Si penses adoptar un gat, primer has de respondre aquestes preguntes

Els gats són mascotes realment increïbles que fan molt bona companyia i que, amb algunes entremaliadures, també són capaços de regalar-nos moments divertits. Cal dir que adoptar un animal és una gran decisió, però també comporta una gran responsabilitat. Laika, l’Associació Protectora dels Animals de Companyia d’Andorra, ens convida a plantejar-nos alguns interrogants abans de fer aquest pas.

“Qui és cruel amb els animals, no pot ser una bona persona” és una frase atribuïda al filòsof alemany Arthur Schopenhauer; si plantegem la idea d’una altra manera, “qui és piadós amb els animals, pot ser una bona persona”. Dit això, podríem afirmar que, una família que estigui pensant adoptar un animal sense llar, és una família que vessa solidaritat, però aquesta qualitat també ha d’estar acompanyada d’un sentit de la responsabilitat.

Com a qualsevol altre ésser viu, els gats –gossos també– tenen necessitats que han de ser cobertes de manera regular. És important recordar que els felins poden viure entre 10 i 15 anys, malgrat que també hi ha hagut casos de gats que han superat la vintena d’anys. El que et volem dir, realment, és que aquest és un compromís per a tota la vida; però no t’amoïnis, que la satisfacció està gairebé garantida. No obstant això, si tens dubtes o penses en una possible adopció, Laika et proposa aquestes preguntes:

Tens temps per dedicar-t’hi?

Com ja t’hem avançat, els gats tenen necessitats diverses, com ara menjar, aigua, exercici, afecte i companyia, cada dia. La gran majoria de gats del refugi, són animals que hi són perquè els seus amos no van pensar realment quant de temps portava tenir cura d’ells.

T’ho pots permetre econòmicament?

Els costos de mantenir un animal poden ser elevats, depenent del teu pressupost. Considera que, perquè un gat estigui bé, s’ha de registrar i se li ha de proporcionar alimentació, joguines, sorra de gats, rascadors… També cal considerar altres despeses com ara les visites veterinàries de rigor o l’esterilització, per exemple. Són coses que sumen i que mai no has d’oblidar.

Pots ocupar-te dels imprevistos que s’hi puguin presentar?

Puces, mobles rascats, accidents domèstics, malalties i emergències mèdiques? Sí, aquestes coses passen i has d’estar preparat o preparada per afrontar-les.

Pots tenir animals a casa?

Moltes comunitats de veïns no permeten animals i la majoria d’elles tenen restriccions, així que, assegura’t de saber de quines són abans de portar un felí a casa. També és possible que no tota la família estigui conforme amb l’arribada d’un animal, és per això que s’ha de prendre la decisió conjuntament.

Saps qui tindrà cura d’ell quan estiguis de viatge o de vacances?

Necessitaràs tenir amics de confiança, família o veïns que cuidin l’animal o bé, guardar diners per pagar a hostal temporal.

Finalment, esteu preparats per mantenir i cuidar un animal durant tota la seva vida?

Quan una família adopta una mascota, s’està comprometent a cuidar-la per a la resta de la seva vida. Tristament, molts dels animals abandonats al refugi de Laika –i altres refugis del món– són cadells de gats, producte de persones irresponsables que han permès que les seves mascotes criessin sense control. També hi ha gats adults, inicialment adoptats, dels quals les famílies es van haver de desentendre, perquè no van contemplar la responsabilitat que comporta tenir cura d’un animal.

Si bé pot semblar que són moltes preguntes, de ben segur que t’ajudaran a prendre una decisió més informada. I, si ja t’has animat a donar-li una llar afectuosa i càlida a algun felí, la millor manera de fer-ho és esterilitzant-lo, obeint les lleis comunitàries i posant-li el xip d’identificació d’animals. Si a tot això li afegeixes companyia, amor, exercici i atenció, tindràs una amistat singular, però genuïna, per a tota la vida.