Maria Rosa González Adán : “Estic orgullosa del meu treball”

La Maria Rosa té 54 anys. És filla d’immigrants gallecs, que van arribar al país fa més de 50 anys. Es defineix com una dona treballadora, alegre i orgullosa de la seva feina. És una dona que, com moltes altres, ha estat treballant en primera línia durant la pandèmia, complint una funció essencial per a combatre la Covid-19, la neteja. Una tasca que, si bé en molts casos no rep el reconeixement que es mereix, és imprescindible per a lluitar contra la crisi sanitària. La Maria avui ens explica com viu el seu dia a dia.

Text i foto: Dona Secret
Com és que vas començar a treballar en aquest sector i per què?

És un sector que sempre m’ha cridat l’atenció. Estava treballant en un hotel i vaig decidir contactar amb PRONET. Ells em van oferir el treball, em van dir que hi havia una vacant per a la brigada de neteja i vaig acceptar. La nostra feina és fer neteja i desinfeccions. Tenim un cotxe per a desplaçar-nos de parròquia en parròquia. És un treball en equip, per la qual cosa, si falla alguna de les nostres companyes, la nostra brigada es desplaça al lloc i realitza el servei.

Creus que és un sector que està molt feminitzat i en el qual la dona sempre està al capdavant?

Sí, en el sector de la neteja, la majoria de les persones que treballen són dones. No es veuen molts homes. Però, per exemple, en PRONET, la brigada de neteja de vidres, sí que són tots homes. Per què creus que hi ha més dones que homes? Perquè a la dona sempre se l’associa amb la neteja. Crec que no hi ha homes perquè no els agrada fer aquest treball.

Què és el més dur de la teva feina i com fas per a suportar-lo?

El més dur és que nosaltres som l’última baula de la cadena, només som la dona de neteja i moltes vegades hi ha gent que no ens respecta. Per exemple, potser estàs netejant o fregant el terra i, n’hi ha gent que trepitja sobre la superfície mullada i no li importa res, no valoren el nostre treball i el nostre esforç. No obstant això, em reconforta trobar a altres persones que sí que respecten i valoren el que fem. Estic orgullosa del meu treball. Hi ha moltes dones que, perquè netegen se senten menys que altres, però això depèn de la mentalitat de cadascuna i de l’entorn. Aquest és un treball com qualsevol altre i, si tens bona connexió amb el teu cap, acabes gaudint d’una experiència meravellosa.

Quins són els riscos que afrontes tu i la resta dels treballadors de la neteja en temps de la Covid-19?

Els riscos sempre hi són, sigui si estàs netejant o si ets al carrer. Efectivament ens toca el treball més dur, però si ens protegim amb guants, mascareta i seguim tots els protocols, els podem evitar i suportar, sense cap problema.

Us heu sobrecarregat de feina durant la pandèmia?

Tenint en compte que s’han tancat restaurants, bars i moltes empreses, si des de l’empresa em demanen treballar unes hores més, no he tingut cap problema i crec que has de fer l’esforç en èpoques de vaques magres, ja que tenir treball es valora encara més.

T’agradaria que es modifiqués alguna cosa en relació amb el vostre sector?

M’agradaria que el salari bàsic fos més elevat. No em queixo del salari que guanyo, però m’agradaria que estiguéssim una miqueta més ben pagades. Al gener augmentarà el sou base i serà de 1121 €. Si bé el salari sempre m’arriba, també és cert que em cal estrènyer el cinturó.

Has rebut alguna capacitació per a treballar sota aquesta nova normalitat?

Sí, hem rebut capacitació per part de l’empresa. Coneixem perfectament el protocol a seguir, les mesures que hem de prendre, ho sabem des que va començar la pandèmia. Haig de dir que estic en una empresa molt bona, tinc uns caps molt bons, que confien en mi i en el treball que faig, així com unes excel·lents companyes.


Alguna vegada has pensat canviar de sector o especialitzar-te en un altre àmbit?

No! Perquè m’agrada el que faig, m’encanta el meu treball i m’he guanyat la confiança dels meus caps i ells la meva. Imagina que lleig seria aixecar-te cada dia al matí i dir: hòstia haig d’anar a treballar a aquest lloc que no m’agrada! Seria impossible treballar bé.

Quines expectatives tens per al que resta de l’any i del següent?

Continuar treballant a PRONET i que finalment la pandèmia s’acabi.