Nàdia Tudó, polvoritzant rècords

Aquesta temporada està sent excepcional per a la jove nedadora andorrana Nàdia Tudó, que no para de batre els seus propis rècords. En els Campionats Nacionals d’Alemanya d’aquest mes de novembre, a més de batre el rècord d’Andorra que ja havia aconseguit ella mateixa, va quedar en onzena posició de la classificació absoluta d’Alemanya. El proper repte, classificar-se per als Jocs Olímpics de Tòquio del 2020.

Quin va ser el teu primer contacte amb el medi aquàtic?

Ufff…. era tan petita que soc incapaç de recordar-ho! Els nostres pares ens portaven a la piscina al meu germà i a mi quan encara érem uns bebès. La nostra mare va insistir molt en el fet que aprenguéssim a nedar de seguida i, quan ja en vam saber, ens va dir que ja podíem triar l’esport que més ens agradés. I, és clar, vaig triar la natació

Quina és la teva especialitat?

La braça, sens dubte. I també les proves d’estils.

A quina edat vas començar a competir?

Era ben joveneta, però abans de decidir-me per la competició de natació, durant una època vaig fer natació sincronitzada.

Quin moment de la teva carrera ha estat més difícil per tu?

A nivell físic, entre els moments més complicats recordo els entrenaments durant els tres anys que vaig viure als Estats Units; eren molt durs, m’havia de llevar cada dia de matinada, a dos quarts de cinc, perquè els entrenaments començaven a les 5. A més era una preparació extremadament dura i exigent. Acabava físicament destrossada… A nivell psicològic, els moments més difícils són abans de fer una competició important.

“El principal objectiu d’aquesta temporada és aconseguir la mínima per classificar-me per als Jocs Olímpics de Tòquio del mes d’agost de 2020”

Aquest mes de novembre has fet un bon paper a Alemanya…

Sí, durant els Campionats Nacionals d’Alemanya, vaig rebaixar la meva pròpia marca i vaig quedar en onzè lloc de la classificació absoluta d’aquest país.

No pares de batre rècords… on vols arribar?

El principal objectiu d’aquesta temporada és aconseguir la mínima per classificar-me per als Jocs Olímpics de Tòquio del mes d’agost de 2020. Estic concentrant tots els meus esforços en assolir-la, ho he de fer en piscina de 50 metres. La temporada d’entrenaments en piscina olímpica comença a partir del març-abril. De moment estic nedant en piscina de 25 metres per aconseguir fer la marca que em donaria entrada als Jocs Olímpics.

Nàdia Tudó fent escalfaments abans de competirQuina marca necessites?

Exactament les marques són 1’ 09” en 100 metres braça i 2’ 29” en 200 metres braça. En això estic treballant cada dia…! Em faria molta il·lusió aconseguir-ho, classificar-me per uns jocs olímpics, és la meva gran ambició.

Quin és el teu palmarès?

Aquest any 2019 he guanyat 3 medalles als jocs dels Petits Estats de Montenegro, dues de bronze i una d’or. Durant la meva carrera esportiva, he participat a 4 campionats del món, dos europeus i uns Jocs del Mediterrani. Amb el que portem de 2019 he batut 39 rècords d’Andorra que em deixen amb un total de 15 rècords.

“Aquest mes de novembre vaig quedar en onzè lloc de la classificació absoluta d’Alemanya”

Per què vas decidir marxar als Estats Units?

Quan vaig arribar a l’últim any del Lycée em vaig plantejar què volia fer. Em feia por marxar a estudiar a fora perquè no sabia si podria seguir entrenant, havia treballat molt i em sabia greu perdre-ho tot. Llavors, el meu pare va parlar amb l’Enric Claret, un entrenador que havia tingut a Escaldes, que tenia contactes als Estats Units i em va animar a marxar a estudiar allà, on tenia la garantia d’entrenar amb l’equip universitari. Al principi em va semblar una bogeria, marxar tan lluny, però ho vaig parlar amb els meus pares i vaig decidir instal·lar-me allà. Vaig fer la carrera d’Administració d’Empreses i Màrqueting, compaginant-la amb els entrenaments. Quan vaig acabar els estudis, havia de prendre una decisió: o em quedava als Estats Units o m’acostava una mica més a Andorra. Allà havia conegut la meva parella, un nedador alemany que estudiava als Estats Units i ell em va animar a anar a Alemanya amb ell.

I et vas instal·lar allà.

Sí, m’hi vaig instal·lar fa gairebé un any. Vivim a prop de Stuttgart, i ara estic estudiant alemany i entrenant molt, un mínim de quatre hores al dia.

Què és el que més trobes a faltar d’Andorra a Alemanya?

D’entrada, la família; la trobo a faltar molt. També em sap greu no poder competir a Andorra, ja que des que vaig marxar als Estats Units no he pogut venir a fer les curses aquí.

Quin paper ha jugat la teva família en la teva carrera com a nedadora?

Bàsic. M’han ajudat sempre i en tot moment. Els meus pares i tota la meva família m’han donat sempre tot el suport. Mai no m’he sentit pressionada per fer esport de competició, va ser una decisió meva que van acceptar sense cap problema. Recordo quan havia de marxar a competicions a les cinc del matí, la meva mare m’acompanyava amb el cotxe en pijama…!  També a nivell econòmic, m’han donat suport cada vegada que ho he necessitat. Han cregut en mi incondicionalment.

________________________________________________________

Nàdia tudó nadantLa Nàdia Tudó Cubells neix a la Massana el 8 d’abril de 1997. Va a l’Escola Francesa d’Ordino i després al Lycée Comte de Foix. Marxa als Estats Units per estudiar un bàtxelor en Administració d’empreses i Màrqueting. Actualment està estudiant llengua alemanya a Stuttgart. Viu en parella i, a banda de nedar, li agraden molt els llibres i la música. Quan pot, es passa hores a la biblioteca o tocant el piano.