Les autoritats argentines impedeixen la tornada dels temporers al seu país

Durant la roda de premsa d’ahir a la nit, el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, va informar que l’Argentina va declinar l’autorització de vol que retornaria uns 400 treballadors temporers del país sud-americà.

Tot i que el govern argentí, a través de l’Administració Nacional d’Aviació Civil i el Ministeri de Transport, han autoritzat més de 100 vols excepcionals perquè els ciutadans d’aquell país tornessin amb les seves famílies, encara no s’ha concretat quan podran fer el mateix els 400 temporers argentins que es troben a Andorra. Els esforços que han fet el Govern d’Andorra, Ski Andorra i Air France, malauradament, no ha donat resultats favorables, malgrat comptar amb els mitjans de transport necessaris per a desplaçar els ciutadans argentins a l’aeroport de Tolosa, d’on sortirien cap a París i, posteriorment, a l’aeroport d’Ezeiza de Buenos Aires.

El ministre Jover va informar que la decisió de les autoritats argentines va arribar en últimes instàncies, però que, des del Govern d’Andorra, es referma el compromís de garantir l’allotjament i la seguretat dels temporers que encara siguin al país. Sobre qui assumeix les despeses associades al vol de tornada a l’Argentina, Jover va explicar que es demana un sentit de corresponsabilitat. “En funció del vol, s’està treballant de manera diferent. No hi ha una regla. Evidentment, demanem la corresponsabilitat dels mateixos temporers i les empreses que els han contractat que també ajuden. El Govern, per exemple, posava a l’abast la logística per a arribar a l’aeroport de Tolosa. Tots hem d’ajudar a trobar una solució en aquest sentit”, va explicar.

400 treballadors argentins esperen per tornar al seu país

Un nou paquet de mesures econòmiques s’aproxima

Pel que fa al vessant econòmic, es va informar que el Govern ha donat resolució a un total de 54 sol·licituds de crèdits tous per a autònoms i empreses. El total assignat, fins ara, ha estat d’1,9 milions d’euros, destinats a cobrir despeses de funcionament. Per la seva banda, 100.000 euros s’han assignat per a refinançament.

Un dels punts més destacats de l’al·locució de Jover va ser l’anunciament de la discussió del segon paquet de mesures econòmiques per a atendre la crisi sanitària causada per la Covid-19, i reduir l’impacte sobre l’economia del país. En aquest sentit, va explicar que a partir de la setmana vinent, es buscarà el consens del Govern amb els grups parlamentaris perquè, al cap de 48 hores des de la seva introducció, es pugui votar i aprovar. “Així doncs, esperem que abans d’arribar a finals del mes d’abril, la llei es trobi en vigor i els empresaris i autònoms que més ho necessitin s’hi puguin adequar”, va explicar.

Jover, igualment, va ser conservador sobre els detalls que comporten aquest segon paquet de mesures econòmiques, per tal de garantir que els diferents grups de discussió tinguin major marge de negociació envers les opcions posades sobre la taula.

El fons solidari supera àmpliament el milió d’euros

Durant el dia d’ahir, es van confirmar diferents aportacions d’institucions financeres del país i de l’associació Andorran Banking, que sumen 550.000 euros. Mentrestant el copríncep francès Emmanuel Macron, a través d’una carta adreçada al cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar un donatiu de 200.000 euros, que també es destinaran al fons solidari habilitat pel Govern d’Andorra. En total, la recaptació puja a 1.274.884 euros.

Més info