Molta atenció amb la leishmaniosi!

La humitat i la calor, especialment accentuades en entorns molt envoltats de vegetació, poden fer proliferar els mosquits Phlebotomus perniciosus, transmissors del paràsit que causa la leishmaniosi en gossos, gats i, fins i tot, humans.

Si vius a Andorra i tens mascotes, segurament sabràs quina és la importància de tenir molta cura a l’hora de passejar el teu gos o el teu gat, especialment en l’època de més calor, quan és més factible la proliferació dels mosquits flebòtoms Phlebotomus perniciosus. Els nostres amics de Més Que Animals, ens expliquen tot el que hem de saber sobre aquest greu problema.

Què és la leishmaniosi?

És una malaltia zoonòtica causada per la infecció que provoca el paràsit Leishmania infantum, és a dir, que es pot transmetre d’animals a éssers humans, a partir de les picades del mosquit Phlebotomus perniciosus, que serveix com a vector. Malgrat que els gossos solen ser més afectats que els gats, els felins, sigui per problemes preexistents en el seu sistema immunitari o per un estil de vida més aventurer, també són susceptibles de patir leishmaniosi.

Símptomes més freqüents

Tant en gats com en gossos, les lesions cutànies, especialment al voltant dels ulls, cap, coll, orelles i parpelles, solen ser símptomes de leishmaniosi. Tot i que les lesions a les mucoses també ho són, algunes vegades aquestes lesions es fan evidents quan hi ha sagnat del nas. Alguns dels animals afectats també poden desenvolupar problemes als ronyons i al fetge. Si bé els gats tenen un sistema immunitari més potent que els hi permet lluitar contra la malaltia, la SIDA felina o la toxoplasmosi, també poden comprometre les seves defenses. Sempre alerta!

Com prevenir la leishmaniosi?

En el cas de gossos, la vacuna contra la leishmaniosi pot ser una opció favorable que ha d’avaluar i aprovar el teu veterinari de confiança. Els collars antiparàsits i les pipetes funcionen, tant en gats com en gossos, i són una alternativa fiable i recomanable que pots trobar a Més Que Animals.

Si vius en una zona on hi ha molta presència de mosquits, és aconsellable instal·lar mosquiteres a les finestres. Vigila que els forats de la mosquitera siguin suficientment petits perquè cap flebòtom pugui entrar-hi.

Si sospites que la teva mascota pateix leishmaniosi, truca immediatament el teu veterinari de confiança. Recorda que un animal saludable és un animal feliç!