Doble podi dels equips andorrans al 30è Trofeu Borrufa

Del 24 al 27 de gener, Ordino Arcalís va ser l’escenari de la trentena edició del Trofeu Borrufa. La competició d’esquí infantil, en les categories sub-14 i sub-16, va comptar amb la presència de 175 esquiadors procedents de 16 països. Andorra, representada per dos equips i un total de 20 esportistes, va acabar ocupant la segona i tercera posició a la classificació general, amb 10 medalles i un total de 25 podis. 

 Fotos: Noelia Farias

Per segon any consecutiu, no es van celebrar les tradicionals cerimònies d’inauguració i de cloenda, però les quatre jornades de competició es van desenvolupar enmig d’unes condicions meteorològiques i de neu immillorables.  

En la classificació final per països, l’equip espanyol va ser el gran dominador, amb 24 medalles i un total de 31 podis. Cal recordar que al Trofeu Borrufa, a banda de les medalles d’or, plata i bronze per als tres primers classificats, també pugen al podi el quart i el cinquè classificats. Andorra no va poder repetir la primera posició de l’any passat, però va completar una bona participació, amb els dos equips classificats en el segon i tercer lloc de la general, i els podis molt repartits.  

Maià Font es penja l’únic or 

La gran alegria va arribar en la darrera jornada amb el primer i únic or per a la delegació tricolor, que es va penjar l’esquiador de l’ECOA Maià Font, en el segon supergegant a la categoria sub-16 disputat a la Portella del Mig d’Arcalís. Font, de 15 anys, va superar un dels esquiadors més destacats d’aquesta edició, l’espanyol Roger Barceló, i va aconseguir la seva primera victòria al Borrufa tot coincidint amb la seva darrera cursa, ja que l’any vinent no serà seleccionable per edat.  

A banda de Font, l’altra medalla, en categoria masculina sub-16, va ser per a Nico Daban, que va ser plata en la prova d’eslàlom celebrada a la pista de Les Canals. El mateix Daban va ser cinquè en el primer supergegant a la Portella del Mig. Marc Delgado, amb un quart i un cinquè lloc; Carles Salinas, amb dos cinquens, i Jordi Tàpies, amb un quart lloc i la plata que es va penjar formant part de l’equip que va competir al National Team Event, van completar la colla en aquest grup d’edat.  

En categoria femenina sub-16, la més destacada ha estat Lia Escabrós, que va marxar del 30è Borrufa amb una plata, un bronze i una quarta posició. Fiona Pou, amb una plata en el primer supergegant, i Emma Ledesma, amb dues cinquenes places, també van tenir bones actuacions. 

Martin Auder, protagonista en U14 

Entre els més petits, Martin Auder va ser el gran nom propi. Inicialment seleccionat com a reserva, li va arribar l’oportunitat de competir pel positiu d’un company a l’equip sub-14 i la va aprofitar amb tres plates. Dimecres va ser segon en el primer supergegant a la Portella del Mig, a la tarda va repetir posició en el National Team Event, un eslàlom paral·lel per equips disputat a la pista del Canaro, on va formar equip amb Ainhoa Piccino, Isona Cerro i Jordi Tàpies.  

30è Trofeu Borrufa

Finalment, dijous Auder es va penjar la tercera i última plata en el segon supergegant. Jordi Rogel, amb un quart lloc en el segon supergegant, també van pujar al podi en aquesta categoria. 

Etna Pou, amb dos bronzes en gegant i eslàlom, i una quarta plaça en el segon supergegant, ha estat la gran protagonista femenina entre els més menuts. Ainhoa Piccino, que a més de la plata aconseguida al National Team Event va sumar dues cinquenes posicions, i Candela Mortés, amb una quarta plaça en el primer supergegant i una cinquena en l’eslàlom, també van tenir actuacions destacades.  

Homenatge als pioners 

L’organització del Trofeu Borrufa, el Comú d’Ordino i el Govern d’Andorra van homenatjar els pioners amb un acte de reconeixement a Patrick Toussaint, Josep Saura, Jaume Rifa, Josep Maria ‘Piu’ Font, Carmela Fernández i Jean Claude Montané, que es va celebrar el dia de cloenda a la Sala del Consell del Comú d’Ordino. L’acte va comptar amb la intervenció del director de màrqueting de Grandvalira Resorts, David Ledesma, la cònsol menor del Comú d’Ordino, Eva Choy, i la ministra de Cultura i Esports del Govern d’Andorra, Sílvia Riva.  

En el mateix acte també es va reconèixer la tasca duta a terme pels col·laboradors del Trofeu Borrufa: Crèdit Andorrà, SECNOA, la Federació Andorrana d’Esquí, l’ECOA, Andorra Telecom i Nord Andorrà. 

L’homenatge als pioners va posar el millor colofó possible a l’edició més especial d’un trofeu que també va suposar, l’any 1993, una primera pedra per al país en l’organització de grans esdeveniments internacionals relacionats amb els esports blancs.