Philippe Venoux, el mestre del “total look”

La idea de perruqueria ha canviat radicalment en els últims anys. Ara, les clientes i els clients hi van a buscar assessorament per aconseguir un resultat integral, un “total look” d’imatge i estil, un concepte en què Philippe Venoux n’és un gran especialista.

Fotos: Sam Sung

La seva trajectòria d’èxit l’ha portat a París, a Londres, a Nova York, a Barcelona i ara a Andorra, on acaba d’obrir un nou saló al Park Piolets Hotel, a Soldeu. Després d’haver pentinat la infanta Cristina i la reialesa europea, cantants com David Bowie, Carla Bruni, Bob Dylan o Mick Jagger, ara proposa portar el seu saber al Principat, on aterra amb molta il·lusió.

Com comença la seva carrera com a estilista?

Convertir-me en perruquer era una cosa completament natural per mi. Els meus avis eren perruquers, com els meus pares, que tenien perruqueria a Toulouse. Porto la perruqueria a la sang, soc autodidacte i durant els meus 25 anys de carrera he pogut posar en pràctica la meva filosofia, que sempre ha estat única i diferent de la resta, basada en el concepte del “total look”, és a dir, adaptar el pentinat a la persona que entra als meus salons, que aconsegueix un resultat integral. Em vaig instal·lar a Barcelona fa prop de 30 anys, a la zona del Turó Park, després d’haver treballat a Bordeus, París i Nova York amb la cadena de perruqueries francesa Jacques Dessange. I ara començo amb il·lusió la meva aventura andorrana a Soldeu, a Park Piolets.

Com és aquest saló?

Està situat a la magnífica zona de l’spa, al Park Piolets Hotel, un saló obert tant a clients d’Andorra com del mateix hotel. Tenim el projecte d’ampliar-lo amb una obertura directa al carrer. Treballem en perfecta harmonia amb l’hotel, allà hi tinc la meva mà dreta, la Sheila, una gran professional que he format jo mateix, que hi és del dimarts al diumenge, i jo hi vaig entre quatre i cinc dies cada mes.

“El ‘total look’ és trobar el pentinat ideal i més adequat per a cada persona”

Què busquen els clients i clientes quan venen al seu saló?

Abans que tot, retrobar una identitat i un estil. Quan veig per primera vegada una persona que ve al meu saló, analitzo la seva actitud, la seva manera de moure’s i de vestir-se, per tal de poder donar-li la imatge més adequada i que més l’afavoreixi, amb un pentinat que s’adapti a la seva personalitat i que sigui fàcil de portar. Les modes van i venen, però jo soc partidari del “total look”, és a dir, adequar el pentinat a la personalitat de cadascú, més enllà de la moda.

Pentina tant homes com dones?

I tant! Tenim molts clients, els homes són cada dia més presumits!

Quines són les principals tendències actuals?

Són molt diverses, actualment es fan molts reflexos, metxes californianes, amb una part més fosca i uns extrems més clars, l’efecte “sunlight”, una tècnica que vaig llançar al mercat fa un temps, amb reflexos color mel per donar llum. Ara estem treballant molt amb productes naturals que no siguin agressius i que no provoquin al·lèrgies. De fet, la nostra política actual és treballar amb productes ecològics, que donen els mateixos resultats que els tradicionals, però no són gens agressius amb els cabells.

La tendència és als cabells llargs o curts?

Hi ha de tot… com t’he dit abans, treballem sempre al voltant de la personalitat i les característiques de cadascú. Per exemple, a una dona amb els cabells molt fins, no li recomanaria mai portar una melena massa llarga, perquè acabarà sempre amb els cabells recollits i no els posarà en valor. Cadascú és un cas diferent i m’adapto a cada personalitat. Primer de tot tenim una conversa, dialoguem, i veig què li pot convenir sempre segons el seu estil de vida i els seus gustos personals. Això és el “total look”: trobar el pentinat ideal i més adequat per a cada persona.

“Estem treballant molt amb productes naturals que no siguin agressius i que no provoquin al·lèrgies”

És car pentinar-se a casa vostra?

A partir del moment on la persona en surt completament satisfeta per haver gaudit d’un servei impecable i pentinada plenament al seu gust, no és car. Pensa que les meves clientes venen un cop cada dos o tres mesos… Un bon tall és fonamental per un pentinat reeixit, així com alguns lleugers reflexos, que no cal fer cada quinze dies.

Què opina dels tractaments a la queratina?

Cal diferenciar la queratina brasilera, que considero massa agressiva, de la queratina i el col·lagen natural per hidratar en profunditat, que és la que jo utilitzo.

Què diu a una clienta amb els cabells rinxolats que els vol llisos?

Intento convèncer-la que amb un bon tall degradat pot treure molt partit dels seus cabells. La nostra tasca és precisament aquesta, demostrar que cadascú pot trobar el seu tall ideal.

Quins són els seus projectes de futur per als seus salons?

Estem molt centrats en els salons ecològics, en utilitzar productes naturals, com l’oli d’argan, entre d’altres, que són molt beneficiosos per als cabells. Estic convençut que aquest és el futur.

democrates andorra