Hi ha vida després de la mort?

Amb un titular tan suggerent com ara ‘La mort física suposa la fi de la nostra existència?’, va tenir lloc la conferència auspiciada per la doctora anestesista Maria Armengou i desenvolupada i aprofundida pel professor Manuel Sans i Segarra. L’acte va tenir lloc el passat 16 de setembre, a la sala del Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria, que es va omplir, de gom a gom, amb un públic entusiasta i expectant, que no va sortir gens decebut de les explicacions i les experiències, viscudes en primera persona, pel reputat professor i cirurgià català.

Fotos: Nely Dedea

El passat dia 16 de setembre va tenir lloc, al Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria, una conferència a càrrec del professor Manuel Sans i Segarra, amb una temàtica que, només amb el títol de la conferència, ja feia entreveure un gran èxit de públic i una gran expectació ‘La mort física suposa la fi de la nostra existència?’ I, efectivament, tal com vaticinaven les nostres prediccions, la sala es va omplir, de gom a gom, per sentir amb molta expectació les explicacions del Dr. Sans.

L’acte va comptar amb la participació de qui havia estat doctora anestesista de l’Hospital Ntra. Sra. De Meritxell, Maria Armengou i de mossèn Pepe Chisvert, que van obrir el torn de paraula i van fer la presentació del ponent per, posteriorment, donar pas al veritable protagonista de la vetllada. El professor Sans és llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, excap del servei de cirurgia general i aparell digestiu de l’Hospital de Bellvitge, professor de cirurgia de la Universitat de Barcelona i membre de Societats de Cirurgia de Catalunya, Espanya, França, Anglaterra i el Japó. Per tant, una excel·lent carta de presentació per a poder parlar amb coneixement de causa d’un tema tan transcendental com ara la mort, gràcies a la seva experiència amb diferents manifestacions relacionades amb aquest àmbit, així com els diferents episodis que ha pogut viure i comprovar en primera persona.

Durant gairebé una hora, Sans va aprofundir en vivències i experiències, des d’un vessant totalment objectiu, i corroborades per alguns dels seus pacients diagnosticats de mort clínica que, després d’aplicar-los mesures de reanimació cardiorespiratòries, ha aconseguit recuperar-los. Hi ha uns paràmetres i unes experiències que són comuns per a aquest grup de persones. En primer lloc, poden veure tot el que envolta al lloc en el qual es va produir la seva mort, fins i tot el que passava als quiròfans del costat, amb els cirurgians que estaven operant altres persones, etc. Dades absolutament constatables i contrastades. També era un fet reiteratiu, que tots rebessin la visita i l’acompanyament dels seus éssers estimats finats, així com la famosa llum blanca al final del túnel o la sensació de pau i les ànsies de no retorn.

Tots aquests i altres aspectes són els que va desenvolupar el professor, uns fets que li van explicar els seus pacients i en els quals tots eren coincidents. El Dr. Sans està convençut que totes aquestes experiències tenen una explicació científica, ja que nosaltres formem part d’un univers que, en essència és energia i, aquesta es transforma, però mai pot morir del tot. Per tant, Sans va utilitzar uns arguments físics i científics per demostrar quelcom que la física quàntica referma i que els seus pacients han refrendat, que hi ha vida després de la mort i que l’energia mai mor, es transforma. Sens dubte, una conferència que va mantenir tothom amb un màxim d’expectació i totalment enganxats als seus seients.