Escaldes-Engordany renova el seu pubillatge

L’elecció del pubillatge és una tradició popular arrelada a Catalunya des de mitjans del segle XX. Aquesta va arribar a Escaldes-Engordany el 1971, gràcies a la iniciativa d’un grup de joves de la parròquia.

Fotos: Comú d’Escaldes-Engordany

Pubillatge Escaldes

Al Parc de la Mola, s’hi va celebrar una multitudinària proclamació del pubillatge 2022-2023, responsabilitat que enguany assumeixen la pubilla Laia Llobet i l’hereu Joan Cortés, després que els joves Carolina Llorens i Max Capdevila tinguessin aquest privilegi durant tres anys a causa de la pandèmia. El pubillatge del nou període el completen la pubilleta Aroa Moreno, l’hereuet Adai Garcia i la dama Martina Costa, que prenen el relleu de Naiara Garcia, Esteve Graell i Imma Rodríguez, respectivament.

Escaldes-Engordany renova el seu pubillatge

L’acte es va celebrar sota el sol dominical del passat 10 d’abril, amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot, que va manifestar que “el foment de les tradicions és fonamental per conservar la cultural del nostre país”. També van participar-hi representants del pubillatge de diferents localitats catalanes, com ara Puig-reig, Catalunya Central, Cambrils, Cubelles, Sant Vicenç de Castellet, Arenys de Mar, Manresa, Breda, entre altres, que van omplir de color diferents indrets de la parròquia.

Escaldes-Engordany renova el seu pubillatge
Tradició arrelada

Malgrat que, per a la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany (UPTEE), organitzadora de l’elecció del pubillatge, resulta complicat trobar candidats a pubilla i hereu, aquesta és una tradició que ha sabut trobar el seu lloc a la parròquia escaldenca.

Escaldes-Engordany renova el seu pubillatge

Des del 1971, quan la Manela Crespo va ser escollida com a primera pubilla d’Escaldes-Engordany, l’espurna cultural i folklòrica de la parròquia s’ha mantingut viva gràcies a la implicació de diferents generacions de joves que han portat amb orgull aquestes distincions honorífiques, per a les quals han hagut de superar diferents proves sobre la història, cultura i actualitat de la parròquia i del Principat.