Josep Maria Missé, la cara de la innovació empresarial

És el cap visible de tot el que es relaciona amb la innovació i la inversió estrangera. Amb el permís del seu ministre, és clar. Josep Maria Missé és el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, i es mostra satisfet per la nova imatge que està donant Andorra a l’exterior.

Actua és la vostra gran iniciativa empresarial. En què consisteix exactament?

És una acció destinada a promoure Andorra com a destí de negocis i d’inversió. La finalitat del programa és ajudar els empresaris andorrans a créixer i a posar en marxa nous projectes. També ens ocupem de captar inversió estrangera directa, però la principal activitat és que apareguin nous sectors d’activitat i diversificar l’economia.

Des de la seva creació el 2012, quin ha estat el millor resultat d’Actua?

Hem aconseguit diversos objectius. Una de les eines per promoure noves activitats són els quatre clústers que hem creat. El 2015 es va privatitzar el clúster d’innovació, la qual cosa significa que l’empresa privada ha pres el relleu i lideren l’estratègia i la inversió del projecte. És un fet significatiu perquè això vol dir que hem aconseguit organitzar el sector. Una altra fita important és l’acord amb Barcelona Tech City, on hi ha tota mena d’empreses, això permet que empreses andorranes puguin accedir als recursos d’aquest organisme.

Josep Maria Missé Andorra
Foto: McGrau
Ja hi ha hagut resultats?

Fins ara, tres companyies del país se n’han beneficiat. Aquesta col·laboració també ens permet organitzar dinàmiques al voltant de diverses temàtiques. Per exemple, vam ajudar la banca andorrana en l’àmbit de la innovació en sistemes de pagament. Barcelona Tech City és una plataforma perquè les empreses andorranes entrin en contacte amb un ecosistema emprenedor molt gran. D’altra banda, també voldria destacar la participació a l’Smart City Congress. Hi tornarem al novembre per tercera vegada per promoure Andorra com a destí per invertir. Perquè estem acostumats a fer promoció del país com a destinació turística, no com a lloc per fer negocis i inversions. Tenim un equip molt ben preparat i que treballa molt seriosament en aquest tema.

Quins són els quatre clústers?

Tenim el d’innovació, d’esports, de salut i benestar, i el d’educació.

“Per primera vegada estem fent promoció d’Andorra com a lloc ideal per fer negocis”

Què passa amb el tema de salut i benestar?

Aquest és el que ha obtingut, de llarg, més bons resultats i és el més visible pels ciutadans. Avui tenim una oferta mèdica que no teníem fa sis anys, tenim clíniques dermatològiques, oftalmològiques, de cirurgia estètica, laboratoris… tenim molts operadors amb una oferta mèdica privada significativa. També és cert que hi ha hagut projectes icònics que no s’han acabat implantant. La nostra feina és motivar les empreses de fora perquè vegin Andorra com una destinació interessant. És un fet que alguns projectes requereixen un encaix amb l’hospital i potser és més laboriós d’implementar. En breu anunciarem nous projectes en aquest sentit.

Teniu xifres de les empreses que s’han instal·lat al país?

Ara estem en contacte amb unes 100 empreses estrangeres, de les quals se’n materialitzen unes 30 a l’any. Els nostres tècnics treballen amb elles, aclareixen dubtes i veuen què els pot oferir Andorra com a destinació pel seu projecte. La inversió estrangera global des que vam iniciar el projecte ronda els 361 milions d’euros.

D’on prové majoritàriament la inversió estrangera?

Un 75% prové majoritàriament d’Espanya i França, principalment d’Espanya. També hi ha inversors que venen d’altres països; precisament, un dels nostres reptes estratègics és créixer en altres mercats. Ara hem estat en una fira a Liverpool per intentar captar inversors del mercat anglosaxó.

“La principal activitat d’Actua és que apareguin nous sectors d’activitat i diversificar l’economia”

S’ha criticat que la inversió estrangera no és selectiva i que perjudica sectors molt actius al país.

Quan es va aprovar la llei, amb poques excepcions, ningú no volia la inversió estrangera. Avui la gent es queixa que no va prou de pressa!  És cert que esperàvem que hi hauria un impacte més important en el sector “retail”. I no ha estat així. Però el problema no és Andorra, sinó que les grans marques tenen problemes per créixer a tot arreu, a causa de l’entorn econòmic. A Andorra, hi ha moltes empreses que s’hi ha instal·lat que no són visibles a peu de carrer. Potser per això hi ha la percepció que la inversió estrangera no ha acabat de quallar. Però és un fet que hi ha empreses andorranes que han sobreviscut gràcies a l’entrada de capital estranger.

Quantes persones treballen a Actua?

Hi ha dues societats que treballen per Actua: l’ADI i la fundació Actua Tech. L’ADI cobreix el món empresarial i la fundació, el món de la innovació. En total som 12 persones.

Quina imatge exterior té avui Andorra?

La percepció exterior ha canviat. Quan surto d’Andorra m’adono de la visió que som un país que s’està modernitzant, que hi estan passant moltes coses ràpidament. Hem de saber explicar com és aquesta nova Andorra, que impulsem les inversions, els residents esportius i les residències passives. El país està canviant i hem de fer un esforç per explicar bé el canvi.

__________________________________________________

Peça Josep Maria Missé
Foto: McGrau

Josep Maria Missé Cortina neix a Escaldes-Engordany el 3 d’octubre de 1977. Estudia al Col·legi de la Sagrada Família, després al Sant Ermengol i marxa a Barcelona a fer Enginyeria a La Salle i un MBA a Esade. Treballa a París en una consultoria durant dos anys, després a Barcelona en un projecte de la marca Nike i torna a Andorra per treballar a Andorra Telecom.

Des del 2013 és secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació del Govern. Està casat i té dos fills, el Pol de 2 anys i el Nil, de 8 mesos. Li agrada l’esport en general, però la seva gran passió són les maratons. Malgrat la seva agenda, cada dia intenta trobar un moment o altres per sortir a córrer.