(+Fotos) ‘Dones de Les Escaldes’, la vida de les escaldenques dels anys 1930 i 1940

El passat 15 de novembre, els Cinemes Illa Carlemany van ser testimoni de la primera projecció del documental ‘Dones de Les Escaldes’, un projecte audiovisual que planteja una immersió detallada en la vida de les escaldenques nascudes entre els anys 1935 i 1940.

Fotos: Comú d’Escaldes-Engordany

Dones de les escaldes

El documental en si mateix és una crònica de les vivències personals i professionals d’aquest grup de dones, i ofereix a l’espectador una perspectiva única sobre com era la vida a Les Escaldes, des de la infantesa fins a l’edat adulta d’aquestes persones. Les narradores, en primera persona, reflexionen sobre les transformacions que ha experimentat la parròquia i, alhora, sobre com aquestes transformacions han incidit en les seves vides com a dones.

Dones de les escaldes

L’aspecte fonamental d’aquesta producció audiovisual radica en la seva contribució al patrimoni històric de la parròquia. Tot el material recopilat durant les entrevistes, que abasten una extensió d’1 hora i 30 minuts per a cada dona, així com les fotografies familiars cedides, passaran a formar part de l’Arxiu Històric d’Escaldes-Engordany. Aquesta documentació, més enllà de la seva rellevància local, es consolida com un llegat de gran valor per a tot el país.

Dones de les escaldes

La cònsol major, Rosa Gili, destaca la importància d’aquest documental com a una finestra que permet conèixer la identitat col·lectiva i proporciona les eines necessàries per a decidir la direcció que segueix la comunitat. En aquest sentit, ressalta l’aposta del Comú d’Escaldes-Engordany per fomentar una cultura pròpia i integradora, posant-la a l’abast de tothom.

Dones de les escaldes

Cal subratllar l’aspecte feminista d’aquest treball, ja que dona veu a un col·lectiu que històricament ha estat relegat a l’ombra, amb drets limitats comparats amb els homes.

A banda de la projecció programada per al dia 15 de novembre, el públic també va tenir l’oportunitat de veure ‘Dones de Les Escaldes’ en una funció següent, el 19 de novembre, també als Cinemes Illa Carlemany.