El 9è Andorra Sax Fest aplega més de 2.400 assistents

Més de 80 joves van participar en els diferents concursos organitzats pel festival que va repartir un total de 21.000 euros en premis. L’organització del 9è Andorra Sax Fest fa una valoració molt positiva de la cita.

Fotos: César De Pablos · Noelia Farias · Andorra Sax Fest/Toni Callejas
Concert Andorra Sax Fest
Kic Barroc i Baptiste Herbin

El passat 17 d’abril, l’Andorra Sax Fest va acomiadar la novena edició del festival amb un balanç molt positiu, ja que, entre els diferents recitals, es van vendre més de 2.400 entrades, una xifra important que posa en relleu l’interès del públic envers el saxòfon.

Concert Andorra Sax Fest
Cornelia Lenzin i Elisa Urrestarazu

La italiana Chiara Cannavale va inaugurar, el passat 9 d’abril, l’itinerari concertístic amb un repertori amb el qual va homenatjar grans noms de l’escena musical italiana, com ara Luciano Berio i Giacinto Scelsi, mentre que, dos dies després, Kic Barroc i Baptiste Herbin van fer vibrar el Centre de Congressos d’Andorra la Vella amb una proposta jazzística de creació pròpia.

Concert Andorra Sax Fest
Vincent David acompanyat del pianista Sebastien Vichard, el contrabaixista Nicolas Grosse i el bateria Eric Echampard

Posteriorment, la saxofonista Elisa Urrestarazu i la pianista Cornelia Lenzin van conformar una dupla fantàstica en el marc del tercer concert de l’Andorra Sax Fest. Aleshores, van presentar ‘Basel Komponiert’, un dels seus projectes més recents, en el qual enalteixen les creacions de compositors suïssos com ara Jost Meier, Balz Trümpy i Jacques Wildberger, així com l’argentí resident a Basilea, Marcelo Nisinman, autor de la peça ‘Samuel der Weise’. Després, hi va arribar el torn de Vincent David, que, acompanyat del pianista Sebastien Vichard, el contrabaixista Nicolas Grosse i el bateria Eric Echampard, va obsequiar l’audiència amb un recital contemporani espectacular sota el títol ‘Quatuor in pulse’.

Concert de Solistes
Concert de solistes

La cloenda va anar a càrrec de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA), dirigida per Àlex Sansó, que va dur a terme un concert de solistes en què els saxofonistes Simon Diricq, Asya Fateyeva, Makoto Hondo, Tomás Jerez i Dmitry Pinchuk van tenir la seva quota de protagonisme per delectar el públic que va acudir a l’auditori, però també als espectadors que van seguir la cita via streaming.

Música al carrer durant la Setmana Santa

Durant el Dissabte Sant, els visitants de l’avinguda Meritxell van gaudir d’un acolorit i animat concert en moviment, el Pyrénées Walking Street Music, de la mà dels músics de les agrupacions Xaranga Tocabemolls, Le Même i BKT Buskant El To Brass Band, que, entre saxos, redoblants i altres instruments, van animar la capital andorrana.

Música al carrer Andorra Sax Fest
Finestra de nous talents

En el marc de l’Andorra Sax Fest, també va tenir lloc el 8è concurs internacional Solo Saxophone, del qual va sortir vencedor Giorgi Dzhishkariani després de superar 53 participants. El georgià va rebre 3.000 euros en metàl·lic i, entre altres premis, un saxòfon alt Selmer Paris Supreme valorat en més de 6.000 euros.

La competició juvenil, la Youth Solo, va comptar amb la participació de 30 joves, també de diferents racons del món, però van ser els músics andorrans els més destacats en les categories de base. En la categoria A, Cristina Villaró es va emportar el primer premi, mentre que Martí Solanellas Bascompte i Elisenda Gallardo van signar el primer i segon lloc andorrà, respectivament, en la categoria B. La jove saxofonista Leonor Dias, de Portugal, va ser la guanyadora de la categoria C i, finalment, Dmitry Pinchuk va fer el mateix en la categoria D.

Efrem Roca, saxofonista andorrà i director de l’Andorra Sax Fest, va manifestar que “és un somni que Andorra aconsegueixi concentrar el món professional del saxòfon durant aquesta setmana. Realment, la intensitat i l’experiència que ens emportem marca la diferència”. D’aquesta manera, va tancar un festival intens i enriquidor, tant per als saxofonistes locals com per als convidats internacionals, amb 150 masterclasses guiades per mestres d’aquest instrument i tot un seguit d’activitats que posen en valor l’alta qualitat musical dels participants.