Azul Olivares: “L’objectiu del tractament fisioterapèutic en la gent gran és incorporar moviment a la seva rutina diària”

Amb una clara vocació per ajudar les persones a millorar la seva qualitat de vida, la Azul Olivares va decidir estudiar fisioteràpia. Inicialment interessada en la fisioteràpia esportiva, aviat va descobrir el seu veritable camí en la neurorehabilitació, un àmbit on es poden tractar patologies com l’autisme, la paràlisi cerebral, els accidents cerebrovasculars o l’ELA, entre altres. Amb set anys d’experiència professional, ha treballat en diverses àrees com la traumatologia, la teràpia respiratòria, la neurorehabilitació infantil i, actualment, en geriatria a la Residència Clara Rabassa.

Treballes com a fisioterapeuta des de fa set anys. Què et va motivar a dedicar-te professionalment a la cura i atenció de la gent gran?

La gent gran representa una part significativa de la població a escala mundial, i com a fisioterapeuta, tinc l’oportunitat de treballar en les diverses malalties associades a l’envelliment. Personalment, em resulta un gran desafiament professional contribuir a mantenir o revertir els canvis provocats per l’edat i el sedentarisme. A més, trobo molt gratificant poder millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu, ajudant-los a mantenir-se actius i independents.

Fa un any que formes part de l’equip de Clara Rabassa. Com a fisioterapeuta, quines són les teves funcions principals a la residència?

La meva funció com a fisioterapeuta és mantenir les capacitats funcionals de la gent gran per reduir la seva dependència al mínim. Per aconseguir-ho, implementem un programa d’envelliment actiu que inclou sessions de manteniment físic de 30 minuts, cinc vegades per setmana. A més, oferim rehabilitació personalitzada per a cada resident que ho necessiti, tractant patologies de la marxa, pròtesis o qualsevol alteració que provoqui un deteriorament funcional. D’altra banda, al matí, col·laboro amb l’equip higiènic sanitari per realitzar mobilitzacions i transferències, ja sigui amb ajuda mecànica com una grua o acompanyant el resident. També considerem molt important mantenir l’equip format en els riscos propis del nostre treball, com l’ús adequat de les ajudes mecàniques. Per això, organitzem sessions de formació per garantir que puguem oferir el millor servei possible als nostres residents.

Què és el que més gaudeixes de treballar amb les persones grans?

El que més m’agrada de treballar amb les persones grans és que són molt agraïdes i valoren profundament la nostra feina.

Quines creus que són les activitats, jocs o entreteniments que més gaudeixen les persones grans?

Els agraden les activitats que els permeten adquirir nous coneixements o recordar els temps de joventut. No obstant això, valoren especialment sentir-se acompanyats i escoltats.

Quina és l’activitat que més gaudeixes fer amb les persones grans?

Gaudeixo especialment quan fem sessions de manteniment físic en grup. Tots els participants s’esforcen per seguir l’activitat, i encara que alguns tenen dificultats més grans per problemes físics, sempre ho intenten. Veure aquest esforç és molt gratificant.

Quina és l’activitat que té més èxit a Clara Rabassa i quina és la que menys els agrada als usuaris, però que cal que facin?

L’activitat amb més èxit són els divendres de vermut, ja que els permet escoltar música, compartir moments amb els altres, gaudir d’alguna cosa diferent i, fins i tot, ballar. Les activitats que més els costen són les que requereixen un gran esforç físic, com els jocs esportius, però són necessàries per evitar la pèrdua d’habilitats motrius.

Què recomanaries a una persona que s’inicia a estudiar o a preparar-se per treballar amb la gent gran?

Crec que les persones que treballem amb gent gran hem de tenir molta empatia i capacitat de cooperació, ja que, independentment de l’àrea, tots perseguim el mateix objectiu: el benestar físic, emocional i social del resident. D’altra banda, cal recordar que l’objectiu del tractament fisioterapèutic en la gent gran és incorporar moviment a la seva rutina diària. La pràctica d’una activitat física moderada permet assolir objectius pràctics que milloren el benestar cognitiu i psicomotor, augmentant així la motivació i l’autoestima dels residents

Quan siguis padrina, creus que escolliries viure amb l’estil de vida que porten els residents de Clara Rabassa?

Sens dubte, triaria el mateix estil de vida que promouen a la residència, ja que com a equip sempre busquem un equilibri entre una vida saludable i el confort emocional. A més, intentem amb tot l’afecte que es mantinguin motivats, socialment integrats i evitin la soledat, que sovint pot causar tristesa.