Dèria, nou espai cultural al poble de Pal

El ministeri de Cultura va inaugurar el passat 19 de març el nou espai cultural Dèria, situat a l’Era Torres de Pal (antic Centre d’Interpretació d’Andorra Romànica) com un espai polivalent dedicat a l’art i al col·leccionisme.

Inauguració Espai Dèria
Foto: SFGA/JAViladot

L’espai Dèria va obrir les portes amb l’exposició “Espurnes del nord, d’Eckersberg a Risager”, una mostra de la col·lecció de pintura nòrdica (essencialment danesa) pacientment acumulada al llarg dels anys pel polifacètic William Danjon, i que forma part del llegat que va deixar al Govern el 2012. L’exposició es troba dividida en diferents àmbits: el retrat, la infància, el paisatge, el mar i la relació entre William Danjon i Andorra, i presenta obres de final del segle XIX i de principi del XX.

Exposició Espai dèria
Foto: Paula Cristina

William Danjon Dieudonné, un danès amb residència a França, es va instal·lar a Andorra el 1953, on ràpidament es va donar a conèixer per la seva simpatia, multilingüisme i erudició. Al llarg de la seva vida va treballar com a periodista a la ràdio i a la premsa escrita nacional, va col·laborar amb el Sindicat d’Iniciativa, va ser responsable de la Casa d’Andorra a París i va treballar al Ministeri de Cultura, a banda de col·laborar activament en diferents ONG com la Creu Roja. Els que van tenir l’oportunitat de conèixer-lo encara recorden la seva sensibilitat personal, però també per tots els temes de caire artístic i cultural, així com la seva voluntat d’integració i de fusió amb el món cultural nacional, entre d’altres participant assíduament, amb les seves pintures, a la Mostra d’Art d’Andorra.

Convidats a l'obertura de l'espai dèria
Foto: Paula Cristina

La voluntat del Ministeri de Cultura, amb aquest nou espai, és posar a l’abast dels col·leccionistes del món un indret on poder exposar les seves dèries, no solament curiositats sinó també elements d’interès cultural, que sovint no troben lloc on exhibir-se. L’entrada a l’espai Dèria és gratuïta i l’horari d’obertura és, de les 11 a les 14 h i de les 15 a les 18.30 h. L’exposició es pot visitar fins al 5 de gener del 2020.

Convidades a l'espai dèria
Foto: Paula Cristina