Jordi Daban: “El fruit d’una idea que va començar el meu avi fa 65 anys, avui s’ha convertit en un projecte empresarial molt interessant”

Mantenir l’essència familiar i defensar la filosofia de treball que va inculcar el seu fundador ha permès que, enguany,  Daguisa Hotels arribi al seu 65è aniversari, però també a assolir la segona posició com a cadena hotelera més important del país. Jordi Daban Alsina, CEO del negoci de la companyia, fa un repàs per la història de l’establiment hoteler així com un balanç d’aquests últims anys de gestió.

Text i foto: Noelia Farias
Nicolau Daban va ser l’encarregat de posar la primera pedra l’any 1957, amb l’obertura de l’hotel La Terrassa, el primer d’Escaldes-Engordany. Ara formes part de la tercera generació que es troba al capdavant del negoci familiar. Què significa per a tu formar part d’aquesta història?

Per a mi és molt important perquè això dona fe que hi ha hagut una continuïtat en el negoci familiar. Jo soc el cap visible, però darrere meu hi ha tota una família que continua aportant el seu granet de sorra al teixit empresarial i hoteler d’Andorra. El fruit d’una idea que va començar el meu avi, ara fa 65 anys, avui s’ha convertit en un projecte empresarial molt interessant i molt important.

Després de 65 anys i tres generacions, quins han estat els valors que han permès l’evolució del vostre grup?

Un dels valors fonamentals és la perseverança. També el treball en equip, l’atenció al client, la innovació i estar al corrent de què passa en el món per a poder-lo aplicar dins del nostre negoci, jo crec que aquest és un dels nostres elements diferencials.  El nostre negoci familiar està basat en el servei, per tant, per a nosaltres és fonamental el servei i l’atenció al client.

Després de tants anys, on segurament hi ha hagut diferents pensaments i filosofies d’empresa, ha estat molt complicada aquesta evolució o es va marcar un camí que tots heu seguit sense fissures?

Totes les evolucions són complicades. Adaptar-nos als nous temps, tant nosaltres com la resta de les empreses hoteleres sempre es fa difícil. El problema del nostre negoci és que som intensius en personal, en recursos humans i això ha perdurat en el temps. En el nostre negoci, el personal no es pot substituir ni per tecnologia, ni per maquinària ni per res, perquè el core business dels nostres establiments és l’atenció al públic. 

En què es diferencia el concepte de Daguisa Hotels de la resta de les cadenes hoteleres?

Nosaltres tenim molta cura del client i mantenim l’essència familiar. Sempre hem de fer un equilibri entre el concepte d’empresa gran i empresa familiar, que a vegades és molt complex, però això és el que ens permet distingir-nos de la resta d’empreses hoteleres.

“Els valors principals de Daguisa Hotels són la perseverança i el treball en equip”

Des del 2008, ets el CEO del negoci familiar que va crear el teu avi. Tenint en compte que ja han passat uns quants anys, si haguessis d’esmentar, a grans trets, quines han estat les millores que s’han pogut implementar des que estàs al capdavant de la gestió, quines destacaries?

Jo no diria millores. Des que estic gestionant Daguisa, ens hem adaptat als nous temps, a les noves tecnologies i a les noves formes de gestió, tant hoteleres com empresarials. Encara, ens queda molt per adaptar i millorar. La meva feina s’ha centrat en mantenir els valors i adaptar-los als nous temps, però sabem que encara queda molt recorregut, i molta feina per fer, perquè s’ha de tenir en compte que el món hoteler evoluciona cada dia molt més ràpid,  amb nous conceptes i productes que abans no es revaloritzaven, tot està en constant moviment. 

T’has trobat amb molts obstacles en el camí? N’Hi ha que t’hagin enfortit, malgrat les dificultats per afrontar-los?

Sí, sempre et trobes amb obstacles en el camí i, quan els superes, tots t’enforteixen. Lluitar contra l’adversitat forma part de la vida i crec que no m’han passat coses molt diferents que a la resta d’empresaris. A nivell positiu, m’ha marcat la gent que ha treballat molts anys amb nosaltres i que ha passat gran part de la seva vida donant un gran servei a l’empresa. Crec que d’aquestes persones s’aprèn molt i això t’enforteix.

Des del 2014 teniu dos hotels en propietat, a Escaldes-Engordany, que operen sota les marques internacions de Louvre Hotels Group, el Golden Tulip Andorra Fènix 4* i Tulip Inn Andorra Delfos 4*. En l’actualitat, el grup hoteler es posiciona com el segon més important del país, una fita de la qual pocs poden presumir. El vostre objectiu seria assolir la primera posició d’aquest rànquing?

Crec que no és una qüestió de ser primer, segon, ni tercers, perquè l’important és ser ben considerat i tenir una reputació que realment et precedeixi, independentment que siguis la primera o segona cadena d’hotels més important, en nombre d’habitacions, o l’última. La reputació és el més rellevant, perquè això fa que la gent acabi escollint el servei que ofereixes.

Enguany, l’aixecament de les mesures sanitàries ha fet que el país torni a tenir unes xifres d’ocupació com les d’abans de la pandèmia. Ha estat aquest el cas de Daguisa Hotels? Quin balanç podries fer d’aquesta temporada d’hivern?

