Xamari Galobardas: Del món de les antiguitats al sector immobiliari

Va treballar més de 25 anys amb antiguitats, seguint els passos de la seva mare, però les voltes que dona la vida la van portar a un món en el qual mai s’hauria imaginat treballant, al sector immobiliari. Un àmbit en el qual es mou des de fa set anys, i que pot combinar amb altres aficions com ara la pintura i els viatges arreu del món, i pel que continuarà apostant fins que el seu esperit emprenedor i la vida la portin per un altre camí. 

Explica’m com va començar la teva aventura en el món immobiliari, perquè vens d’un sector molt diferent de l’actual, no?

Primer vaig estudiar interiorisme i, quan vaig acabar els estudis vam decidir amb la meva mare muntar el segon negoci d’antiguitats al país. El primer antiquari el va obrir aquí la “mama”, justament on és ara la Immobiliària. Jo vaig decidir seguir els seus passos i em vaig dedicar a les antiguitats, durant gairebé trenta anys. Durant molt de temps vaig estar al costat de la meva mare, però les circumstàncies de la vida i un moment de crisi, ens van obligar a tancar el negoci. En aquell moment, vaig començar a conèixer el món Immobiliari i a fer els meus primers passos en aquest sector. Després, vaig tornar a obrir un altre antiquari i la immobiliària. Durant set anys, vaig tenir els dos negocis junts, però ara he decidit tancar l’antiquari per dedicar-m de manera plena a aquest negoci. 

Són dos mons molt diferents, no?

Sí, vaig continuar amb l’antiquari perquè era un món que ens fascinava tant a mi com a la meva família. Evidentment, són dos sectors totalment diferents i que no tenen res a veure. El meu pare i els meus germans van començar, fa molts anys, amb una Immobiliària, però, després d’un temps, el meu pare ho va deixar i va ser el meu germà més gran qui va continuar amb el negoci. Jo vaig treballar amb ell una temporada, fins que vaig decidir obrir la meva pròpia immobiliària, que porta el meu nom artístic Xamari, perquè el meu nom real és un secret (riu). Aquest mot me’l va posar una monja, quan jo era molt petita i, a partir d’aquell moment, tothom em va dir així. 

Immobiliàries hi ha moltes a Andorra, però quina és la clau perquè la teva immobiliària segueixi funcionant amb el pas del temps?

La clau està en tractar molt bé a la gent. La nostra immobiliària es distingeix per tractar molt bé als nostres clients. Jo tracto a la gent com a mi m’agrada que em tractin, amb simpatia, amabilitat i amb la predisposició d’oferir el nostre millor servei. Aquí tothom és molt benvingut. Nosaltres fem un seguiment que s’inicia en el moment en què el client entra per la porta, sigui per un lloguer o venda, i ho fem fins al final. També he de dir que ara s’ha incorporat al nostre equip la Susanna, que és el meu braç dret i, a més a més, una molt bona comercial. Sense dubte, l’atenció al client és primordial perquè la immobiliària funcioni bé, perquè moltes vegades treballem pel boca-orella, un fet que demostra el bon servei que oferim  a tots els nostres clients, tant del país com els de fora. Malgrat que cal destacar que un dels nostres punts forts, i més destacables, és que centrem els nostres esforços en oferir el millor servei per a la gent del nostre país, ja que volem que la nostra feina serveixi també per a poder aportar el nostre granet de sorra al benestar de la gent i del nostre país. 

Sens dubte, el país està vivint un boom en la construcció que repercuteix en el sector immobiliari. Com es percep aquest moment des de la teva immobiliària?

Andorra s’ha posat molt de moda, a la gent li agrada moltíssim el tema de la seguretat i, sobretot, pagar menys impostos que en altres països. Ha vingut a viure molta gent nova al país, com ara els influencers, els youtubers, o els esportistes d’elit que escullen aquest país per viure, gràcies a la seguretat que hi ha i a les bones escoles que tenim, entre altres. S’ha de dir que molta gent, pel tema Covid-19, pot teletreball i, per tant, s’ha pogut instal·lar al país. Hem de tenir en compte que Andorra molts avantatges fiscals, que es troba envoltat de natura i, malgrat ser un petit estat, compte amb tot el que necessitis. Andorra està creixent i crec que això és molt bo. 

Aquest creixement urbanístic al país és evident i s’adreça, sobretot, a un client d’alt standing. Creus que Andorra és ara més atractiu que abans per a l’inversor estranger?

Andorra és ara més atractiu perquè hi ha una sèrie de construccions noves i molt potents, que justament atreu molta gent, però crec que sempre ho ha estat perquè, com et deia abans, molta gent escull aquest país per viure-hi, gràcies a la seva seguretat i pel ventall de possibilitats que ofereix. 

