(+Fotos) Escaldes celebra un Sant Antoni passat per aigua

Tot i la pluja, l’emblemàtica celebració de Sant Antoni ha tornat a omplir la plaça dels Dos Valires d’Escaldes-Engordany, organitzada per l’Associació d’Amics del Pont dels Escalls en col·laboració amb el Comú de la parròquia.

Text i fotos: Melània Vinyals Marsol

L’origen de la festa de Sant Antoni pot ser pagà, si es tenen en compte els dibuixos rupestres en nombroses balmes i coves, que ens porten a interpretar rituals enfocats a la fertilitat i a l’abundància de la caça; es creu que la celebració, que ha transcendit fins als nostres dies, és la cristianització d’aquestes cerimònies. Una altra de les reminiscències temporals que ens evoca Sant Antoni, patró dels animals, és la de l’època en què era costum que, el 17 de gener, esglésies i convents repartissin menjar desinteressadament entre els més necessitats.

Sigui com sigui, l’escudella, aquest àpat tan nostrat, amb la seva barreja d’ingredients i qualitats òptimes per combatre el penetrant fred característic de les zones de muntanya, pot presumir dels seus orígens ancestrals en què, generació rere generació, els ramaders i agricultors aplegaven les restes de la collita i el bestiar en un únic plat cèlebre per la seva notable aportació calòrica, que ajuda a combatre les temperatures, en ocasions extremes, del nostre entorn i a la vegada dotava als pagesos d’aleshores de l’energia necessària per continuar satisfactòriament amb les tasques tan físiques i exigents que representaven el seu pa de cada dia.

Aquesta ha estat la 39a edició del popular festeig hivernal a Escaldes-Engordany; la parròquia ha commemorat Sant Antoni sense pausa des de l’any 1973, exceptuant un parèntesi, els anys 2021 i 2022, per culpa de l’emergència sanitària que s’estava vivint aleshores.

Les grans olles van ser més matineres que l’alba del 17 de gener, qui les va sorprendre fumejant i encetant les llargues hores de cocció i dedicació perquè el complert àpat arribés puntual a la seva cita anual de les 13 hores.

Com ja va passar en l’edició anterior, en aquesta tampoc s’ha posat a la venda el plat commemoratiu de l’escudella, però la quantitat de racions repartides no ha disminuït malgrat el fred i la pluja d’enguany. Es van repartir més de 2.500 racions d’escudella, i la concurrència va poder delectar-se amb el gust de les verdures, fideus, mongetes, patates i cigrons, tot entrellaçat amb el de les carns de vedella, porc, botifarra blanca i negra, bringuera, mandonguilles i gallina.

Un any més, l’escudella de Sant Antoni es consolida com una de les festes populars més arrelades i estimades del Principat d’Andorra, en què, desafiant el clima de gener i el gel amb què les recents nevades han convertit el terra en una mena de pista de patinatge, centenars de persones s’han aplegat a la plaça Dos Valires per compensar el fred amb la germanor que propicia el caliu d’aquest tipus d’esdeveniments.

Entre les autoritats que han gaudit i degustat l’escudella de Sant Antoni d’enguany s’hi compten els recentment reelegits cònsols major i menor de la parròquia, Rosa Gili i Quim Dolsa, així com el Cap de Govern, Xavier Espot, fill d’Escaldes-Engordany.

Totes les fotos de l’esdeveniment aquí 

Escaldes celebra un Sant Antoni passat per aigua