Especial església: el nou baptisteri

El nou baptisteri de l’església està magníficament emmarcat amb un mosaic que representa quan Joan va batejar el fill de Déu, un mural que envolta la pica romànica original del segle XII que s’ha conservat de l’església primitiva.

Fotos: Dona Secret

El baptisteri és el lloc de l’església destinat a l’administració del sagrament del baptisme. Dins de la reforma, l’espai s’ha dignificat. En una absidiola lateral destaca la pica baptismal de l’església, un dels pocs elements del temple romànic primitiu que s’han conservat, i l’envolta un enorme mosaic fet de tessel·les que representa quan Sant Joan Baptista va batejar Jesús. El mosaic, sense dubte, porta el segell Rupnik.

La pica és una peça de granit de la segona meitat del segle XII, en un període genuïnament romànic. La seva superfície és llisa i bastant regular, dividida en dues parts ben diferenciades: la panxa i la vora. A la zona externa de la vora té una banda decorada en baix relleu, que abraça les tres quartes parts de l’espai. La decoració consta d’una part central amb tres motius disposats horitzontalment, flanquejats per dos rectangles, que emmarquen al seu interior una creu que ocupa tota la superfície. Dels motius centrals, al de més a l’esquerra, malgrat trobar-se una mica escantonat i erosionat, s’hi pot endevinar el contorn d’un escut amb una creu inscrita, que devia fer la separació de les quatre zones. El motiu del mig consisteix en una creu grega, emmarcada dins un rectangle i, a la vegada, tota ella emmarcada dins un cercle. L’últim motiu sembla una clau. La interpretació dels motius representats ens trasllada a una simbologia eminentment baptismal.

Quan al Baptisme de Jesús de Natzaret, l’episodi s’explica en el Nou Testament. Jesús, que encara era jueu, va a trobar el seu cosí Joan, el predicador, al riu Jordà i li demana que el bategi. Joan, sorprès de trobar-se davant del fill de Déu, ho fa, i a partir d’aquí Jesús va començar la tasca encarregada pel seu pare, la de predicar el cristianisme fins sacrificar la seva vida a favor de la Humanitat.

Baptisteri de l'Església de Sant Julià i Sant Germà