Una de les principals preocupacions de la societat andorrana és el tema de l’habitatge a uns preus, tant de lloguer com de compra, que no són assumibles per a la gran majoria. Creus que encara falta molt camí per solucionar aquesta problemàtica?

Sí que és una problemàtica difícil de gestionar, tant per als clients com per a nosaltres, ja que moltes vegades aquesta circumstància ens impedeix poder oferir una solució. És cert que hi ha molta obra nova i de nivell a la qual no tots poden accedir-hi. Falta que hi hagi inversors i promotors que vulguin construir pisos assequibles per a un client de nivell mitjà, i que pugui arribar a molta més gent del país, però encara queda un llarg camí per poder solucionar aquest tema. 

Quines són les preferències del comprador actual?

La gent ara s’estima molt més que l’habitatge tingui llum, vistes i terrasses. Amb la Covid-19, els compradors s’han adonat de l’important que és que la seva llar compleixi amb aquestes característiques. A més, molts pugen a parròquies altes, cosa que abans no passava, perquè prefereixen estar molt més a prop de la muntanya i de la natura. 

Es diu que l’únic que no es deprecia amb el pas del temps és l’or i els immobles. Imagino que avui en dia un immoble és una de les inversions més rendibles, no?

Sí, comprar un immoble és una molt bona inversió, perquè sempre li trauràs profit, sigui per a llogar-lo o per vendre-ho en un futur i, a més a més, perquè sempre serà un actiu en propietat, més enllà que el mercat pateixi oscil·lacions amb pujades i baixades. 

Com se sap quin és el millor moment per comprar un immoble. De quina manera s’hauria de comportar el mercat?

No se sap mai això, perquè és com la borsa, quan penses que està millor és quan cau. Penso que sempre és bon moment per comprar immobles, però sí que és cert que ara costa una mica trobar un pis a un preu assequible i amb bones condicions però, si tens ganes de fer la inversió i uns diners estalviats, has de decidir-te i, aquesta és la nostra feina, buscar i remenar tot el mercat per a satisfer les necessitats del nostre client. 

Passes moltes hores treballant dins de la immobiliària?

Sí, treballo moltes hores. Començo de bon matí i després m’emporto molta feina a casa, a vegades surto a les nou de la nit, però gaudeixo del que faig i per a mi no és un problema. 

Sou dues dones treballant a Xamari. Quins és el teu punt fort dins del negoci?

Crec que tot i res. (Riu). Penso que l’alegria, les ganes de treballar i de fer les coses ben fetes. També demostrar energia i empatia amb la gent. Moltes vegades la gent se sorprèn perquè sempre tinc bon humor, soc molt positiva, malgrat que tothom tenim problemes, però sempre tracto de tirar endavant. 

Fora de la feina que t’agrada?

Soc una amant de l’art, de les arts escèniques, de l’òpera, del teatre i, sobretot, la pintura, m’encanta!. 

I pintes?

Sí que pinto una mica. És el meu hobby, per això jo sempre dic que en la meva vida necessito música, art i viatjar per poder viure. Pinto a l’oli i espàtula, cada vegada que puc. 

També t’agrada viatjar. Quin ha estat el teu viatge preferit?

Hi ha molts! Et podria dir Israel, Nova York, que és la meva ciutat preferida, l’Índia, la Xina, Kènia, per fer un safari, i totes les capitals europees que, si pogués les visitaria totes de nou. 

Parles molts idiomes?

Parlo català, castellà, francès, amb el meu accent català; anglès, em faig entendre; i l’italià, que també ho parlo però a la meva manera. (Riu). 

Tens pensat més endavant obrir un negoci més vinculat a l’art?

(Riu) Acabo d’obrir aquest local i he de recuperar-me. Però mai se sap, perquè tota la vida he estat en el negoci de les antiguitats i mai de la vida m’hauria pensat que acabaria venent immobles i entrant en aquest món de la immobiliària. 

Quines són les teves pròximes fites?

Per ara em quedo amb la immobiliària, perquè he apostat per aquest negoci, que és un gran repte per a mi. Estic molt contenta amb tot el que faig. Tinc una vida molt completa. 

Fitxa personal:
  • Pel·lícula: Qualsevol dels germans COHEN o el gran FELLINI és complicat dir una! 
  • Llibre: La foguera de las vanitats de Tom Wolfe 
  • Música: Tannhauser de wagner o la Madame Butterfly de Puccini 
  • Escultor: Giacometti o Plensa 
  • Pintor: Edward  Hopper o Pollock 
  • Color preferit: Vermell 
  • Una ciutat: Nova York 
  • Menjar: les olives 
  • Persona especial: En Carles, la meva parella i també tota la meva família