Pere i Joan Betriu, al capdavant de la renovació del Grup Becier

La joventut, el dinamisme i l’esperit innovador de Pere Betriu Marfany, vicepresident executiu de l’Àrea Financera, i Joan Betriu Marfany, vicepresident executiu de l’Àrea Comercial, donen continuïtat al llegat de Josep Betriu Tàpies, que l’any 1945 va començar a construir el que avui és el Grup Becier. Amb la mentoria de Pere Betriu Puig, fill de Josep Betriu Tàpies, els germans Betriu Marfany volen potenciar les actuals línies de negoci d’un dels grups empresarials més potents del Principat d’Andorra.

Fotos: César De Pablos / Grup Becier
Com afronteu aquest període de transició d’una generació a l’altra, tenint en consideració que esteu al capdavant d’un grup empresarial tan important?

Pere Betriu: Des de molt petits, hem estat molt a prop del negoci. Sempre ens han explicat tots els detalls i hem estat partícips de tot el que comportava la feina. Quan vam tornar a Andorra després d’estudiar, sempre ens feia respecte i una mica de por fer-nos càrrec del negoci, perquè tot el que jo faci tindrà un impacte a casa i a l’empresa, però crec que la implicació és clau.

Joan Betriu: Al principi és una sensació molt xula, perquè sempre hem estat al corrent de tot. Recordo que, quan vaig començar a treballar aquí, sabia tota la història de l’empresa però no coneixia gairebé ningú dels que hi treballen. Aquest procés de començar a conèixer cadascú i els detalls operatius de l’empresa ha estat divertit.

Sabem que el Grup Becier porta diverses línies de negoci, però quines són?

P.B.: Becier va començar en el món de l’automoció; arran d’aquest sector és que el grup ha crescut. El primer concessionari va ser Renault, l’any 1949, però el nostre avi ja havia creat la seva empresa el 1945. Ell va començar amb el taller, després amb el concessionari i, actualment, comptem amb sis marques de vehicles, amb els seus tallers oficials. Amb una societat amb Repsol, també disposem d’estacions de servei, una línia de negoci que va començar ara fa molts anys. Posteriorment, i en vista de l’estreta relació amb el món dels cotxes, es va decidir crear la branca d’assegurances, el 1982.

J.B.: Arriba un moment en el qual ens perdem amb l’ordre, perquè estem parlant d’empreses obertes ara fa quaranta anys i nosaltres estem als nostres vint (riu), però, a banda de l’automoció, Becier també compta amb l’agència de viatges o l’empresa de distribució, amb la qual ens centrem en el cafè, a través de màquines de vending o el posicionament directe en bars, restaurants i altres establiments. Amb Damm, ens enfoquem en la distribució de la cervesa i altres begudes i productes de consum massiu.

P.B.: També portem la immobiliària i, recentment, hem apostat per un servei de lloguer de cotxes com Zipcar, el qual estem en procés d’introduir-lo molt més al mercat andorrà, ja que el client local no està tan familiaritzat o habituat amb aquest tipus de serveis de transport.

Pere i Joan Betriu Marfany

De totes aquestes branques, quina és la que més feina comporta?

P.B.: Per la seva mida i el que implica, el sector de l’automoció és el que més mals de cap pot generar, però amb l’asseguradora hem hagut d’aplicar tot un protocol d’adaptació a totes les noves normatives legals vigents. És un pas endavant, perquè creiem que és molt important que existeixi un òrgan de control de l’activitat de les assegurances; penso que ens hem homologat amb la resta d’Europa i ha augmentat l’exigència. Tot el sector s’està adaptant i estem fent canvis molt forts, però penso que seran per a millorar.

Ja que estem parlant de canvis, quines són les transformacions que esteu impulsant al Grup Becier per a consolidar-lo en un entorn econòmic en constant moviment?

J.B.: Intentem potenciar les empreses que ja tenim, modernitzar-les i crear noves línies de negoci, basades en les ja existents, de manera que puguem aprofitar el nostre know how del mercat i enfocar-lo a les necessitats actuals. Un bon exemple és Zipcar, un projecte en el qual hem posat a l’ordre el nostre coneixement en gestió de flotes i lloguer de cotxes, per poder arribar al client, de manera més moderna i senzilla, a través d’una aplicació. Durant els últims mesos, hem tirat endavant el portal de venda online, Bebo, en el qual vam aprofitar el nostre coneixement de distribució, logística i enviaments, per fer-lo més accessible als clients.

P.B.: A vegades, més que crear un negoci nou és repensar un negoci que tens endavant i trobar una manera diferent d’arribar als clients, una cosa que és possible amb les noves tecnologies. Aquest és un tema que el nostre avi i el nostre pare ens han inculcat, de diversificar els sectors… per això ens costa estar quiets (riu).

Considereu que la diversificació ha estat la clau de l’èxit de Becier?

J.B.: Aquest neguit que han tingut el nostre avi i el nostre pare s’ha traduït en la diversificació dels nostres negocis. Sempre hem intentat arribar a tota mena de mercats i això ha fet possible que tinguem diferents empreses ben posicionades.

P.B.: També hem de dir que hem fet múltiples coses que no han sortit força bé. Un exemple va ser l’agència d’investigació de fraus que vam impulsar entorn de la companyia d’assegurances, que actuaven quan hi havia sospita d’algun client que no estigués essent honest sobre un sinistre o un accident. Vam veure que aquesta modalitat de negoci era molt complicada i vam desistir d’ella. També han sorgit negocis que aleshores eren bons, però que al cap d’un temps ja no eren rendibles.

Becier és un grup empresarial amb 75 anys de trajectòria, com projecteu el seu futur?

J.B.: És complicat de plantejar-nos un escenari ara, especialment en aquest ambient d’incertesa, però el que hem de fer és adaptar-nos. Tenim la sort de conèixer les especificitats del mercat andorrà i crec que hauríem d’adaptar la nostra tecnologia i metodologia.

P.B.: Volem mantenir la presència en sectors com el de la mobilitat, en el qual tenim tanta experiència. Pot ser que en pròxims anys els concessionaris no existeixin, però sabem que el nostre objectiu és mantenir-nos en el sector de la mobilitat, de la mà dels nostres partners i socis. Igualment aplica per a les estacions de serveis i el sector de la distribució.