(+Fotos) Olivier Codina i ‘La siderúrgia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror’

L’historiador Olivier Codina va donar continuïtat al primer cicle de conferències de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, amb una presentació que va posar en relleu l’impacte i la importància de l’explotació siderúrgica als predis d’aquest ecosistema.

Fotos: Xavi Pujol

L’historiador Olivier Codina

El passat 15 de març es va celebrar, a Casa Comuna de Sant Julià de Lòria, la segona de les quatre conferències del cicle presentat per la Vall del Madriu-Perafita-Claror, amb l’objectiu de donar a conèixer la importància d’aquest espai declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, el 2004. ‘La siderúrgia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror’ va ser la presentació prevista per a l’ocasió, en aquest cas, guiada pel doctor en Història i tècnic de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports, Olivier Codina.

Susanna Simon

Durant la seva intervenció, Codina va explicar les especificitats de la farga del Madriu, un exemplar únic en el seu tipus, ja que els operaris no eren originaris del departament occità de l’Arieja, factor clau perquè aquesta instal·lació fos catalogada a posteriori pels experts com una ‘farga a la catalana’.

Públic a la xerrada d'Olivier Codina

La presentació va servir perquè l’expert presentés al públic els avenços en el ‘Programa de conservació integral, estudi i valorització’, que s’estendrà fins al 2024 i que comporta diverses excavacions paleosiderúrgiques de la farga i del martinet del Madriu.

El pròxim 22 de març, l’historiador David Mas Canalís serà l’encarregat de prosseguir amb la conferència ‘Orris i ramaderia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror’, també a Casa Comuna laurediana, a les 19.30 hores.

democrates andorra