La Vall del Madriu-Perafita-Claror inicia el primer cicle de conferències

El passat 9 de març, la sala de sessions del Comú de Sant Julià de Lòria va acollir la conferència ‘L’impacte de les obres de FHASA en el paisatge cultural de la Vall del Madriu-Perafita-Claror’, a càrrec de dues expertes de FEDA.

Fotos: César De Pablos

Conferència sobre la vall del Madriu-Perafita-Claror

Durant tot el mes de març, cada setmana, la Vall del Madriu-Perafita-Claror tirarà endavant una conferència per apropar aquest ecosistema i el seu patrimoni cultural a la ciutadania. Així ho va explicar Susanna Simon, directora del Pla de Gestió de la Vall, qui va emfatitzar que “la Vall del Madriu-Perafita-Claror no és només un espai natural sinó molt més”.

Susanna Simon i Josep Majoral
Susanna Simon i Josep Majoral

En aquest sentit, Laura Bonet, directora de Transport de FEDA, i Katia Vilana, guia de l’MW Museu de l’Electricitat, van ser les encarregades de guiar la conferència inaugural, amb la qual van aprofundir en els canvis que va patir la zona entre els anys 40 i 50 del segle XX. “Aquestes obres van tenir un impacte cultural, social i energètic molt important”, va remarcar Bonet, ja que, amb l’aigua canalitzada des de la Vall del Madriu-Perafita-Claror i des de l’eix conformat per la Vall d’Incles i Ransol, s’ha arribat a generar fins al 20% de l’energia elèctrica consumida a Andorra.

Laura Bonet, directora de Transport de FEDA
Laura Bonet, directora de Transport de FEDA

Sobre els canvis socials, Vilana va destacar la importància que cada llar tingués energia elèctrica assequible a l’època, un fet que, amb la creació de noves carreteres, “va obrir Andorra a l’exterior i va comportar l’auge d’una economia més enfocada al comerç i el turisme”.

Conferència a Sant Julià de Lòria

Cal recordar que, el passat mes de febrer, la Vall del Madriu-Perafita-Claror va inaugurar una exposició fotogràfica a l’espai Bon Appétit de Carrefour Andorra 2000, a Andorra la Vella. Així com la capital i Sant Julià de Lòria han estat parròquies amfitriones de les diverses activitats impulsades des de la Direcció del Pla de Gestió de la Vall, es preveu que el cicle de conferències es repeteixi el 2023, a Escaldes-Engordany, quan la cònsol major Rosa Gili agafi el testimoni de Josep Majoral, actual president de la Comissió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

La conferència ‘La siderúrgia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror’, a càrrec d’Olivier Codina, serà la segona del cicle i tindrà lloc el 15 de març”, mentre que David Mas, el 22 de març, presentarà ‘Orris i ramaderia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror’. Aquest primer cicle de conferències acabarà el 29 de març, amb la presentació de ‘Reptes i perspectives per a una transició del turisme en els territoris de muntanya’, que es combinarà amb una visita guiada.