Pepe Chisvert: “Canòlich simbolitza una cruïlla de camins, l’esclat de la primavera, un moment per gaudir i per retrobar-nos

Després de la coronació de Canòlich, l’any 1999, Sant Julià de Lòria es prepara per viure un altre moment històric per a la parròquia, la celebració dels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich. El pròxim 27 de maig, la talla original, que data del segle XIII, pujarà al Santuari per ser-hi present a la festa, que s’espera que sigui multitudinària. El rector lauredià, mossèn Pepe Chisvert, ens ofereix alguns detalls del programa d’activitats previstes per a tot el mes de maig, que inclou la “Setmana Jubilar” aprovada pel Vaticà.

Text i foto: Noelia Farias
S’apropa una data molt especial per a Sant Julià de Lòria i per a tot el país…

Enguany, per a nosaltres, com a lauredians, és un any molt especial perquè celebrem 800 anys de la troballa de la imatge de la Mare de Déu de Canòlich, tan estimada a Sant Julià de Lòria i a tot el país. Ella, des de fa molt de temps, és un referent per a les nostres valls d’Andorra, que estan carregades d’unes arrels cristianes, i al llarg de la història ha acompanyat diferents generacions que han viscut l’Aplec com un moment especial i molt significatiu per a les seves vides. Maria és la Mare de Nostre Senyor, la jove de Natzaret, un model a seguir per a tots els cristians, i també pels no-creients que viuen la festa de la Mare de Déu de Canòlich com un dia de cultura, de festa i de retrobada.

Han passat 800 anys de la seva troballa i, així i tot, l’Aplec de Canòlich continua molt present al país i a la parròquia…

Sí, tot i que la celebració s’ha anat recreant al llarg de la història, la festa de Canòlich és un dia de convocatòria plena, un moment de retrobament ja que, molta gent, sobretot els joves estudiants que estan fora del país durant tot l’any, aprofiten aquesta data per gaudir dels seus éssers estimats. Canòlich simbolitza una cruïlla de camins, l’esclat de la primavera, un moment  per gaudir, per sentir i per retrobar-nos tots al voltant de la Mare de Déu. També és un camí de reflexió, d’esforç, de ganes de pujar, i de posar la vida als peus de la verge per demanar-li força per viure durant l’any, però també per presentar-li els nostres neguits i alegries.

A títol personal, vostè com ho està vivint?

Com a rector de Sant Julià de Lòria, per a mi és un honor poder compartir i fer camí amb la comunitat cristiana, amb el poble, amb la gent, celebrant aquest any tan especial. Els meus antecessors també van preparar amb molta il·lusió moments molt importants i històrics per a la parròquia, com ara la coronació de la Mare de Déu de Canòlich. Recordo el llibre que es va publicar ara fa 100 anys, amb motiu del 700 aniversari de la seva troballa, que es va erigir en una publicació molt interessant i amb un llenguatge andorrà molt de l’època. Ara, nosaltres intentem també recrear i reviure allò que els nostres avantpassats van fer. De fet, ens sentim amb la responsabilitat de commemorar aquest moment històric com correspon.

En ser un aniversari històric, tindrà un al·licient especial?

Sí, estem preparant un programa molt complet al voltant dels vuit-cents anys de la troballa de la imatge de la Mare de Déu Canòlich. Durant tot el mes de maig, es faran diverses activitats, des de conferències, concerts, incloent-hi la presentació del llibre de la Pilarín Vallès, una obra preciosa. També el Sergi Mas farà la presentació d’una litografia increïble i una auca en color, a la Sala Sergi Mas de la Casa Comuna de Sant Julià de Lòria.

A banda del llibre de la Pilarín Bayés esteu preparant una altra publicació de Canòlich que sortirà l’any vinent, què ens podria avançar?

Sí, ara estem treballant en un llibre que volem publicar el maig del 2024 i que estem fent amb tot un equip d’historiadors de casa nostra, amb els quals recollirem tot el que ha significat la Mare de Déu per als lauredians i lauredianes.

El programa d’activitats també inclou vídeos commemoratius i un curtmetratge, és així?

