Aporta al teu cos l’escalfor que necessita, el teu ronyó t’ho agrairà

 

Aporta al teu cos l’escalfor que necessita, el teu ronyó t’ho agrairà

Sents que el teu cos es troba més dèbil durant aquesta època de l’any? Tens fred durant gran part del dia? Et fan mal les lumbars o els genolls i el teu nivell d’energia ha disminuït de forma considerable? Tot això té una explicació des de la medecina xinesa.

L’hivern és l’estació més freda de l’any, on tot té tendència a encongir-se. Tindrem una predominança del Yin sobre el Yang i l’òrgan que es trobarà més potenciat en aquesta època de l’any és el ronyó, el qual es relaciona amb l’element «aigua», així que haurem de vigilar-lo, ja que en aquesta època de l’any tindrà més facilitat per debilitar-se.

El nostre metabolisme es trobarà més alentit en aquests moments i serà molt important vigilar la nostra alimentació, també haurem de buscar fonts d’escalfor per mantenir-nos en bon estat per tal d’evitar que el factor patogen fred entri al nostre cos i s’apoderi de la nostra salut.

L’hivern és un moment molt important per mantenir la nostra energia Yang activa, ja que aquesta, amb el fred, tindrà tendència a perdre força. Com podem fer-ho…? Per exemple, anant a dormir aviat per mantenir l’escalfor del cos i recuperar, de forma eficient, la nostra energia o ingerint alimentació de naturalesa més calenta. També podem afegir, que és una etapa d’interiorització, molt bona per treballar la nostra espiritualitat i mirar cap a endins i, per tant, té molta importància poder reduir el nostre ritme de vida en la mesura que puguem per focalitzar-nos més en el nostre interior.

Alguns símptomes que ens poden donar pistes que la nostra energia de ronyó no està prou bé serien: dolor a la zona lumbar o als genolls, augment de la micció, retenció de líquids, disminució de la libido, entre d’altres. És molt important que contribuïm, amb la nostra alimentació, a potenciar l’energia del nostre ronyó. El sabor salat és el que es troba relacionat amb l’energia d’aquest òrgan però, quan parlem de salat, no ens referim a la sal en si o a aliments que siguin molt salats, sinó al sabor intrínsec que presenta l’aliment, ja que aquest sabor es relaciona amb la capacitat energètica de descens. Si el que fem és que hi hagi un excés de sal a la nostra alimentació, produirem l’efecte contrari debilitant encara més l’energia del ronyó. Per exemple, fonts bones d’aliments de naturalesa salada són: les sardines, les algues, la sípia, el peix blanc, la civada o la cúrcuma.

Si bé és important tenir en compte el que ens afavoreix a l’hora de menjar, encara ho és més el que no ens convé. És crucial evitar els greixos, l’alimentació molt freda (gelats, amanides, lactis de vaca …), els aliments processats, així com l’alcohol. Aquests productes generaran fred i mucositat que es poden arribar a acumular i augmentar la nostra facilitat a emmalaltir. Els productes i hortalisses de naturalesa picant com ara l’all, la ceba, el pebrot, el pebre o el gingebre també ens ajudaran a mantenir l’escalfor al nostre cos i reforçar la nostra immunitat.

Hem d’intentar preparar alimentació senzilla, calentona i ben cuinada per facilitar-ne la digestió. Les cremes de verdures són fantàstiques en aquesta estació de l’any i també podem complimentar els nostres plats amb espècies de naturalesa calenta com ara el gingebre, la cúrcuma, el clau o la canyella, que ens aportaran un plus d’escalfor (sempre sense excedir-nos, recordem que tot en excés canvia de polaritat) i reduir aquells aliments més freds, crus i lactis de vaca en general, que no vol dir que no els consumim, sinó que cal que ho fem amb moderació, ja que requeriran molt més de la nostra energia per poder-los metabolitzar.