Les famílies s’acomiaden dels seus éssers estimats en el funeral d’Estat

Desenes de persones es van aplegar a l’Església de Sant Esteve, d’Andorra la Vella, per a acomiadar als seus familiars i amics que han perdut la vida a causa de la pandèmia de Covid-19. La missa funeral d’Estat va ser presidida pel copríncep episcopal Joan Enric Vives i Sicília.

Fotos: Nelly Dedea

Familiars de les víctimes de Covid-19

El passat dilluns, dia 22 de juny, es va oficiar l’homilia funeral en honor a les víctimes de la pandèmia de Covid-19, una malaltia que, per la seva capacitat infecciosa, ha obligat a prendre mesures de distanciament entre les persones, la qual cosa ha dificultat que els familiars acomiadessin els seus éssers estimats de la manera més adequada i propera possible.

La soprano Jonaina Salvador, el clarinetista Unai Gutiérrez i l’organista Juan Ribas, van fer l’acompanyament musical de la missa funeral

Al funeral d’Estat, que va tenir lloc exactament tres mesos després de la primera mort registrada pel coronavirus al Principat, hi van assistir el Cap de Govern, Xavier Espot; Enric Casadevall, president del Consell Superior de Justícia; Roser Suñé, síndica general; els presidents dels grups parlamentaris del Consell General, els cònsols majors i altres autoritats de l’executiu andorrà, que van mostrar el seu respecte envers els difunts i els seus cercles pròxims. El passat 3 de juny, aquests actors polítics també van retre homenatge a les víctimes a través d’un minut de silenci, en el marc dels tres dies de dol nacional decretat pel Govern d’Andorra.

Autoritats Polítiques al Funeral d'Estat

El copríncep episcopal, Joan Enric Vives, va recordar aquests actes públics però va parar especial atenció en les famílies que no han pogut acomiadar-se apropiadament. “Avui preguem com desitjàvem, units, amb el nostre país al darrere, a prop de les famílies que han perdut un ésser estimat. Voldríem que sentíssiu el nostre escalf i el de totes les persones que estimaven els vostres difunts i que us estimen a vosaltres. És la bonica tradició del condol popular de les nostres parròquies. Tots voldríem passar davant vostre, abraçar-vos, fer-vos costat. No en dubteu”, va expressar el bisbe durant la missa funeral.

Funeral d'Estat

Durant la seva homilia, el copríncep també es va adreçar al personal sanitari, cossos especials i voluntaris, als quals va agrair la dedicació i els esforços fets durant la contenció de la pandèmia. Així mateix, va reconèixer la feina feta per educadors, autoritats, als treballadors d’establiments de primera necessitat i a les ONG que han participat de manera activa en les tasques humanitàries.

Missa de Funeral d'Estat

Malgrat la tristesa i la tenuïtat que va marcar la cerimònia, Joan Enric Vives va fer una crida a mantenir viva l’esperança i fer costat davant l’adversitat. “Espero que en sortim més solidaris, més agermanats com a poble, més orgullosos del país que entre tots anem fent. El lema continua essent exigent i valuós: Virtus, unita, fortior”, va subratllar.