Una mirada als museus del Principat d’Andorra: Part I

Et sorprendria saber que Andorra, el nostre petit país enmig dels Pirineus, envolta una riquesa cultural incomparable als seus museus. Aquí podràs trobar des de miniatures i cotxes d’època fins a obres inavaluables d’artistes d’arreu del món.

A Dona Secret hem fet una selecció dels museus més importants d’Andorra, perquè t’aventuris a viure una experiència cultural capaç de narrar, no només la nostra història, sinó també la d’una part del món.

Museu Carmen Thyssen:

Aquest és un dels museus més icònics i importants d’Andorra, tot i que es va inaugurar el març de l’any 2017. La seva importància rau en el fet que aquest museu acull exposicions temporals anyals amb obres exclusives de la col·lecció privada la Baronessa Carmen Thyssen-Bornemisza.

Des del 16 de febrer fins al 10 de setembre del 2018, el Museu Carmen Thyssen ofereix l’exposició “Allées et venues”, on l’obra més admirada porta el mateix nom i pertany a l’artista Paul Gauguin. Tanmateix, el visitant podrà gaudir d’altres 21 obres d’alt nivell.

Adreça: Av. Carlemany, 37, AD700 Escaldes-Engordany. Tel: +376 800.800.

Museus Carmen Thyssen Andorra
Foto: Dona Secret
Museu Casa Areny-Plandolit:

Està  situat a la bonica parròquia d’Ordino i es tracta d’una casa pairal del segle XVII, encara que la majoria de l’estructura de l’edifici – segons informació històrica oficial – són de meitat del segle XIX.

Dins d’aquesta casa trobaràs mobiliari i enceris de l’època que creen un ambient adient per a la retrospectiva, així que podràs saber de primera mà com vivia la família de d’En Guillem d’Areny-Plandolit, baró de Senaller i Gramenet, i promotor de la Nova Reformade 1866.

Adreça: Carrer Major, AD300 Ordino. Tel: +376 836.908

Museus Casa Areny Plandolit
Foto: Jaume Meneses
Museu Casa Rull:

Les cases tradicionals andorranes solen ser una evidència tangible de la manera de vida dels nostres avantpassats, i el Museu Casa Rull és una mostra d’això. És una edificació tradicional pirinenca del segle XVII i, encara que no té grans luxes, pertanyia a una de les famílies més riques de la parròquia de la Massana.

Adreça: Carrer Major Sispony, AD400 La Massana. Tel: +376 836 919 / +376 839 760

Museus Casa Rull Massana
Foto: Maria Rosa Ferré
Museu Nacional de l’Automòbil:

Es troba just al centre de la parròquia d’Encamp i ens ofereix un recorregut històric des de l’origen de l’automòbil. En aquest museu podràs trobar des de material publicitari relacionat amb l’automoció fins a vehicles de principis i mitjans del segle XX.

S’estima que el Museu Nacional de l’Automòbil posseeix una de les col·leccions més importants del sud d’Europa, ja que compta amb més de 150 vehicles entre cotxes i motocicletes. A més, podràs trobar més de 100 bicicletes i l’emblemàtica màquina de vapor Pinette, que data de l’any 1885.

Si ets un amant dels cotxes i vols endinsar-te en la seva història, valoraràs la visita a aquest museu.

Adreça: Av. Joan Martí, 64. AD200 Encamp. Tel: +376 832 266 / + 376 839 760

Museus automòbils
Foto: Andorra Turisme
Centre d’Interpretació del Comapedrosa (CIC):

Es troba a Arinsal, dins la parròquia de la Massana, i permet tenir un acostament directe amb la biodiversitat del parc natural Comapedrosa.

Aquí coneixeràs tota la informació rellevant sobre la fauna, flora i formacions geològiques del Comapedrosa. Hi ha produccions audiovisuals disponibles per al públic en què podràs veure com es transforma el parc entre estacions.

Adreça: Carretera d’Arinsal, 58, Ed. Del Quart. PB. Tel: +376 837.111

Museus centre interpretacio comapedrosa
Foto: Andorra Turisme
Museu d’Art Sacre:

Es troba al costat de l’església parroquial de Santa Eulàlia i ofereix als seus visitants un acostament als objectes religiosos o litúrgics procedents de les esglésies de la vila.

A l’interior del Museu d’Art Sacre es troben tres sales: orfebreria, tèxtil i paper. En elles trobaràs peces de tot tipus, però dins de la col·lecció destaquen restes d’un canelobre romànic de ferro forjat originari de Sant Romà de Vila.

Adreça: Placeta de Santa Eulàlia. AD200 Encamp. Tel: +376 833.551

Foto: Andorra Turisme
Museu Etnogràfic Casa Cristo:

Un altre punt d’interès que has de visitar a la parròquia d’Encamp és el Museu Etnogràfic Casa Cristo, que es troba ubicat a La Mosquera.

En aquesta casa pairal tradicional i modesta del segle XIX descobriràs la forma de vida dels nostres avantpassats, en un entorn llunyà a l’electricitat i les comoditats que ens ofereix la modernitat.

Adreça: C. Dels Cavallers, 2. AD200 Encamp. Tel: +376 833.551

Museus etnogràfic casa cristo
Foto: Jordi Seabra
Centre d’Interpretació Andorra Romànica:

El Centre d’Interpretació Andorra Romànica es troba al poble de Pal, a la parròquia de la Massana. Aquí podràs observar diferents materials associats a les esglésies romàniques d’Andorra i, a més, trobaràs informació audiovisual i una exposició capaç d’informar-te per complet sobre aquest estil artístic i arquitectònic que es va convertir en una signatura del Principat.

Adreça: C / de Sant Climent, Era i Ereta Torres. Tel +376 839 760

Museus
Foto: Roger Peña