Joan Martínez Benazet: “Aquest virus es quedarà amb nosaltres”

Avui, al migdia, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha actualitzat les dades associades a l’afectació de la població amb la Covid-19, i ha donat la seva opinió sobre la possible evolució que tindrà el virus durant els pròxims mesos.

Foto: SFGA/CEsteve

Un altre pacient del Centre Sociosanitari El Cedre ha perdut la vida a causa de la malaltia Covid-19, que ja situa en 16 la quantitat de morts des de l’inici de la crisi sanitària al nostre país. Aquest fet referma la vulnerabilitat de la gent gran de la citada residència, de la qual el nombre d’òbits representa un 62,5% del total nacional. Pel que fa al nombre de casos positius, s’han confirmat 439 diagnòstics, 407 d’aquests en estat actiu. 16 persones s’han recuperat de manera satisfactòria.

Actualment, 15 persones es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb ventilació mecànica, però tres d’elles han evolucionat de manera satisfactòria i no es descarta que, pròximament, puguin passar a l’àrea d’hospitalització. En aquest sentit, el ministre de Salut ha volgut donar un missatge de calma a tota la població, en el qual ha garantit l’estabilitat del sistema sanitari andorrà, ja que s’ha ampliat la disponibilitat de ventiladors mecànics a 27 unitats, a l’espera d’un lot de nous dispositius.

Una batalla de resistència

Com ja és habitual en el ministre Martínez Benazet, ha recordat a la població la importància de “no donar cames al virus” i respectar el confinament, ja que, durant els darrers dies, s’ha evidenciat una pujada en el nombre de persones al carrer, la qual cosa pot suposar un increment important dels contagis i es pot desencadenar un pic de saturació en el sistema sanitari.

Ha valorat, igualment, els primers resultats de les investigacions dutes a terme per l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i altres entitats, que van identificar un fàrmac capaç de bloquejar el virus SARS-CoV-2 en les primeres etapes de la infecció. Les va qualificar de positives, tot i que l’estudi es troba en una fase inicial. Malgrat tot, des de la seva percepció professional, ha matisat que “el risc que tenim és que aquest virus es quedarà amb nosaltres. Estem davant la presència d’un virus en fase aguda; no és un virus que, en passar la fase aguda, desapareixerà i no veurem mai més, com va passar amb el SARS-CoV”.

L’opinió del ministre de Salut es fonamenta en el fet que, donada l’alta expansió i globalitat del SARS-CoV-2, “haurem de conviure amb aquest virus”, essent l’escenari més probable que la soca es comporti de manera estacional, com la grip, però amb una letalitat molt més elevada. “Així com no confio en (l’aparició de) la vacuna d’aquí a la tardor –potser sí, d’aquí a un any i mig–, sí que confio que hi haurà fàrmacs que ens protegiran”, va explicar, però sense restar mèrits a l’important descobriment dels investigadors de l’IBEC.

Martínez Benazet ha deixat entreveure que la solució al problema andorrà no es planteja a curt termini, sinó que, amb la participació del país a l’assaig clínic dirigit per Oriol Mitjà, es podrà mesurar l’efectivitat del fàrmac hidroxicloroquina en el tractament preventiu de Covid-19, amb les persones que hagin contactat amb pacients amb diagnòstics positius per la malaltia. “Jo confio que hi haurà estratègies terapèutiques que, sumades amb un canvi en els hàbits de vida (…), ens permetran fer front a la malaltia, si és que es vol quedar amb nosaltres. Una vegada passada aquesta etapa aguda, crec que tindrem eines de cara a l’escenari que se’ns pugui presentar a la tardor”, va expressar.