Tritium, experts d’una tradició mil·lenària

Parlar de Tritium és parlar de la connexió i l’arrelament dels seus fundadors amb la terra, la puresa i la saviesa que els seus avantpassats van dedicar al cultiu de les vinyes, aquesta seria l’essència d’uns vins amb ADN de qualitat. Javier Fernández, Francisco Rubio i Alejandro Campo són l’alma mater d’aquest celler que compta amb més de vuit hectàrees de ceps centenaris, on el  respecte per la terra i l’elaboració artesanal han fet de Tritium, una marca amb segell propi.

Un celler amb història

Per mantenir l’essència de la seva història amb el paisatge que l’envolta, Tritium va apostar per la restauració d’un celler tradicional del segle XV, situat al centre històric de Cenicero, que conserva l’estructura original, afegint noves zones en desús per a l’elaboració, criança i embotellats de vi negre. En aquest lloc es dona cita  la tradició i el treball artesà que uneix diferents generacions. També s’ha convertit en un espai de reunió i aprenentatge per descobrir una de les cultures més arrelades en les seves terres, la del vi. Justament això és el que busquen els seus propietaris, transformar el celler en un centre d’Enoturisme, ja que van començar fent 6 vins i ara compten amb 18 varietats. Dona Secret va tenir l’oportunitat de visitar aquest celler i de conèixer, per boca dels seus artífex, tots els detalls de l’elaboració i la història del celler i dels seus productes.

“El secret dels seus vins està a l’antiguitat de les seves vinyes. Tritium té 30 hectàrees, de les quals, 9 tenen entre 90 a 118 anys. D’aquestes, dues parcel·les pertanyen al besavi de la família, que les va plantar l’any 1903”

Vins amb identitat

Cada zona té la seva pròpia cultura vitivinícola, que li atorga a cada vi la seva identitat en funció de la terra, el clima o l’altitud on se situen les vinyes. D’aquí la denominació que reben en el món de l’enologia, vins terroir, ja que compten amb característiques molt peculiars i inigualables que li permeten al tastador definir la seva procedència. No obstant això, en l’actualitat, aquests vins es troben el perill d’extinció per la manca de diversitat de clons de ceps, la qual cosa fa que molts vins siguin molt semblants.

“Van poder fer-li front a la industrialització de la producció i l’alta demanda de serveis, que va anar creixent amb el pas dels anys, amb un gran domini per part de les multinacionals”.

En el cas del Celler Tritium, les seves vinyes compten amb centenars de clons de ceps molt diferents, adaptats a l’entorn, la qual cosa li dona a la producció vitivinícola una extraordinària singularitat. Les finques de Tritium estan situades en sòls (argilo calcaris, argilo ferrosos i al·luvials), i compten amb un microclima  especial (orientació de la vinya, protecció dels vents, etc.), que atorguen als vins unes peculiaritats úniques. Tot això, sumat a les diverses tècniques de cultiu utilitzades. Aquestes característiques inigualables han fet que els amants del bon vi   acabin escollint Tritium.

Denominació d’Origen Rioja

Un dels trets diferenciadors dels vins de La Rioja és la gran aptitud que posseeixen per a l’envelliment, una qualitat exclusiva dels grans vins. A través d’un adequat procés de criança, en el qual la fusta de roure compleix un rol decisiu, el vi Rioja experimenta una evolució que fa destacar les seves virtuts, aroma i sabor.

“Van exportar els seus primers vins a una de les fires internacionals de vins més importants d’Alemanya, la fira Prowein”.

Visites guiades

L’excel·lència de la seva elaboració es pot conèixer a través del ventall d’activitats enològiques, grupals o individuals, que el celler ofereix tot l’any als seus visitants per compartir l’orgull per la terra i la passió pels vins.

Per això, Tritium ofereix visites guiades, degustacions personalitzades, tastos i maridatges amb productes de proximitat. I, per als qui vulguin convertir-se en enòlegs per un dia, s’ofereix l’activitat “Crea el teu propi vi”, on no només s’aprèn a elaborar el vi, sinó també tècniques bàsiques per poder-lo tastar millor.  També es fa un recorregut per l’arquitectura del celler reconstruït i se segueix tot el procés d’elaboració del vi, des de la recollida del raïm fins al seu embotellat. L’any 2014, els vins Tritium van ser destacats per la prestigiosa revista nord-americana entre els 10 millors vins.

Informació i reserves a www.tritium.es o al telèfon 941 583 231