L’FPNSM avança cap a l’accessibilitat cognitiva en el curs 2023-2024

La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) s’ha marcat com a nova fita per al curs 2023-2024 la promoció de l’autonomia i la independència de les persones a les quals atén, amb un ferm compromís envers l’accessibilitat cognitiva. Amb aquesta missió, l’entitat busca esdevenir un referent en la promoció de la comprensió i l’accessibilitat per a aquelles persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament al país.

Fotos: FPNSM

Una de les iniciatives que va marcar el punt de partida d’aquesta nova etapa va ser la conferència “La Revolució del que és fàcil,” presentada el passat 5 de setembre per Raquel Cárcamo i Blanca Tejero, codirectores del Centre Espanyol d’Accessibilitat Cognitiva (CEACOG), i a la qual van assistir les ministres d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marin, i la ministra de Salut, Helena Mas, així com diversos membres del cos tècnic, educatiu i assistencial de la fundació. Representants d’altres entitats socials del país, consellers generals i secretaris d’Estat també hi van acudir com a mostra de suport.

Conferència de la FPNSMDurant la seva presentació, les convidades van defensar la idea que l’accessibilitat cognitiva és una condició fonamental per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament. Van oferir una visió completa del marc legal i social a Espanya i van compartir pautes sobre com aplicar aquest concepte a Andorra. En aquesta línia, van destacar les condicions específiques que han de tenir els edificis per ser més accessibles i comprensibles, així com les pautes per simplificar documents, llocs web i aplicacions.

Conferència de la FPNSMLa Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell és conscient d’aquestes necessitats i ja té un recorregut en aquest aspecte. Durant els pròxims mesos, l’objectiu és consolidar, com un servei permanent, el suport que dona a diverses entitats en matèria d’accessibilitat cognitiva. Per assolir aquest objectiu, es formarà al personal de la Fundació, així com a les persones ateses, perquè puguin actuar com a avaluadors i validadors de textos i espais. La directora de la Fundació, Celine Mandicó, va expressar que “aquest projecte contribuirà a simplificar la vida de les persones amb dificultats de comprensió i comunicació”.

De manera paral·lela, l’FPNSM ha organitzat un taller titulat “Accessibilitat Cognitiva: Aprenent a avaluar entorns”, facilitat en dues sessions entre ahir i avui. Durant la tarda d’aquest dimecres, les expertes convidades han ofert una nova xerrada amb el títol “Accessibilitat Cognitiva: Una Clau per a la Participació,” on s’han proporcionat pautes clares i entenedores per millorar l’accessibilitat també a les llars.