andorranes com Apapma o Bomosa i també amb un moviment que s’acaba de crear que s’anomena Extinction Rebellion Andorra, un moviment ecologista que propugna la desobediència civil pacífica.   

Heu parlat amb els polítics?

Tenim clar que les coses han de canviar des de la política. Ja hem contactat amb els tres grups parlamentaris del Consell General i el Govern, i hem treballat en una proposició de llei sobre l’emergència climàtica a Andorra on es reconeix la problemàtica i se citen 21 punts negatius sobre tot el que contamina.  

Mateu Bracque
Quin és el principal problema?

Tenim un problema gran amb el transport, som un dels països del món amb més cotxes per habitant els nivells de contaminació són molt elevats. També hi ha una gran contaminació lumínica i un gran problema al voltant de l’aigua. No tenim cap llei que en reguli l’ús. En la nostra proposició de llei, s’obliga el Govern a reglamentar sobre l’aigua abans del 2023.