(+Fotos) La Xarranca s’acomiada de La Peixera i presenta nou espai expositiu

Amb la sèrie fotogràfica ‘La soledat del cussol’, de Núria Moreno, La Xarranca va dir adéu a La Peixera, l’espai expositiu cedit pel Comú d’Escaldes-Engordany, que l’associació va disposar en aquests últims temps. A partir d’ara, les instal·lacions de l’Hotel Roc Blanc seran el lloc on el col·lectiu d’artistes podrà dur a terme les seves activitats.

Fotos: Noelia Farias

La mostra fotogràfica de Moreno, ‘La soledat del cussol’ va posar la fi al cicle d’exposicions realitzat pels artistes de La Xarranca a La Peixera. La soledat va ser el tema central de l’obra, un sentiment que sembla dolent, però que segons l’artista és molt “sanador”. Aquest sentiment el busco quan pujo a la muntanya, que molt sovint vaig sola. És la mateixa soledat del cussol, ja que quan arribes a dalt de tot el trobes sol”.

Els cussols són aquelles muntanyes de pedres que hi ha a dalt dels pics muntanyosos i que per a Moreno tenen un significat especial, a més de místic i espiritual.  Bonaventura Adellach deia que antigament es feien servir per fer un senyal fent foc. Posant sopines, falgueres o escobes es feia el foc i gràcies a l’alçada dels cussols, la flama pujava més amunt i això feia que el senyal es veiés molt més lluny.

La Xarranca s’acomiada de La Peixera i presenta nou espai expositiu

La mostra de Moreno aplega una seqüència de 15 imatges que es barregen entre pics i fites, els quals envolten al pic andorrà, Cataperdís. Com a complement a la visita, a l’entrada de la sala va haver-hi a disposició dels visitants petites pedres dels pics recorreguts per la fotògrafa perquè tothom pugui fer el seu propi cussol. També va haver-hi un llibre de visites, el mateix que es troba amagat als cussols, que normalment es fa servir per deixar alguna nota i compartir amb altres que han visitat aquell pic. “He intentat que la gent, quan arribi a aquest espai, vegi el mateix que veig jo quan pujo a dalt de la muntanya”, va destacar Moreno.

‘La soledat del cussol’ va ser la darrera exposició que acull La Peixera d’una artista de La Xarranca,  però no l’última mostra de Núria Moreno, qui ja està treballant en una nova exposició que encara no té del tot definida, però que en molt poc temps veurà la llum.

L’hotel Roc Blanc el nou espai expositiu de La Xarranca

La presidenta de La Xarranca, Mar Garcia Olmo, va confirmar que els socis de l’agrupació ja compten amb un nou espai expositiu on podran dur a terme totes les activitats que fan com a associació. Les instal·lacions de l’hotel Roc Blanc seran el nou lloc on el col·lectiu d’artistes podran realitzar exposicions, performaces, tallers, cursos, entre altres activitats.

“Tenim un espai molt gran per aprofitar i fer conèixer el nostre treball que arribarà a molta més gent. Ens sembla una molt bona oportunitat perquè és un espai que continua estant a la parròquia d’Escaldes-Engordany i amb una ubicació molt cèntrica”, va destacar la presidenta de l’associació. Encara que la notícia del trasllat sigui molt recent, Garcia Olmo va assegurar que des de La Xarranca hi ha un important nombre d’artistes que ja estan treballant per la pròxima edició del Circul’art, que comptaran amb tres circuits. La primera exposició es farà , com és habitual a la Llacuna i després hi ha intenció de que sigui presentada al Roc Blanc.