Marc de Diego i Étienne Gelas, miners del Bitcoin

Fa poc més de quatre mesos que han desenvolupat la primera mineria de Bitcoin al Principat. Són dos joves emprenedors, Marc de Diego i Étienne Gelas, que compten amb una xarxa de 154 equips informàtics amb els quals poden fer l´activitat minera.

Què són els bitcoins i per a què serveixen?

Creat al 2009, el Bitcoin es va concebre com un mitjà descentralitzat d’intercanvi de valor. Està format per una xarxa consensuada que permet un sistema d’intercanvi totalment nou de forma digital. És la primera xarxa peer-to-peer descentralitzada i impulsada pels seus propis usuaris que permet aquest intercanvi i que és sostenible i segura gràcies al consens de tots aquests. La tecnologia que hi ha darrera s’anomena Blockchain i pretén ser el futur pel que fa a validació de dades, seguretat informàtica i intercanvi de valor. És considerada a prova de hackers.

És un negoci de futur?

Pensem que la tecnologia Blockchain marcarà un abans i un després en la nostra manera d’entendre internet i el que s’hi pot fer. Per tant, no sabem si la mineria com la coneixem serà així en el futur, però qui tingui un lloc en aquest ecosistema té més possibilitats de seguir evolucionant en ell.

Què és una mineria de bitcoins?

S’anomena mineria al fet d’invertir capacitat computacional per processar les transaccions, garantir la seguretat de la xarxa i aconseguir que tots els participants estiguin sincronitzats. És la base de dades física de bitcoin. Es tracta de posar a disposició de la xarxa un equip informàtic amb l’objectiu de resoldre un problema matemàtic molt complex que serveix per verificar i validar les transaccions que demanen els usuaris i incloure-les als blocs de la Blockchain (cadena de blocs).

Amb quina finalitat heu creat l’empresa Andorra Hashpool SL?

Per ser pioners en el desenvolupament i la promoció de la tecnologia Blockchain al Principat d’Andorra. Pensem que aquesta serà la primera pedra d’un camí ple d’oportunitats.

“Som els primers en haver fet el centre de mineria amb una visió empresarial”

Marc de Diego i Étienne Gelas
Foto: César De Pablos
Quin paper té cadascun de vosaltres en l’empresa?

Tots dos som cofundadors de l’empresa i prenem les decisions de forma consensuada. Cadascú té diferents qualitats i de forma natural agafem els rols que ens toquen segons la disponibilitat de temps i les nostres competències.

Tothom té accés als bitcoins?

Sí, de fet, fins i tot persones que no tenen accés al sistema bancari per ser indocumentats, en països de l’Àfrica, per exemple, poden tenir accés a bitcoin i disposar d’un mitjà de pagament segur i aïllat dels problemes que pugui tenir la divisa del seu país. Dit això, cada vegada més, per poder intercanviar bitcoin per moneda de curs legal en un mercat o plataforma d’intercanvi, has de passar un procés d’identificació i KYC molt acurat.

És una inversió arriscada?

Sí. Tothom que vulgui invertir en bitcoin per especular sobre el preu hauria de saber de què es tracta i no invertir més del que està disposat a perdre.

Bitcoin Andorra miners
Foto: César De Pablos
S’hi guanyen diners?

Com tota inversió arriscada, s’hi poden guanyar diners però també se n’hi poden perdre.

El gran públic pot entendre què és el bitcoin?

El gran públic no ha d’entendre què és el bitcoin, sinó els usos que té la tecnologia Blockchain. Per posar una similitud amb Internet, tothom sap què és i com utilitzar-ho, però no tots entenen com funciona.

Sou els primers a Andorra en aquest terreny?

Som els primers en haver fet el centre de mineria amb una visió empresarial, però sabem del cert que no som els primers a haver minat bitcoin. Pel que fa al món de les criptomonedes i la blockchain, podem dir que som pioners, però no som els primers. Actualment hi ha diverses empreses desenvolupant els seus projectes en aquest ecosistema i algunes ja estan consolidades.