Sí, per recuperar part de la història, i perquè no es perdi el testimoni de persones vives, s’està preparant un vídeo en el qual es puguin narrar i explicar què ha significat per a ells les festes de Canòlich, com han viscut l’Aplec, i tot des del punt de vista humà, espiritual i social… També estem preparant uns segells commemoratius de la Mare de Canòlich amb els correus espanyols i els correus francesos. A més, s’està ultimant la gravació del curtmetratge ‘Tirites’, que narra la història de la nostra estimada Canòlich. El curtmetratge compta amb tres personatges, un pare que és arquitecte, el seu fill i l’avi, que és fuster, i recrea, al llarg de 20 minuts, la llegenda de la Mare de Déu de Canòlich.

El vessant educatiu també és present al programa de Canòlich 2023…

Per a mi, com a mossèn, i com a delegat episcopal d’ensenyament, sempre aporto el meu ADN personal i  la vena educativa als infants i als joves. Per això, al programa d’activitats li estem donant aquesta dimensió educativa amb la implicació de les escoles, dels infants i de les famílies. Tot molt lligat amb el llibre que presentarà la Pilarín Vallés, que explica la història de Canòlich, i complementant-lo amb altres materials didàctics.

La talla original de Canòlich canviarà d’ubicació el dia de l’Aplec?

La talla que es venera al Santuari de l’alta muntanya és del nostre estimat Sergi Mas. El dia de Canòlich baixarem aquesta talla i la posarem aquí, a l’església parroquial, i l’original la pujarem a Canòlich.

L’eucaristia comptarà amb la presència d’un gran nombre de cantaires …

Com és un aniversari especial, enguany, li donarem un tarannà més potent, sobretot la solemnitat de la celebració de l’Eucaristia. La missa de les dotze d’aquell dia la compartirem amb 3 corals, amb un centenar de cantaires, tots procedents de la Coral Rocafort, la Coral de la Capella Santa Maria de Puigcerdà i la Coral Signum de la Seu d’Urgell, que estaran acompanyats per la cobla Ciutat de Manresa. Estem preparant una gran celebració, un espai litúrgic de trobada i de celebració, que volem que sigui significatiu per a tothom.

També s’han fet peticions especials al Vaticà…

Hem fet dues peticions al Vaticà, la primera ja la tenim aprovada. S’ha declarat la setmana del 20 al 27 de maig com a “Setmana Jubilar”.  Aquells que pugin a Canòlich, que participin de la celebració, podran guanyar aquest jubileu, la indulgència plenària de la seva vida. Durant la setmana jubilar hi haurà diferents celebracions, una d’elles serà una eucaristia especial per a la gent gran de Sant Julià, que és un clàssic de cada any. Pujarem a Canòlich amb els padrins de la parròquia per poder celebrar l’eucaristia als peus de la Verge. També hi haurà un altre dia especial perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin fer part de la celebració. La segona petició que hem fet al Vaticà és per poder portar una talla original de la Mare de Canòlich al Papa Francesc. Hem demanat audiència, però a dia d’avui encara no hem tingut resposta. Si la petició és aprovada, posarem tot el pelegrinatge en marxa per poder portar la Mare de Déu al Vaticà.

Així com Meritxell forma part de la Ruta Mariana, creu que Canòlich també s’hi podria incloure?

La Ruta Mariana sempre és un camí que significa un peregrinar, un camí que ens porta a un objectiu i que ens permet apropar-nos a Maria. Per tant, aquesta Ruta Mariana que tenim marcada al país i que uneix Meritxell, Lourdes, Montserrat, el Pilar i Torreciudad, per als lauredians també s’afegeix el camí a Canòlich. De fet,  el dia de l’Aplec, a primera hora del matí, hi ha moltes famílies, molts infants i molts joves que fan aquest camí per arribar al Santuari i a Maria. Sempre, Canòlich ha estat, i espero que per molts anys continuï sent, un espai d’espiritualitat i de retrobada per a moltes persones.  El dia de l’Aplec és un moment molt important, després de l’eucaristia fem la  benedicció del nostre territori, tant al nord, com al  sud, a l’est, i a l’oest, i posem a les mans de Déu tot el que som i tot el que vivim, com a poble i com a país. Pels que som creients és una càrrega espiritual i de contemplació impressionant. A Maria no se l’adora, se la contempla i se la venera, i l’estimem perquè ella ens porta a Déu.

Quin missatge donaria als feligresos perquè se sumin a la celebració?

Com a rector de Sant Julià de Lòria convido a tota la població i a tots els lauredians a participar
en aquest Aplec 2023, on celebrem 800 anys de la troballa de Canòlich, perquè ella ens continuï guiant i acompanyant un any més.