Artalroc acull la mostra “Japó, l’empremta de l’aigua”

Des del passat 23 d’octubre, Artalroc acull la mostra “Japó, l’empremta de l’aigua”, fruit de la col·laboració, per primera vegada al país, amb un museu nacional i de referència francès. La mostra es podrà veure fins al 13 de gener del 2019.

Mostra japonesa artalroc
Foto: SFGA/CEsteve

Amb motiu del 25è aniversari de l’establiment de les relacions diplomàtiques entre Andorra i França, el Govern d’Andorra i el Museu Nacional d’Arts Asiàtiques – Guimet presenten una exposició inèdita i produïda especialment per a l’ocasió. La mostra recull 190 fotografies, la majoria de les quals acolorides a mà, pertanyents a la col·lecció del museu.

Inauguració exposició artalroc
Foto: SFGA/CEsteve

Es tracta d’una exposició representativa de les fotografies que van fer al Japó, durant la segona meitat del segle XIX, tant fotògrafs japonesos (Kusakabe Kimbei, Uchida Kuichi o T.Enami) com occidentals (Felice Beato, Baró Raimund von Stillfried o David Welsh Studio). Un moment -final del shogunat i l’inici de l’era Meiji- en què fer fotografies a la natura no era una tasca senzilla, ja que la major part del país estava tancat als occidentals i eren necessaris permisos per endinsar-s’hi. Això suposava una gran dificultat per desplaçar-se per uns camins que no sempre eren fàcils i amb l’inconvenient de portar a sobre un material fotogràfic molt pesat.

Artalroc Jerome Ghesquiere artalrocL’exposició està dividida en cinc àmbits diferents: cascades, rius, llacs, litorals i catàstrofes, i ens va descobrir l’aigua en tota la seva magnitud a través d’imatges precioses, que són plenes de bellesa, equilibri i serenor. El conjunt, que es completa amb una desena d’estampes tradicionals o ukiyo-e, esdevé un recorregut per totes les manifestacions d’aquest element, sempre present i amb una importància cabdal dins la natura i la cultura del Japó.

ambaixadora de França a Andorra Jocelyne Caballero
Foto: ANA

A l’acte inaugural hi va assistir l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero, i la ministra de Cultura i Esports, Olga Gelabert. També hi eren presents altres ministres, com Sílvia Calvó i Jordi Torres, entre d’altres autoritats.