Nayan Kao, subtilesa oriental a Andorra

Per les seves venes corre sang xinesa i gallega, una combinació que si s’afegeix a les seves profundes arrels catalanes dona un resultat que no està desproveït d’encant. La Nayan Kao té un somriure dolç, que per moments deixa traspuar una gran energia, que li és molt útil en la seva tasca professional. Acaben d’obrir el Kao Soldeu, a l’hotel Park Piolets MountainHotel & Spa, dintre d’un projecte de reforma global de l’establiment.

La Nayan és la mitjana de les tres filles del matrimoni format per Josep Maria Kao i Mercedes Santín, una parella coneguda a bastament pels seus restaurants a Barcelona, el Shanghai, el Kao Dim Sum, el Mr. Kao i ara estan a punt d’obrir el Kao Street, on vendran exclusivament menjar per emportar, amb una petita barra per menjar ràpid. Ara acaben d’obrir un establiment a l’hotel Park Piolets MountainHotel & Spa, el Kao Soldeu.

La història dels Kao ve de lluny. Ella forma part de la tercera generació de cuiners de la  família Kao, pioners de la cuina xinesa a Espanya. A la Nayan li brillen els ulls quan parla del dia en què el seu avi, Kao Tze Chien, un xef d’un restaurant de Taiwan, que va conèixer un missioner català que treballava en aquell país. “Al missioner li encantava com cuinava l’avi, fins al punt de proposar-li d’endur-se’l a Barcelona on li obriria un restaurant, així podria gaudir més sovint de la seva cuina” explica la Nayan. “A la Xina s’estava vivint la revolució de Mao, era a finals dels anys 50, una època duríssima, i el meu avi va decidir marxar, tot i que de moment, la meva àvia es va quedar allà. El missioner li va obrir un restaurant ‘El gran dragón’ al darrera de la plaça Sant Jaume, que va tenir molt èxit”. Al cap de poc temps, la seva àvia va emprendre el viatge amb els seus quatre fills, “va ser tota una odissea, ja que va trigar moltes setmanes a arribar a Barcelona, van venir en vaixell; quan ja eren aquí, van néixer dos fills més, el meu pare, Josep Maria Kao, i el meu tiet, Lluís Kao, que és sommelier”.

Nayan Kao
Foto: Jean-Luc Herbert | Maquillatge: Gala Perfumeries | Perruqueria: Gaudí Perruquers

L’èxit seguia acompanyant Kao Tze Chien i el 1967 ja havia estalviat prou diners per obrir el seu propi restaurant, el Shanghai, al carrer Bisbe Sivilla, avui un dels establiments de cuina xinesa amb més prestigi de Barcelona. Els fills creixien i s’anaven incorporant a la feina del restaurant, però finalment només el Josep Maria i el Lluís Kao van voler prendre el relleu de Kao Tze Chien. “Quan el meu pare va ser el xef del restaurant, va començar a innovar en les receptes tradicionals amb tocs personals adaptats als nous temps. A la cuina, la matèria primera és molt important i tenim la sort de tenir el Mediterrani a la vora… Associem l’essència de la cuina asiàtica amb els productes d’aquí. Després, la meva germana gran, la Meilan, va tenir la idea d’obrir un establiment tipus taverna, el Kao Dim Sum, que fa 5 anys que funciona molt bé. Després, a l’hotel Claris, vam crear el Mr. Kao, un nom que li vam posar en honor del meu avi”.

“Quan érem petites, vam passar molt temps al restaurant i això s’ha convertit en la nostra devoció”

Una infància passada entre les taules d’un restaurant ha fet que la Nayan, igual que les seves germanes Meilan i Yenlin, porti la cuina xinesa a la sang. Curiosament, les dones de la família s’ocupen de la sala de cada restaurant, mentre que els homes estan als fogons. “La meva àvia era la que portava la sala del Shanghai, la meva mare també fa aquesta feina al restaurant, mentre que al Kao Mr. Kao, el meu marit, és a la cuina i jo rebo els clients” revela divertida. Cal saber que el marit de la Nayan, el Nathan Minguell, és tot un especialista, ja que va quedar subcampió en el programa Masterchef.

Nayan Kao encapçala el Kao Soldeu
Foto: Jean-Luc Herbert | Maquillatge: Gala Perfumeries | Perruqueria: Gaudí Perruquers
I ara a Andorra… Què espereu del Kao Soldeu?

Quan des de l’hotel Park Piolets ens van oferir la possibilitat de portar el restaurant, ens va fer molta il·lusió. Amb la meva germana Meilan ens rellevem per cobrir tots els caps de setmana, i ens ocupem de la sala. A la cuina hi ha l’equip que porten el meu pare i el meu marit, amb l’Eduardo, el Carles i l’Albert.

No són xinesos?

