Només un número?

El passat 6 de març va tenir lloc a Andbank una masterclass, impartida per Elena Navarro, titulada “Com cuidar-se a partir dels 40 anys”. La sala es va omplir de dones, i també d’algun home, consolidant un nou èxit participatiu de l’experta en fitness i nutrició.

Tal com va encetar la xerrada Elena Navarro, els 40 “no són només un número”. És una xifra que preocupa i crea angoixa, malestar que s’incrementa dins del col·lectiu femení (segons les estadístiques i degut també a l’intensa activitat hormonal femenina). A partir dels 40 anys, el cos i la ment de les dones experimenten canvis bruscos que desemboquen en augment de pes, risc de patir problemes cardiovasculars, tendència a la depressió i a l’ansietat, increment de pèl en llocs desacostumats, falta de desig sexual…

Tot això és difícil d’acceptar, i es corre el perill de no cuidar-se bé i deixar-se vèncer pel que sembla una muntanya insalvable. Elena Navarro va proporcionar a l’audiència trucs i estratègies per equilibrar i mantenir saludablement “les quatre potes de la taula” damunt la qual s’estructura la nostra vida: bona alimentació, activitat física, gestió de l’estrés i descans correcte.

Entre altres ajudes per continuar vivint amb el màxim d’energia i felicitat possibles, Navarro va ennumerar les de reduir tant com es pugui els sucres processats, els fregits, els aliments industrials i l’alcohol; conformar els plats dels nostres àpats principals (dinar i sopar) amb la meitat de vegetals, un quart de proteïna i el quart restant de carbohidrats (cèlebre tècnica anomenada “regla de Harvard”); va recalcar la importància de combinar força i càrdio en entrenaments constants de 30 minuts diaris; de la qualitat del son, que hauria d’ocupar un terç de la jornada; i de la priorització de la salut mental com a antídot contra l’estrés.

Un alt percentatge de dones és víctima de l’estrés: la pressió per arribar a tot i arribar-hi perfectes va minant la motivació i aconseguint que el síndrome del “burn out” guanyi terreny. Navarro va fer notar que “anem corrent a tot arreu” i això és fatal pel correcte desenvolupament de les activitats diàries i de les saluts físiques i psíquiques. Una bona alimentació i activar l’organisme amb rutines d’entrenament, són cabdals per sentir-se millor amb un mateix en tots els sentits, cal buscar el temps i la manera de contrarestar els handicaps inherents a l’edat per tal de tornar a mirar la vida amb optimisme.

Elena Navarro fa 30 anys que es dedica a l’esport; compta amb més de 100.000 seguidors al seu compte d’Instagram (@elenanavarro_ec). Incideix especialment en la incentivació del benestar de les dones a partir dels 40 anys, oferint respostes a tot tipus de preguntes dirigides als canvis hormonals que arriben a aquesta edat, molts generats per la menopausa, a més d’oferir consells i vídeos explicatius per mantenir un estil de vida sa, combinant oci amb exercici físic i bona alimentació, sense arribar a obsessionar-se però podent gaudir ben aviat dels resultats assolits amb perseverança i voluntat.