El Carnaval torna a Encamp amb més força que mai

En una plaça del Consell plena de gom a gom, la tradicional penjada de Carnestoltes va marcar l’inici del Carnaval a Encamp. La sàtira política va ser protagonista de l’acte inaugural i de la resta d’activitats realitzades entorn a aquesta celebració.

Fotos: Noelia Farias · César De Pablos · Comú d’Encamp

Carnestoltes

El Carnaval d’Encamp va començar el 26 de febrer, a la plaça del Consell, amb la penjada del Carnestoltes, que enguany ha estat l’actual cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i l’actuació estel·lar de l’Esbart Sant Romà, que va ballar la Jota de Rondalla, tot un referent en la música d’arrel tradicional. Una nova peça que l’agrupació va estrenar per l’ocasió i que va ser molt ben rebuda pel públic.

Penjada de Carnestoltes

Aquest any, l’acte de la penjada va estar marcat per la sàtira social, on es van tocar qüestions d’actualitat nacional com ara la vacunació contra la Covid-19, les suspensions temporals de treball i les obres públiques, entre d’altres. Per això, els integrants de la comissió de festes de la parròquia van recrear un centre de vacunació, un ‘vacunòdrom’ pel qual van passar alguns personatges de l’escena nacional com ara el cap de Govern, el ministre de Salut, la cònsol major d’Encamp, la consellera no adscrita Carine Montaner i el Copríncep Episcopal, entre altres membres dels organismes polítics i socials del país.

Carnaval
El Judici dels Contrabandistes

Altres de les activitats realitzades, entorn del Carnaval, va ser el Judici dels Contrabandistes, que va tornar a la parròquia després que l’any passat s’hagués de suspendre, a causa de la pandèmia. Com és habitual, l’acte va començar amb la persecució de la colla de contrabandistes i el seu cap ‘El Sis Dits’ pels carrers del poble, que van intentar escapolir-se de la patrulla de carrabiners espanyols, però finalment van ser atrapats i portats a la plaça dels Arínsols, on se’ls va fer l’esperat judici. En aquesta ocasió, els temes relacionats amb l’aparcament a la capital, la taxa per gossos i el certificat COVID van ser algunes de les claus de la sàtira d’enguany.

Després del judici, la jornada va acabar amb el repartiment de més de 600 racions de botifarra blanca i negra per a tot el públic, que es van preparar a primera hora del matí pels voluntaris de la comissió de festes de la parròquia.

Ball de l'ossa
El Ball de l’Óssa

Centenars d’encampadans es van aplegar al voltant de l’aparcament del Prat de l’Areny per presenciar el Ball de l’Óssa que va possar en relleu una altra problemàtica d’actualitat, la guerra d’Ucraïna, i altres qüestions d’interès nacional.

El moment més àlgid de la celebració va ser l’entrega al Cap de Govern, Xavier Espot, d’una reproducció del cartell de Carnaval d’enguany, una aquarel·la de l’encampadana Àstrid Janer.

Sardinada popular i focs d’artificis

Les activitats de Carnaval van acabar, al vespre del dimecres 2 de març, amb la lectura de les últimes voluntats del Rei Carnestoltes i el seu posterior enterrament. La sardina popular i un show de focs artificials van marcar la cloenda dels cinc dies de celebració a pura festa pels encampadans.