“Breu espai perquè els pebrots levitin” a La Peixera

En el marc del projecte ‘Haiku’ del grup de creació La Xarranca, del 8 al 20 de febrer, Romina Dolonguevich, exposa  “Breu espai perquè els pebrots levitin”.

Fotos: Noelia Farias

La Romina Dolonguevich és argentina. Fa dos anys es va instal·lar a Andorra i no fa gaire que va presentar la seva primera exposició denominada “Breu espai perquè els pebrots levitin”, a La Peixera. Una instal·lació artística inspirada en una curta anècdota entre Matsuo Bashō, el pare del Haiku i el seu deixeble, Kikaku.

L’objectiu principal de l’exposició és dotar de bellesa a un objecte o aliment que es veu de manera quotidiana, però que en moltes ocasions passa desapercebut. En un petit espai, La Peixera, la Romina li dona vida i ales als pebrots, un objecte quotidià que el canvia de context perquè tinguem l’oportunitat d’observar-lo d’una manera diferent de la que estem acostumats. Mitjançant la instal·lació, es pot apreciar el seu color, la seva textura, la seva lluentor, el pas del temps i altres característiques pròpies d’aquest objecte.

La Romina explica que és la primera vegada que realitza una exposició d’aquest tipus a Andorra i qualifica l’experiència com un fet molt gratificant.

“Tot va començar amb un taller que va muntar La Xarranca per a donar a conèixer el ‘Haiku’, que és un poema japonès de curta extensió. Va ser una jornada d’un dia sencer en la qual, a través de diferents disciplines, vaig conèixer el que significava el ‘Haiku’. En aquest taller havíem de fer una proposta artística. Vaig triar aquest ‘Haiku’, que és una anècdota que conta que, Matsuo Bashō anava caminant amb un dels seus deixebles pel camp i en el camí es troben amb unes libèl·lules voletejant. Llavors, Hikaku, el deixeble, compon un ‘Haiku’ en el moment, que deia: libèl·lules vermelles lleveu les ales, són pebrots!, a la qual cosa Bashō respon que un ‘Haiku’ ha de mostrar una altra mirada, i proposa pebrots vermells, li afegeixes ales i són libèl·lules. D’aquesta manera, no estàs matant les libèl·lules, sinó que li estàs donant vida als pebrots” afirma l’artista. A més, afegeix “aquesta instal·lació pretén representar l’essència d’un ‘Haiku’ i adoptar l’element d’aquesta anècdota en particular com a protagonista”.

“Vaig tenir una molt bona resposta de la gent. Mentre muntava la instal·lació, la gent es parava, mirava i entrava a preguntar. I aquest és justament, l’objectiu de la instal·lació, cridar l’atenció de la gent, a través d’una cosa molt simple com els pebrots, no fa falta que siguin coses massa complexes per a poder descobrir-les” explica la Romina.

Si bé l’exposició finalitza el 20 de febrer, la Romina ja està treballant en nous projectes relacionats amb la fotografia, el dibuix i la dansa, que espera poder tirar endavant amb l’arribada del bon temps i la millora de la situació sanitària.