Le Souffle d’Adorre, la dolçor i subtilesa de la mel

Els seus ruscs d’abelles descansen sobre les més precioses cadenes muntanyoses, en camps oberts, molt lluny de les zones urbanes i la pol·lució. Le Souffle d’Adorre, amb mels de racons del món tan verges com ara les serralades de Kirguizistan, Moldàvia Ucraïna i Espanya, és una marca que refina els seus productes en una impressionant planta de processament al cor d’Encamp.

Fotos: Le Souffle d’Adorre

Molts beneficis per a la salut són atribuïts a la mel, un producte de tradició mil·lenària que és utilitzat com a energitzant, astringent o per a mitigar els refredats, la tos o el mal de gola. A banda de les seves propietats naturals, el seu sabor aporta una dolçor inconfusible a tota mena d’àpats.

Conscients de tot això, des de Le Souffle d’Adorre volen elevar la mel cap al pròxim nivell, complint amb l’ambiciós objectiu de crear, des d’Andorra, la primera marca del món en apropar la mel a les persones de tots els països; la idea és que, en un futur, la mel pugui substituir el sucre, per un preu assequible però amb la màxima qualitat. Per assolir aquesta fita, van instal·lar la seva planta de processament a les muntanyes encampadanes, i van crear un procés únic en el món en el qual controlen, des de la criança de l’abella i la recol·lecció de la mel, fins a la seva arribada a la planta de processament i envasat. És un procés 100% controlat per l’equip de Le Souffle d’Adorre.

Una mirada a l’interior de Le Souffle d’Adorre

En ser un país hospitalari i amigable amb el medi ambient, Andorra és el millor lloc per instal·lar la planta de processament de Le Souffle d’Adorre. Igor Ganea i Yuri Scutaru, els encarregats de portar a terme el projecte, han trobat a Encamp l’espai ideal per a tractar la seva mel i començar a canviar, de mica en mica, el funcionament d’aquesta indústria centenària. “Actualment no hi ha una sola empresa en el mercat que sigui autosuficient, amb els seus subministraments de mel a escala internacional”, expressen amb orgull els representants de Le Souffle d’Adorre. I és que la seva planta de processament funciona amb la delicadesa i precisió de la més fina peça de rellotgeria, i aprofita la puresa de dos naixements d’aigua per a l’acurada neteja dels seus envasos de fabricació pròpia, en els quals s’envasaran els gairebé 10.500 quilos diaris de mel.

El que més diferencia el sistema de producció de Le Souffle d’Adorre és el procés pel qual ha de passar la mel. En primer lloc, hi és la descristal·lització, una fase en la qual s’eliminen els cristalls de mel crua, en un procés que combina la transferència tèrmica i un procés mecànic de filtració. La pasteurització és l’etapa següent, i permet assolir un balanç òptim entre la destrucció de microorganismes i la conservació de les propietats organolèptiques de la mel. La desaeració és l’última de les etapes d’aquest minuciós procés; just abans d’envasar el producte final, un sistema d’aspiració controlat permet extraure el màxim percentatge d’aire present en la mel, per a evitar la formació de bombolles i evitar reacciones d’oxidació.

Les mels de Le Souffle d’Adorre s’envasen en diferents presentacions, tant per a comerços HORECA com per a consumidors finals. Igualment, la versatilitat és part de la fórmula d’aquesta empresa, que és capaç d’elaborar packs personalitzats o de regal.

 Una mel per a cadascú

El catàleg de Le Souffle d’Adorre consta de deu varietats diferents de mel, essent la mel d’acàcia una de les més demanades, ja que, a banda del seu exquisit sabor, té un índex glicèmic baix i pot ser consumida per persones amb diabetis, sota la recomanació d’un metge.

La mel de til·ler, d’aroma suau i sensació refrescant de flors de til; la mel de trepadella, ideal per a combatre la fatiga o l’insomni, i la mel de romaní, de caràcter molt aromàtic i llenyós, són altres de les opcions que Le Souffle d’Adorre posa a l’abast dels consumidors.

La mel de flors, col·lectada durant els primers mesos de la primavera, és una veritable simfonia entre pomes, cireres i flors de préssec, que causen una increïble sensació al paladar. La mel de flors silvestres, d’aroma forta i sabor floral agradable, compagina amb una àmplia varietat de formatges; mentre que la mel de muntanya, de textura caramel·litzada, és font d’hidrats de carboni, vitamines i minerals. A més de 1000 metres d’altitud, Le Souffle d’Adorre col·lecta la mel d’alta muntanya i la mel d’alta muntanya fosca, que es caracteritzen pels seus sabors molt aromàtics, intensos i persistents, gràcies a les característiques de les geografies tan verges, pures i protegides on jeuen els ruscs d’abelles de l’empresa. Finalment, la mel de blat sarraí, de gust fort, tonalitat caoba i notes que evoquen la xocolata, completa la desena d’assaborides mels que Le Souffle d’Adorre porta al Principat, a través de diferents botigues gourmet, les grans superfícies del país i el lloc web www.ahoney.com.

Un projecte de país amb projecció internacional

Le Souffle d’Adorre, per al 2021, es planteja instal·lar una granja d’abelles bio i ecològica a Andorra, amb la qual l’empresa preveu exportar mel íntegrament elaborada al nostre país. Evidentment, aquest és un projecte ambiciós que comporta molta feina i esforç, però que pot potenciar la imatge del Principat, no només des d’un punt de vista turístic, sinó també des d’un vessant social, ja que la fàbrica de l’empresa està oberta perquè els infants dels col·legis puguin fer visites i conèixer el procés d’elaboració de la mel.

Pel que fa a la projecció internacional, aquesta no rau exclusivament en l’exportació dels productes de Le Souffle d’Adorre, sinó en la capacitat publicitària de la marca, que aposta per l’esport com a patrocinador del Porsche GT3 Cup del pilot Jukka Honkavouori, de l’equip MRS GT-Racing de la Porsche Mobil 1 Supercup. Sens dubte, Le Souffle d’Adorre és un projecte que genera molta il·lusió i expectatives.