Osteopatia, una teràpia manual que diagnostica, tracta i preveu dolors corporals

Cansament, mal de cap, contractures, males postures i tensió muscular són només algunes de les patologies que poden tractar-se i alleujar-se, a través de l’Osteopatia, i que s’han vist incrementades durant l’últim any arran del confinament, el teletreball i la falta d’activitat física, segons explica Raül Ferré, osteòpata graduat per l’Institut Toulousain d’Ostéopathie. 

El confinament ha provocat, a causa de la crisi sanitària de la Covid-19 i les restriccions derivades de la pandèmia, una notable disminució de l’activitat física en la població, que ha repercutit de manera negativa en la tonicitat muscular del cos, generant tot un cúmul de patologies que l’organisme expressa amb tensions musculars, bloquejos emocionals, articulars o migranyes, afirma  Raül Ferré. No obstant això, aquestes patologies poden alleujar-se i tractar-se mitjançant l’Osteopatia, una disciplina molt àmplia que està indicada per a una infinitat de dolors corporals i que, gràcies als seus importants beneficis, durant els últims anys, ha experimentat un important creixement i reconeixement en l’àmbit de la salut.

L’Osteopatia és una teràpia manual que diagnostica, tracta i preveu els problemes de mobilitat que poden afectar el cos en algunes zones com ara les articulacions, els músculs, la “fàscia” i els lligaments. Estudia al cos en el seu conjunt i pot aplicar-se a nadons, infants, joves, adults, embarassades i persones grans. El camp d’actuació és tan ampli que serveix per tractar afeccions com ara les migranyes, els acúfens, el bruxisme, problemes d’estrès, problemes digestius, dolors menstruals, trastorns de somni, escoliosi, torticoli, neuràlgies, els efectes secundaris generats pels tractaments contra el càncer com la radioteràpia o problemes d’artrosis, per exemple en gent gran, que en aquest últim cas, redueix el malestar. Tot això, a més de treballar tota la columna vertebral com les cervicals, les dorsals, les lumbars, la zona del sacre i costelles.

En el cas dels nadons és recomanable, per exemple, per tractar còlics, els frens de llengua curts que provoquen dolor en la mare en alletar, també plagiocefàlies, entre d’altres. Per tant, amb l’Osteopatia es fa tot un seguiment, des del naixement, per poder detectar aquestes possibles patologies i controlar la seva evolució. També és una disciplina apta per a embarassades, ja que alleuja els dolors d’esquena i treballa la mobilitat dels ossos de la pelvis per facilitar la sortida del bebè pel canal del part. Igualment, es recomana després del part per desbloquejar diafragma, treballar els lumbars, els cervicals, entre altres coses.

Restablir l’equilibri del cos

“El cos té memòria”, subratlla l’osteòpata Raül Ferré, que indica que l’objectiu de l’Osteopatia és recuperar la mobilitat d’aquest, treballant-lo de manera global. “Com a osteòpata intento entendre l’origen del problema, no només treballar sobre la simptomatologia, sinó que busco saber d’on ve la patologia per a tractar-la i estudiar la seva evolució”, assenyala l’especialista. En aquest sentit, Ferré, explica que l’Osteopatia “ajuda a diagnosticar, prevenir i alleujar tota mena de dolor” i que aquest alleujament perduri amb el pas del temps perquè el pacient torni a la consulta, al cap de tres mesos, o visiti a l’osteòpata dues o tres vegades a l’any.

Tractament amb continuïtat a casa

En cada sessió, l’osteòpata s’encarrega de treballar la patologia i aconsellar al pacient, però la teràpia ha de tenir continuïtat a casa. La idea, segons Ferrè, és transmetre al pacient algunes tècniques, consells de postures i exercicis per afavorir la seva ràpida recuperació i així evitar la ingesta de medicaments. “Perquè si el pacient no segueix les recomanacions i continua fent el mateix que feia abans de venir a la consulta, és a dir, si no vigila la postura, no fa els exercicis, el dolor tornarà segurament”, subratlla l’especialista. No obstant això, quan el problema del pacient transcendeix la teràpia que fa l’osteòpata, per exemple hi ha un problema que no està al seu abast, que mereix un examen complementari, o que posi en perill la seva vida, es realitza la derivació al professional de l’àrea pertinent. “És molt important saber quan el tractament es pot fer en el nostre camp de treball i quan cal derivar-lo”, destaca Ferré.

Tècniques específiques per a cada zona de dolor

Els teixits parlen i les mans intercepten la informació”, assenyala Ferré. L’Osteopatia, com a disciplina, pot treballar el cos de manera estructural, visceral i cranial i, tanmateix, totes aquestes formes de manera conjunta. La primera entén el cos com una unitat i intenta corregir disfuncionalitats vinculades amb els músculs i l’esquelet. Per tant, és beneficiosa per a dolors musculars i d’ossos, i també per a trastorns respiratoris, circulatoris i hepàtics. “El diafragma és un múscul molt important que, quan està contret, pot provocar mal de cervicals, lumbars, costals, mala respiració i tensió en la zona”, afirma l’especialista. La segona detecta les vísceres afectades, i intenta rehabilitar la seva mobilitat fisiològica primària, i la tercera afavoreix la mobilitat del líquid cefalorraquidi per restaurar el seu ritme regular i corregir el problema.

Durada de la sessió i beneficis

Una sessió d’Osteopatia té una durada mitjana de 50 minuts a una hora i mitja, tot depenent del pacient, de la seva simptomatologia i patologies prèvies. “A l’osteòpata un pacient pot venir quan vulgui. En la primera consulta indaguem per conèixer el seu historial i saber quines seran les línies d’actuació”, afirma Ferré, que reconeix que cada pacient és un món i que els beneficis del tractament es poden sentir, de manera immediata, o al cap d’uns dies. Sempre depenent del cas i del nivell d’inflamació que presenta la zona afectada.

Cobertura d’Osteopatia a Andorra

Pel que fa a la cobertura de les sessions d’Osteopatia a Andorra, la CASS no cobreix la consulta, no obstant això, aquelles persones que comptin amb una assegurança complementària com el PIAM, disposen de tres sessions gratuïtes durant l’any.

Raül Ferré Osteopatia –  Av. El Través, 2 – 1r 1a · AD400 · La Massana, Andorra

Tel.: (+376) 750 500 | osteopatiarfm@gmail.com  | osteopatiaraulferre.com