No… Als restaurants de Barcelona tenim molts pocs cuiners xinesos, al principi en teníem més, però el meu pare es va adonar que actualment la cultura del menjar xinès està molt introduïda en la nostra i ara majoritàriament els cuiners són occidentals.

Quin és el seu paper al restaurant?

Acollir el client, fer que se senti a gust i que mengi allò que li agradi. La meva feina comença amb la trucada que fa el client per reservar taula, acompanyar-lo en cada moment, recomanar-li els plats més adequats i explicar-li les seves característiques. D’altra banda, per la meva formació, m’ocupo de les finances i de la gestió, mentre que la Meilan està especialitzada en temes de màrqueting i de disseny.

Nayan Kao amb pintallavis
Foto: Jean-Luc Herbert | Maquillatge: Gala Perfumeries | Perruqueria: Gaudí Perruquers
Què voleu que sigui el Kao Soldeu?

Doncs un lloc d’experiències, on els clients tastin la nostra cuina, amb els cinc sentits connectats i activats, i disposats a gaudir i compartir. Apostem pel client del país, amb una oferta de qualitat. De moment obrirem fins al 21 d’abril i després, ja veurem! No descartem obrir alguna cosa a Andorra la Vella o Escaldes.

Què té la cuina asiàtica que està tan de moda?

Més que una moda, és una cuina saludable i que respon a la tendència actual de menjar lleuger, amb coccions al wok amb poc greix. Vam prendre com a referència la cuina xinesa de Londres, tota una tendència “fashion” i com que la Meilan es dedicava precisament a la moda, la va prendre com a referència per poder implementar aquesta idea a Barcelona, i jo li vaig donar suport.

“Volem que el Kao Soldeu sigui un lloc d’experiències, on els clients tastin la nostra cuina, amb els cinc sentits connectats i activats”

Què li evoca el nom d’Andorra?

Quan érem petites, els meus pares treballaven sense parar i un parell de cops a l’any ens escapàvem tots junts a Andorra. La meva mare tenia una amiga que treballava al Pas de la Casa i hi anàvem per aprendre a esquiar. Era el nostre moment familiar, la desconnexió del restaurant i per gaudir dels pares, ells treballaven molt.

Com es van conèixer els seus pares?

La meva mare, que havia nascut a Lugo, treballava els caps de setmana en un quiosc on el meu pare anava a comprar el diari per al restaurant. I li duia cada dia una rosa. Però la meva mare no li feia gaire cas al principi… Fins que es va decidir i li va dir que sí! Només tenien 18 anys…

Nayan Kao a la sala del Kao Soldeu
Foto: Jean-Luc Herbert | Maquillatge: Gala Perfumeries | Perruqueria: Gaudí Perruquers
Què és el més important que li ha ensenyat el seu pare?

La humilitat. Sempre diu que un no ha d’oblidar mai d’on ve. És una persona molt senzilla que ens ha transmès que la família és el més important.

I la seva mare?

La serenitat, m’ha ensenyat a pensar abans d’actuar i a no tenir prejudicis.

Parla xinès?

Doncs no… tot i que l’entenc una mica. Quan érem petites, la Meilan i jo anàvem a l’escola de dilluns a divendres, i els dissabtes i diumenges ens feien anar a una escola xinesa, que era molt rígida, gairebé militar. Però quan em vaig començar a fer gran, en plena adolescència, tenia massa ganes de sortir amb els amics i ho vaig deixar, tot i que sabia que me’n penediria… Ara m’agradaria tornar-hi, però no tinc temps!

Se sent catalana, gallega, xinesa…

Em sento totalment catalana, encara que gastronòmicament soc molt asiàtica! Pel que fa a la feina soc oriental, treballadora i organitzada. Quan fa quatre anys vaig anar per primera vegada a Pequín vaig notar alguna cosa especial, em vaig sentir identificada amb aquella ciutat. Penso que fins i tot hi podria viure una temporada llarga!

__________________________________________________

La Nayan respira passió per la seva feina per tots els porus de la seva pell. I com si no fos suficient, al seu avantbraç esquerre hi porta un tatuatge: “KAO”, un nom hereu d’una gran història que ara té la seva continuació a Soldeu.

__________________________________________________

La Nayan Kao Santín neix a Tarragona el 4 de desembre de 1989. Va al Col·legi de Jesús Maria de Barcelona i després estudia Econòmiques a la Universitat Pompeu Fabra, i fa l’últim curs a Buenos Aires, amb una universitat associada i es treu el graduat de Finances. Després torna a Barcelona per treballar a OVB com a consultora financera i seguidament entra a Deloitte, on només hi treballa 6 mesos perquè decideix incorporar-se a l’empresa familiar amb la Meilan. Està casada amb el Nathan, l’actual xef del Mr. Kao. És aficionada al Kite Surf, al Wake Surf i una apassionada de l’esquí.