Llibres del mes de juliol: la nostra selecció de lectures recomanades

Llibres del mes de juliol: la nostra selecció de lectures recomanades aquest estiu que no et pots perdre si t’agrada la bona lectura.

Andorra i Pompeu Fabra

Recull de les conferències de la Jornada sobre Pompeu Fabra

Centre de la Cultura Catalana d’Andorra i Departament de Política Lingüística del Govern d’Andorra.

El volum ‘Andorra i Pompeu Fabra’ recull les conferències que es van pronunciar durant la jornada fabriana celebrada el 18 de setembre de l’any passat. Amb motiu de l’Any Pompeu Fabra 2018, el ministeri de Cultura, Joventut i Esports va organitzar, amb la col·laboració del Centre de la Cultura Catalana, una sessió de ponències sobre la figura del més il·lustre lingüista i gramàtic català, Pompeu Fabra (Barcelona, 1868 – Prades, 1948). Les quatre xerrades, recollides ara en una publicació, van ser a càrrec de Joan Ramon Marina, filòleg i assessor lingüístic, que va abordar la recerca de les recomanacions lingüístiques arribades a Andorra de la mà de Pompeu Fabra; de Robert Basart, bibliòfil i autor de la pàgina basart.cat, que va parlar de la relació de Fabra amb Andorra; Jaume Salvanyà, filòleg i autor de la web ‘Els silencis del DIEC’ va centrar la seva xerrada en el tractament de la llengua col·loquial de Fabra als dies actuals, i el comissari de l’Any Fabra, el filòleg Jordi Ginebra, va pronunciar la conferència intitulada ‘Pompeu Fabra: ciència i compromís’.

Perdut al bosc

Alícia Gómez i Inés Borràs 

Editorial Andorra 

El primer dia de primavera, en Tin, un osset curiós i aventurer, es perd tot perseguint un espiadimonis. I ara, com tornarà a casa? Amb la companyia dels altres animals que viuen al bosc, en Tin no es trobarà mai sol en el camí de retorn a la seva llar. Una història sobre la confiança, l’ajuda i l’harmonia entre els habitants d’aquest espai meravellós. I també, un conte de comptar diferent… ‘Perdut al bosc’ pertany a la col·lecció il·lustrada de l’editorial Andorra.

Remuntant el Segre

Àngel Ros Domingo i Rosa Peroy Ribes 

Pagès editors 

86 itineraris. Andorra, les millors ascensions i excursions

Carles Gel 

Editorial Andorra 

Aquesta guia de muntanya, escrita per l’alpinista Carles Gel, és la que actualment abraça més territori d’Andorra. A més de l’explicació detallada, cada ruta té una fotografia a tot color d’un dels paisatges amb què es trobarà el muntanyenc, la fitxa tècnica i el traçat damunt del mapa. En un moment en què el país aposta per donar a conèixer el seu espai natural, aquesta guia es feia necessària per a un sector de gent molt ampli, des dels itineraris d’iniciació fins als més tècnics. La guia pertany a la col·lecció de guies de l’editorial Andorra.

Un recorregut de dotze anys per la història de la ràdio i la televisió públiques

Enric Castellet

Enric Castellet va ser director de l’Organisme de Ràdio i Televisió (ORTA) i de l’actual Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) durant els mandats dels caps de Govern Marc Forné (1994-2005), Albert Pintat (2005-2009) i Jaume Bartumeu (2009-2011). En el volum, Castellet relata la posada en marxa dels mitjans audiovisuals públics i els episodis que va viure al llarg de la seva direcció, com la cohesió a través del català, temes controvertits com l’entrada de RTVA a la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i altres discutits com on havia d’ubicar-se la ràdio i televisió públiques, que es va traslladar de Casa Felipó a les actuals dependències de la Baixada del Molí.