Pol López, el jove pilot que portarà la bandera andorrana a la Fórmula 4

Nascut el 16 de gener del 2004, a Sant Cugat del Vallès, el Pol López va descobrir aviat que la seva passió era l’automobilisme. Després d’iniciar formalment en el món del kàrting, el 2016, ha escalat molt ràpidament fins a la màxima categoria, la KZ, on els seus bon resultats li han obert la porta a la Fórmula 4 francesa.

Fotos: César De Pablos / Eduardo Cartaña
La passió pel motor és quelcom més que evident en la teva família, però tenies decidit, des d’un primer moment, que et volies convertir en pilot?

Quan vaig començar a veure les curses de Fórmula 1, vaig tenir clar que volia tenir un volant entre les mans. Això era el que més m’apassionava en veure les carreres.

Pràctiques en un simulador de realitat virtual del Pol López
Pràctiques en un simulador de realitat virtual
Quin va ser aleshores el pilot de Fórmula 1 que et va servir d’inspiració?

Vettel… Ricciardo quan ell era més jove… Alonso… Jo intentava agafar el millor de cadascú per poder aprofitar-lo i treure’n profit.

“Arribar a Fórmula 4 representa molt per a mi perquè és el fruit de tot el treball que he fet a les categories inferiors de kàrting”

Com ha estat la teva relació amb el teu pare i el teu germà? Alguna vegada t’has vist pressionat o obligat a superar les seves expectatives?

Mai no m’he sentit pressionat o obligat, però sí m’agrada veure’ls feliços amb els meus bon resultats i amb els avenços que faig com a pilot.

Vas donar els teus primers passos com a pilot de kàrting fins a aconseguir un lloc en la disputada categoria KZ. Va ser molt complicat per tu assolir aquest nivell?

Si estàs preparant-te i entrenant dur, quan hi arribes a una categoria com la KZ notes una diferència. Durant les meves primeres carreres aconseguia estar entre els cinc primers, així podríem dir que no va ser un avenç difícil.

Model de monoplaça que Pol López conduirà a la Fórmula 4
Model de monoplaça que Pol López conduirà a la Fórmula 4
Comptar amb el suport dels patrocinadors ha de ser fonamental, però, en el teu cas, has tingut obstacles per trobar-ne?

Durant aquest any de pandèmia no hi ha hagut patrocinadors, però sí que els equips han aportat el seu granet de sorra per a ajudar-nos.

En aquest precís moment et trobes en una nova etapa en la teva carrera, ja que has canviat d’equip. Per què vas decidir fer aquest pas que comporta adaptar-te a un nou cotxe, una nova escuderia i nous companys?

La veritat és que no estava tan còmode al meu anterior equip, tot i que els resultats eren bons. Sentia que necessitava agafar un nou aire i estar feliç practicant l’esport que tant m’agrada.

Durant principis de setembre estaràs practicant, a França, com a pilot de la Fórmula 4 amb la FFSA Academy, però tens previst córrer la Copa de Campions en KZ. Com et prepares?

Estic amb moltes ganes i molta il·lusió davant la possibilitat de guanyar la meva última cursa en kàrting, almenys en competició activa en KZ. Crec que puc arribar-hi preparat per guanyar la Copa de Campions.

Pol López (#11) corrent una cursa de la categoria KZ de kàrting
Pol López (#11) corrent una cursa de la categoria KZ de kàrting
Com et prens l’oportunitat que se’t-hi presenta a la Fórmula 4?

Representa molt per a mi perquè és el fruit de tot el treball que he fet a les categories inferiors de kàrting. Tinc moltes ganes de, una vegada arribat el moment de saltar als monoplaces, estar el més amunt possible.

Si tot surt bé, començaries una nova temporada com a pilot de Fórmula 4 el pròxim any. Significaria que deixaries el kàrting del tot?

Al igual que molts pilots de fórmula o de GT, continuaria fent curses importants i puntuals, no campionats, ja que és impossible filar calendaris per poder competir en dues categories diferents. Però, certament, mai no descartaria l’oportunitat de seguir competint en kàrting.

Et veus en un futur compartint els teus coneixements amb les noves generacions de pilots?

He tingut l’oportunitat d’entrenar amb alguns xavals i m’ha agradat bastant aportar tot el que sé. Si bé cada pilot és diferent, hi arriba una generació molt forta i amb ganes de donar guerra en el kàrting.

Una vegada instal·lat a la Fórmula 4, quin serà el teu objectiu més pròxim? Quin és el límit per al Pol López?

No hi ha límits! Si guanyo en la Fórmula 4 francesa, tindria una beca per saltar a la categoria superior, que és la Fórmula Alpine, que és molt exigent. Vaig a per totes!