Aquesta temporada ha estat molt bona i ens ha permès recuperar-nos emocionalment de tota la problemàtica que hem tingut. El turisme s’està recuperant i crec que no hem de perdre aquesta oportunitat per a posicionar-nos, no només nosaltres sinó també Andorra com a una destinació de primer ordre. Hem d’aconseguir ser un país de referència en l’àmbit europeu i mantenir-ho. Crec que Daguisa té un paper molt important en aquest sentit per a poder referenciar Andorra en l’àmbit internacional. El fet que siguem abanderats d’una marca internacional, et dona l’oportunitat d’obrir-te a escala mundial i de mostrar la feina ben feta que s’està realitzant al país. Pel que fa al balanç de la temporada, ha estat molt positiu, s’estan recuperant les xifres prepandèmia i això és molt bo.

“Som aquí gràcies al treball que va començar una família, ara fa 65 anys, i també gràcies a la feina de molta gent que està treballant amb nosaltres”

En l’àmbit financer, quant de temps costarà recuperar-se de la crisi?

El que s’ha perdut ja no es recupera. Hi ha una dita en hoteleria que és habitació no venuda, és habitació perduda. Una habitació que no es vengui avui, ja està perduda, perquè la mateixa habitació l’has de vendre els 365 dies a l’any. És impossible recuperar les pèrdues, això és irrecuperable. Hi ha altres productes o negocis que el poden recuperar, però en el cas nostre no, el nostre producte caduca a les 24 hores.

Imagino que, per afrontar les conseqüències de la pandèmia, el grup s’ha hagut de reinventar i també posar en funcionament noves estratègies per atreure, no només als turistes sinó també el client local. El 2021, The Lobby bar és un clar exemple d’aquesta evolució, ja que es va reformar per oferir una experiència hotelera i gastronòmica encara més atractiva i més propera, és així?

Ens hem adonat d’una circumstància, que és tendència mundial, i és l’apropament de les àrees comunes de l’hotel a la població local. Des de fa molt temps, la majoria dels hotels, no tots, han girat la cara al públic local. Nosaltres creiem que el públic del país passa de ser consumidor del producte a ser un bon prescriptor. Perquè, si tu tens una persona que viu a Andorra i valora que en els nostres establiments es menja bé, que són un lloc agradable i friendly, aquest mateix client recomanarà a un amic o familiar que visiti els nostres hotels. Encara que ells no hagin gaudit de l’experiència de dormir, hauran pogut gaudir de l’experiència gastronòmica, i això  fa que tot funcioni.

Quin paper juga la gastronomia en el servei que oferiu?

Som una cadena internacional que forma part d’un concepte gastronòmic que es diu ‘Club des Chefs’. El club té set xefs que comparteixen experiències i coneixements, però també intenten elevar, al més alt nivell, la gastronomia dels hotels. L’oferta gastronòmica té la voluntat de ser bona, diferencial i de qualitat. S’està treballant perquè dins dels nostres establiments tinguem gastronomia de quilòmetre zero i que es diferenciï de la resta. Tenim un assessor gastronòmic que és estrella Michelin, que s’encarrega de buscar que l’experiència gastronòmica sigui, realment, diferencial. 

Quines perspectives teniu de cara a l’arribada de l’estiu?

Les perspectives no són dolentes, creiem que aquest estiu serà molt bo, quant a ocupació i preu. Nosaltres treballem molt amb el turisme de proximitat, que és el que realment ens pot arribar a suplir totes les mancances que tenim a escala internacional. Primer, per la Covid-19, i segon, per la guerra que, malauradament, hi ha entre Russa i Ucraïna. Tot això fa que ens bolquem en el turisme de proximitat, amb un equilibri molt racionalitzat entre el turisme francès i espanyol.

Dèiem abans que ets part de la tercera generació de Daguisa Hotels. Com a CEO de l’empresa familiar, t’agradaria que els teus fills seguissin els teus passos. Creus que també porten l’ADN del món hoteler?

Des del meu punt de vista, crec que el gran error de l’empresa familiar és voler que els fills continuïn el negoci familiar. Al final, els negocis familiars estan fets per a les persones que siguin capaços de gestionar-los, independentment, que siguin de la família o de fora. Pensar o voler mantenir una empresa perquè els teus fills portin el negoci, quan les seves intencions, interessos o objectius són uns altres, és un error. Si surt és fantàstic, perquè estàs tot el temps construint, però el que no es pot fer és construir un llegat perquè el portin els teus descendents. Això es construeix i, si algú està capacitat i vol continuar-ho, està bé; però si no, hi ha moltes persones de fora que també poden tirar endavant el llegat familiar.

L’any passat es va signar un acord de col·laboració, fins al 2024, amb el MoraBanc Andorra perquè l’Andorra Fènix sigui l’hotel oficial de l’equip. Aquesta va ser una clara aposta per l’esport nacional?

És una clara aposta per donar suport a les accions que es duen a terme al país. És un honor que el MoraBanc ens deixi acompanyar-lo en el seu camí. També és un honor que confiïn en nosaltres, perquè ens referma en la idea que fem una molt bona tasca. Poder estar al costat dels grans és un plaer per a nosaltres.

Quins són els vostres projectes de futur?

Hem de consolidar la feina feta fins ara i continuar treballant en aquesta línia. Nosaltres som aquí, gràcies al treball que va començar una família, ara fa 65 anys, i també gràcies a la feina de molta gent que està treballant amb nosaltres. Reconeixem la feina de la família i la de tots els nostres treballadors, sense ells no seríem el que som. Tots aquí són importants.