Entrevista Marcelo Desvalls Leonori: ‘Finca Viladellops és un celler 100% ecològic’

De marcat caràcter mediterrani, amb un toc elegant i subtil, i amb un taní polit i equilibrat, així defineix els vins que produeix la Finca Viladellops, Marcelo Desvalls Leonori, propietari i ànima del celler, ubicat a la zona vinícola del Penedès, i coronat pel castell d’Olèrdola.

Finca Viladellops té més d’un segle de tradició vitivinícola. De quina manera es comença a escriure la història d’aquest celler?

La història del celler està lligada al poble on es troba. Les primeres referències escrites d’elaboració de vins per a la seva comercialització en Finca Viladellops es remunten a finals del s. XIX, més concretament l’any 1877, any en què Concepció Fontanal, propietària de les terres del nucli d’Olèrdola, mana a construir el celler. La construcció del celler va tenir lloc abans de la fil·loxera. Tot i que amb l’arribada d’aquesta plaga, i la caiguda del preu del vi, el celler s’arruïna. Llavors, el meu besavi, Fèlix Maristany, decideix comprar la finca, la qual després passa a mans del meu avi, Lyis Desvalls, i continua funcionant fins al 1970, any de la seva mort. El recinte va aturar el seu funcionament durant més de 30 anys, però el 1996 vaig decidir deixar la meva vida a Barcelona per posar novament en marxa el celler i iniciar un nou projecte vitivinícola relacionat amb dues varietats autòctones de raïms.

Des de la teva arribada a la finca, com ha anat evolucionant el procés d’elaboració de vins?

El procés d’elaboració de vins va canviar la seva metodologia de treball, l’any 2006. La finca es va transformar en un celler 100% ecològic, respectuós amb el seu entorn,  però mantenint la tradició i arrelament de la vinya i, al mateix temps, potenciant i conservant les varietats tradicionals de la zona: xarel·lo per als blancs i garnatxa per als negres.

Quin valor afegit comporta ser un celler ecològic?

En ser un celler 100% ecològic respectem el territori, cuidem de l’arquitectura, el paisatge, la fauna, tot l’entorn que ens envolta, fins al procés amb el qual s’elaboren els vins. D’aquesta manera,  mantenim en equilibri l’entorn de Viladellops. Ser ecològic, per a nosaltres és sinònim de respecte al medi ambient. Els nostres vins no tenen productes químics i els nivells de sulfur són molt més baixos que els habituals. Tots els nostres vins són ecològics i estan certificats pel Consell català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). La nostra enologia és molt poc invasiva, sempre respectem la fruita, deixant que els llevats facin el seu treball i que la criança sigui la que acabi d’afinar el vi.

Un celler 100% ecològic, respecta el territori,
cuida de l’arquitectura, el paisatge i la fauna

¿Quines característiques fan especials els vins de Finca Viladellops?

A Catalunya hi ha molts llocs singulars per a fer vins, però un dels més singulars és el Macís del Garraf, que és on es troba la nostra finca. Aquesta zona compta amb un sòl molt calcari  i amb influència del mar. És justament aquesta influència marina, la que aporta salinitat i notes minerals als vins blancs, i la que dona frescor als vins negres. A causa de la proximitat del Mar Mediterrani, durant els mesos d’agost i setembre, es genera una humitat matinal que beneficia la vinya, mitjançant la seva rehidratació, allargant i aconseguint la maduració polifenòlica òptima. A la finca es fan vins molt ben fets, de marcat caràcter mediterrani, amb un toc elegant i subtil, i amb un taní polit i equilibrat.

Quantes ampolles produeixen al llarg de l’any i de quines varietats?

La nostra producció és de 120.000 mil ampolles a l’any, de set varietats diferents.  Un 80% dels nostres vins es distribueixen per Espanya i la resta s’exporta.

La nostra producció és de 120.000 mil ampolles a l’any

Quina és l’anyada més antiga que conserva el celler?

Tenim una anyada de l’any 2002, que és el Finca Viladellops xarel·lo. És de vi blanc, perquè aquell any va ser un any molt complicat treballar, per culpa de la pluja, i no vam poder fer vi negre.

Andorra és un mercat important per a la comercialització d’aquests tipus de vins?

Sens dubte, Andorra és un mercat molt interessant per a comercialitzar vins, tant per la proximitat, pel tipus de turisme que rep, i per l’oferta gastronòmica amb la qual hi compta.

Els vins de Finca Viladellops ja són presents al nostre país?

Sí, ja són al vostre país, ja que es distribueixin a través de 2 ipico.

De quina manera la gent pot conèixer la vostra finca, quin tipus d’activitats desenvolupa el celler?

El llegat familiar i vitivinícola es pot conèixer a través del centre d’interpretació ‘Desvalls i Catalunya’, amb què compta el celler. Des de fa vuit anys vam començar amb el projecte d’enoturisme que vam batejar ‘Història, paisatge i cultura’, perquè la gent pugui conèixer i descobrir la nostra història i els nostres vins. Com a complement a aquesta proposta, fa un mes hem posat en marxa ‘La Cantina de Viladellops’ per a oferir als nostres visitants, a més dels nostres vins, menjar típic català. A més, ja tenim dues cases disponibles per a allotjar a totes aquelles persones que tinguin ganes de gaudir del lloc on es fa el vi. La nostra filosofia es basa en ser no només un celler, sinó tot un nucli, un barri vinculat al vi, que combini una proposta on no falti  l’enoturisme, els vins i on es pugui gaudir del paisatge i la gastronomia.