Tot el que necessites saber per tenir el teu hort a casa

Sabies que segons la FAO (L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) un hort urbà pot ser més productiu i ecològic que l’agricultura tradicional?

Ja sabem que a Andorra el clima no afavoreix gaire aquesta mena d’iniciatives, però si tens una terrassa ben encarada, en un sol metre quadrat de cultiu pots arribar a produir 20 kg de menjar a l’any.

Així que, un hort casolà ecològic, a més de ser un bon entreteniment, lluny de pantalles i xarxes socials, pot proporcionar-nos una bona quantitat d’hortalisses i verdures ecològiques pels nostres menús.

Agricultura urbanaFer un hort a casa és senzill i una experiència molt gratificant.

Hi ha molts recipients que et poden anar bé: Escollir entre testos, jardineres, taules de cultiu o jardins verticals dependrà de l’espai de què disposes, la inversió que vulguis fer, i la profunditat que necessiten les arrels de les plantes que vols conrear.

El més habitual es fer servir taules de conreu. Molt pràctiques quan tens una terrassa mitjana, un pati o un jardí. Ideal per a persones grans o amb dificultats motrius.

Hort casolà vertical

Les jardineres i els testos s’adapten bé als espais petits.  Són la millor opció per a principiants, i per ampliar la zona d’hort en funció de les temporades. Un test ha de poder expulsar l’excés d’aigua.

Els jardins verticals jardins verticals són ideals per a zones molt petites. Balcons o terrasses. D’aquesta manera, pots tenir un hort sense haver de renunciar a res. N’hi ha de diversos tipus:

Els jardins verticals de feltre són els més professionals. S’adapten a gairebé qualsevol superfície i són molt duradors. Estan fets d’un feltre específic que impedeix el desenvolupament de bacteris i fongs. Es poden comprar prefabricats amb mesures estàndards o a mida.

Els jardins verticals modulars tenen l’avantatge que s’instal·len molt fàcilment i permeten personalitzar-los al màxim afegint mòduls als laterals i superposar-los, és com jugar amb els llego per crear-te el teu propi jardí vertical. Són de plàstic, la qual cosa fa que vagin genial per a interior.

Jardineres urbanesCom encertar la mida dels testos?
16 Litres per planta:

Testos per Tomàquets / Pebrots / Albergínies / Mongetes / Pèsols

(tenen arrels profundes a les quals els agrada ocupar un bon espai.)

Recomanació: Testos tèxtils

Confereixen un drenatge excel·lent i afavoreixen un desenvolupament radicular molt sa. Tenen l’avantatge que es poden rentar i guardar quan no s’estan fent servir.

2 Litres per planta:

Testos per Enciams / Espinacs / Ruca

Tenen arrels petites i superficials, per això, amb 2 litres en tenen prou.

Recomanació: Test allargat/jardinera

Resulta molt més pràctic plantar diversos enciams i / o espinacs per test en comptes de tenir molts tests petits per a moltes plantes. Busca una jardinera amb un diàmetre mínim de 35cm i uns 15- 20 de profunditat, podràs plantar 7 enciams o espinacs junts.

0.5 Litres per planta:

Testos per Pastanagues / Rabes / Remolatxes / Cebes / Alls

Recomanació: Jardinera

La millor opció per a plantar-los és, igual que amb els enciams, diversos en un mateix recipient. Una jardinera de 12 litres, permet fer dues fileres d’aquests cultius d’arrel.

2.5 – 3.5 Litres per planta:

Testos per Maduixes / Planta Aromàtica

Recomanació: test

Tenen l’avantatge que s’adapten a espais molt petits.

Les maduixes necessiten un substrat que es mantingui humit. Els testos d’auto reg en aquest cas funcionen molt bé.